LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Doktor Mikael om kärleken med Lotta Engberg – efter sambons självmord

29 dec, 2020 
AvOla Lagerström
Lotta Engberg och Mikael Sandström.
Möt Sveriges hetaste kändispar i ett öppenhjärtigt samtal!
✔︎ Doktor Mikael bryter tystnaden om sambons självmord – hyllar nya kärleken.
✔︎ Lottas ursäkt till Mikael: ”Han svarade inte ens”.
✔︎ Framtidsplanerna – så ser drömbröllopet ut.
Annons
Lotta Engberg och Mikael Sandström kärlekssagaBrand logo
Lotta Engberg och Mikael Sandström kärlekssaga

Hänt har fått en exklusiv intervju med Mikael Sandström, 62, och Lotta Engberg, 57.

Lotta Engberg och Mikael Sandström.

Kärlekssagan började som något av ett skämt för i runda slängar ett år sedan. Lotta var på musikalturné med Grease. En nyfiken nöjesreporter ställde frågor till Lotta om ditten och datten – och försökte gräva i hennes kärleksliv.

Lotta, som i det läget hade varit singel i fem år, utbrast halvt på skämt, halvt på allvar: ”Om Doktor Mikael skulle ringa så skulle jag inte tacka nej till en dejt”.

Uttalandet spreds som en löpeld i tidningarna.

Mitt i allt stod Lotta och kände sig en gnutta dum.

– Jag är ju van vid media, men det här uttalandet var rätt klantigt av mig. Jag hade ju ingen aning om hur Mikael skulle ta det. Han kanske hade tjej, jag hade ingen aning om det. Så jag ringde TV4, fick Mikaels telefonnummer och skickade ett sms där jag bad om ursäkt för vad jag hade dragit igång. Jag lovade också att jag aldrig mer skulle nämna hans namn, berättar Lotta för Hänt.

Annons

Var det här sms:et till Mikael ändå ett lyckodrag, Lotta?

– Nej, han svarade inte ens på det.

Och sen då?

– Det gick väl en månad. Det stod – hit och dit i tidningarna – om vår romans. Vi hade inte ens sagt hej till varandra. Ingenting. Ett obesvarat sms, liksom, (skratt). Men ungdomarna i Grease var väldigt på mig: ”Kom igen nu, ge dig inte!” Så jag skickade ett till sms till Mikael och tänkte ungefär: ”Antingen svarar han eller så svarar han inte”. Då svarade han! Sedan smsade vi i två, tre veckor innan han påpekade att man faktiskt kan prata i de där telefonerna... Vi bokade in en tid för när vi skulle prata. Vi pratade i tre månader och sedan träffades vi, minns Lotta och ler stort.

✔︎ Det här är Mikael Sandström

Ålder: 62.
Stjärntecken: Tvilling.
Familj utöver Lotta: Barnen Mimmi, 31, Marcus, 33, barnbarnen Pollux, 3, Berhard, 1,5, och Feta, 9 månader.
God egenskap: Bra förmåga att entusiasmera folk inför olika uppgifter – framför allt yrkesmässigt.
Dålig egenskap: När jag blir riktigt engagerad kan vissa uppleva mig som på gränsen till aggressiv. I det korta perspektivet, när det brinner i knutarna, kan det vara bra, men i det långa perspektivet är det inte bra. Folk orkar inte med en sån person!
Älskar att: Vara på mitt ödsliga sommarställe utanför Tjörn.
Hatar att: Genomföra andras idéer som jag inte tror på.
Framtidsplaner: Flytta ihop med Lotta. Det är inte bestämt men det är en plan. Jag håller på att sälja mitt hus just nu.

Annons

✔︎ Det här är Lotta Engberg

Ålder: 57.
Stjärntecken: Fisk.
Familj utöver Mikael: Två döttrar, sex barnbarn och en hund.
God egenskap: Positiv.
Dålig egenskap: För positiv.
Älskar att: Plocka svamp.
Hatar att: Pandemin äter upp oss.
Framtidsplaner: Jag har det lyxigast jobbet på jorden just nu, jag är ”bingotant” på halvtid och ska få fortsätta med Lotta på Liseberg. Ljuvligt! Privat vill jag vara mer Med Mikael. Och med mina vänner, förstås!

Mikael, som konstaterar att Lotta inledningsvis var överlägset mest drivande i dejtingprocessen, avslöjar att han redan under den första dejten föll som en fura.

– Lotta har en lång trappa som går upp till sitt hus. Vid halva trappan var det klart. Jag var kär!

Vad gör Lotta älskvärd, Mikael?

– Hon är väldigt omtänksam och generös. Hon är betydligt gladare och mer livsbejakad än jag är. Jag var singel i ungefär 13 år innan jag träffade Lotta. De där 13 åren var inte likadana för mig, de var ett förlopp som kom sig ur att min sambo begick självmord. Första året var jag i chock, sen var jag i sorg väldigt länge. Jag stängde in mig, isolerade mig och kände att jag hade det bästa i livet bakom mig.

