LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dödskrascher i kändisvärlden – stjärnor som mist livet i tragisk olyckor

05 jan, 2024 
Erika Svensson
Angelica Linde
Dödskrascher i kändisvärlden – stjärnor som mist livet i tragisk olyckor
De flesta säger att de vill dö lugnt och stilla i en säng, omgivna av sina nära och kära.
Tyvärr gick dessa kändisar ett helt annat öde till mötes när de istället omkom i svåra trafikolyckor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Älskade kändisar som har lämnat oss 2023Brand logo
Älskade kändisar som har lämnat oss 2023

ANNE HECHE

Anne Heche

Den 5 augusti 2022 larmades räddningstjänsten till en adress i Los Angeles, efter att en bilist kört in i ett hus som fattat eld. Det visade sig snart att det var den kända skådisen Anne Heche som befann sig bakom ratten och hon fördes akut till sjukhus med allvarliga bränn- och rökskador. En fartkamera visade att skådisen innan kraschen körde över 140 kilometer i timmen, enligt sajten TMZ. Olyckan skapade svåra skador på bostadshuset och det tog 60 brandmän över en timme att släcka branden som uppstod.

Annons

– Det var en dubbel situation. Vi hade en svår trafikolycka där en kvinna satt fast och vi hade en bil som fattade eld som ledde till att ett hus började brinna kraftigt och nu är så gott som förstört, sa brandmannen Erik Scott till tidningen People efteråt.

Anne Heche blev 53 år.

Hade kokain i blodet

Grannar i området kom till undsättning och gjorde vad de kunde för att få ut Anne Heche ur bilen medan omgivningen fylldes av rök.

– Vi var omringade av rök. Vi kollade in och tänkte: ”Hur kunde du överleva det där?” för vi hade till och med svårt att andas utanför huset, sa en granne.

Annons

Anne var mycket riktigt fortfarande vid liv när räddningsarbetarna fick ut henne, men hon hade fått svåra brännskador och tillståndet var väldigt kritiskt. Några dagar efter olyckan rapporterade tidningen People att stjärnan låg i koma. En undersökning visade att Sex dagar, sju nätter-skådespelaren inte var alkoholpåverkad under bilfärden men att hon däremot hade tagit kokain.

Förklarades hjärndöd

En dryg vecka efter krocken meddelade Anne Heches talesperson att stjärnan hade dödförklarats. Hennes hjärta slog fortfarande men hon var bekräftat hjärndöd. Eftersom Anne tidigare hade uttryckt en önskan om att donera sina organ vid sin död hölls hennes respirator igång tills en mottagare hittats som kunde ta emot dem. Den 14 augusti 2022 stängdes respiratorn av och tio dagar senare fördes stjärnan till sista vilan på kyrkogården Hollywood Forever i Los Angeles.

– Min bror Atlas och jag har förlorat vår mamma. Efter sex dagar av en otrolig känslomässig berg-och-dalbana är jag lämnad i djup, obeskrivlig sorg. Förhoppningsvis är min mamma fri från smärtan och har börjat utforska det jag föreställer mig som hennes eviga frihet, sa sonen Homer, 21, i ett uttalande till People kort efter stjärnans död.

Annons

Anne Heche blev 53 år gammal.

Anne Heche.

PRINSESSAN DIANA

Prinsessan Diana

Det är tyvärr inte enda gången en bilolycka har haft dödlig utgång i kändishistorien. Mest omtalad är kanske prinsessan Dianas död. Var hon än var förföljdes hon av paparazzi, så också i Paris i augusti 1997, och beslutet att ta bakvägen ut ur hotell Ritz medan deras chaufför och livvakt distraherade fotograferna skulle bli ödesdigert för prinsessan och pojkvännen Dodi Fayed.

Annons
Den kraschade bilen.

Den som istället körde dem, Henri Paul som var säkerhetsansvarig på hotellet, hade redan hunnit få i sig några drinkar efter avslutat arbetspass när han oväntat kallades tillbaka till jobbet. Dessutom hade någon tipsat fotograferna om parets flyktväg. Som den senaste säsongen av Netflix storserie The Crown visar så följde en intensiv biljakt där Henri i hög fart sicksackade mellan andra fordon tills han kraschade in i en pelare vid Pont de l’Alma-tunneln. Dodi dog direkt, Diana skadades svårt och dog några timmar senare, 36 år gammal, till värdens enorma sorg.

Annons
Prinsessan Dianas död.

LISA ”LEFT EYE” LOPES

Lisa ”Left Eye” Lopes.

Även för TLC-stjärnan Lisa ”Left Eye” Lopes fick livet ett tragiskt slut efter en bilkrasch. Den 25 april 2002 var Lisa inblandad i en allvarlig bilolycka i Honduras, och slog runt efter att hon hade försökt väja undan för ett mötande fordon. Hennes bil voltade flera gånger och kraschade in i två träd innan den slutligen stannade i ett dike vid vägkanten. Hon dog omedelbart och över tusen personer kom till stjärnans begravning, vilket ändå inte ens var i närheten av uppståndelsen kring Dianas begravning, som följdes av hela världen.

Annons
Lisa ”Left Eye” Lopes.
Den kraschade bilen.

Lisa ”Left Eye” Lopes blev bara 30 år gammal.