Annons

Men så dök Lotta upp som en stor, härlig sol?

– Du, det kan man lugnt säga! Jag ser väldigt mycket ljusare på hela min tillvaro än jag gjorde för ett år sedan, säger Mikael och Lotta inflikar:

– Vi gör bara en massa vardagliga saker, men skillnaden är att alla vardagliga saker numera är så fruktansvärt mycket roligare, tack vare att vi har varandra.

Lotta har aldrig känt att hon vill ha någon man ”bara för att ha”.

– Det behovet har aldrig funnits. Däremot – om det kommer in en ny person som faktiskt tillför någonting – så blir det en ny färg i hela färgskalan. Detta upplever jag med Mikael. Han tillför saker i mitt liv, det tycker jag är jättemysigt. Alltifrån att lösa korsord ihop till att ta promenader. Allt har blivit så mycket roligare. Kärleken sätter guldkant i vardagen, förklarar Lotta som för några år sedan gick igenom en skilsmässa. Idag tackar hon sin lyckliga stjärna för att hon låg lågt och inte kastade sig in i en ny relation.

Annons

– I början var det inte så roligt. Samtidigt var det väldigt nyttigt för mig att vara själv, det var helande på något vis. Sedan har jag haft – och har – en fantastisk flock runtomkring mig. Jag har inte känt mig ensam. Under mina år som singel dök det nämligen upp sex nya individer att älska, fortsätter Lotta och syftar på sina härliga barnbarn.

Mikael och Lotta om framtidsplanerna

Två mogna personer med olika bakgrunder har funnit varandra och nu ångar förhoppningsvis paret in en ljus och harmonisk framtid med lärdomar från sina respektive livsbagage. Lotta fortsätter:

– När man levt i ungefär 60 år, då vet man ungefär vem man är. Man kan bättre se sina svaga och starka sidor. Jag har ingen lust att förändra någon. Jag är jag och Mikael är Mikael. Jag uppskattar olikheterna i våra liv. Bara för att Mikael tycker en sak så behöver inte jag tycka likadant.

Mikael Sandström och Lotta Engberg.

Mikael berättar:

– Vardagsintimiteten är viktig. Nu pratar jag inte sexualitet. Den spelar också roll, men det är inte den jag menar. En klapp på axeln betyder mycket. Eller bara att ta i varandra några sekunder. Det skulle jag gjort tidigare i mitt liv, verkligen. Den fysiska betydelsen ska inte underskattas.

Annons

Lotta och Mikael är utan tvekan Sveriges hetaste kärlekspar. Under gemensamma promenader i Göteborg gör nyfikna pensionärer stora ögon. Speciellt ”gubbarna”, menar Mikael skämtsamt.

– I Göteborg är Lotta en ikon. Där är hon ”Lotta på Liseberg” på riktigt. Under de här promenaderna hamnar ”Soldoktorn” i skugga, och ingen vill ju vara i skugga. Skämt åsido, vi håller rätt hög fart när vi är ute och går, men ingen av oss har problem med offentligheten. När vi stannar så bjuder Lotta till samtal, hon är inte på något sätt undvikande. Köper hon ett par strumpor så står hon och pratar med expediten en stund. Den privata Lotta och den offentliga Lotta är samma grej.

Vad uppskattar du mest i er relation, Lotta?

– Samtalen – som flödar. Sen är ju Mikael väldigt intelligent och charmig. Och fruktansvärt rolig!

Är han en romantisk karl?

– Det tycker han nog själv. Själv skulle jag snarare beskriva honom som en gentleman, (skratt).

Annons

Mikael, är du sugen på att gifta dig?

– Det kan jag komma att bli, men så långt har vi inte kommit. Du vet, även om Lotta och jag började kommunicera med varandra i januari för ett år sedan, så sågs vi inte det första halvåret på grund av Let´s dance och Covid. Det är nog ovanligt i sammanhanget, att man pratar så mycket utan att man ses. Vi har ju haft världshistoriens sämsta dejtingklimat. Så vi är ”färskare” ihop än ett år. Vi är ett halvår, bara. Då är inte giftermål det första man ger sig in i. I nuläget vet jag inte vad ett giftermål skulle tillföra som vi ändå inte har.

Hur ser ditt drömbröllop ut – om det ändå blir ett?

– Jag är inte religiös. Gud närvarar inte på intensivvårdsavdelningar. Så det får nog bli ett ljust bröllop med våra barn.

På en strand?

– Inte nödvändigtvis. Men mina barn och hennes barn skulle vara med, förstås! Inga mer.

Är du lycklig, Lotta?

– Ja, lycklig och tacksam. Jag tycker om Mikael fruktansvärt mycket. Det har jag gjort sedan dag ett.

På frågan om paret kommer att träffas under jul- och nyårshelgen, svarar Mikael glatt, blixtsnabbt och utan tvekan:

– Det kan du ge dig fan på!

Foto: Jonas Hessman

Annons