Annons

Men, bilar är ju inte de enda fordon som kan leda till dödsolyckor, särskilt inte i en kändisvärld där stjärnor gärna tar luftvägen.

AALIYAH

Aaliyah

Den vanärade r&b-artisten R. Kelly har varit inblandad i mängder av sexskandaler, sedan långt innan han i dokumentären Vi överlevde R. Kelly blev uppmärksammad för att hålla sexslavar inlåsta. Redan på 90-talet kritiserades han hårt när det kom fram att den då 27-åriga artisten hade gift sig med den blott 15-åriga sångerskan Aaliyah. Hon ljög och att hon var 18 för att få gifta sig, och äktenskapet annullerades snart av hennes föräldrar.

Annons

Aaliyah skulle snart skörda minst lika stora framgångar som R. Kelly, särskilt med megahiten Try again från 2000. Den unga stjärnan hyllades unisont och ansågs ha potential att bli lika stor som Beyoncé är idag, men hon fick aldrig chansen. Den 25 augusti 2001 var olyckan framme, i form av en tragisk flygkrasch där Aaliyah och åtta andra miste livet.

Aaliyah

Trotsade varningen

Aaliyah hade precis avslutat inspelningen av sin kommande musikvideo Rock the Boat på Bahamas. Hon hade blivit klar en dag tidigare än planerat, och beslutade sig för att resa hem till Florida där mer arbete väntade. Trötta och irriterade ville artisten och hennes medarbetare inget hellre än att komma hem och trots att piloten Luis Morales försökte varna dem att det lilla planet var för tungt lastat för en säker flygning stod de på sig.

Annons

– Han försökte övertala dem att planet var överbelastat, men de insisterade att de var tvungna att genast återvända till Miami, minns ett vittne från flygplatsen.

Flygplanet

Övervikt på över 320 kilo

Trots tvivel gav Morales slutligen med sig, men det skulle han inte ha gjort. Övervikten, som senare visade sig ligga på över 320 kilo, hade flyttat planets tyngdpunkt så långt bak att det blev omöjligt att kontrollera. Planet kom cirka 200 meter upp i luften innan det kraschade med nosen först endast 60 meter från startbanan.

Annons

– Det var en hemsk syn. Vissa av kropparna var så vanställda att du inte hade kunnat identifiera dem. Två personer var fortfarande vid liv direkt efter, de skrek efter hjälp och var helt sönderbrända, har ett ögonvittne till händelsen berättat.

Undersökningarna kring olyckan blev noggranna och många, från både Bahamas sida och USA:s. Resultaten var chockerande. Förutom övervikten, som bedömdes vara orsaken till kraschen, visade det sig även att piloten hade spår av både alkohol och kokain i kroppen. Det framkom dessutom att Luis Morales ljugit om sina flygtimmar för att få sin pilotlicens och att han mindre än tre veckor innan olyckan gripits för innehav av kokain.

Aaliyah blev bara 22 år gammal.

KOBE OCH GIANNA BRYANT

Kobe Bryant och dottern Gianna

En flygkatastrof som ligger närmare i tid inträffade den 26 januari 2020, ett datum som länge kommer att vara inpräntat i många amerikaners minne. Det var då basketlegendaren Kobe Bryant tragiskt gick bort i en helikopterolycka, endast 42 år gammal. Kobe var inte bara basketspelare, han var närmast en nationalikon och så mycket superstjärna man kan bli i hemlandet. Han var på väg med 13-åriga dottern Gianna för att medverka i en basketturnering när den fruktansvärda olyckan ägde rum. På grund av den tunga trafiken i området brukade Kobe Bryant transportera sig med hjälp av sin privata helikopter av modellen Sikorsky S-76 för att spara tid.

Annons

– Jag satt fast i trafiken och missade skolpjäser och liknande. Jag behövde hitta ett sätt där jag kunde fortsätta träna och hålla fokus men där jag inte behövde kompromissa med familjetiden, har han sagt om sina frekventa helikopterresor.

Men väderförhållandena denna dag var extremt svåra.

– Det lät inte som det skulle och de flög väldigt lågt. Jag såg helikoptern falla. Men det var svårt att se mer av vad som hände på grund av dimman. Därefter var det ett stort eldmoln. Ingen kan överleva det där, sa ett vittne till olyckan.

Delar av helikoptern

”Det finns inte nog med ord för att beskriva”

Kobe Bryant och Gianna dog i helikopterkraschen som sammanlagt tog nio människors liv. Några dagar senare bröt stjärnas fru sedan 19 år tillbaka, Vanessa, 41, tystnaden och tackade omgivningen för allt stöd.

Annons

”Vi är helt förkrossade av den plötsliga förlusten av min underbara make, Kobe – en fantastisk pappa till våra barn – och min vackra, fina Gianna – en kärleksfull och givmild dotter och fantastisk syster”, skrev Vanessa på Instagram och fortsatte:

”Det finns inte nog med ord för att beskriva vår smärta just nu. Jag tröstas av vetskapen att både Kobe och Gianna visste hur älskade de var.”

Vanessa och Kobe har också döttrarna Natalia, 20, Bianka, 6, och lille Capri, 4, som bara var 8 månader när hennes pappa miste livet.

Änkan Vanessa

FOTO: TT

Annons