LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Detaljen på Lasse Berghagens begravning förbryllar – föremålet vid kistan

20 nov, 2023 
berghagens begravning
Lasse Berghagen fördes till sista vilan i en blå kista.
Vid den stod det några föremål under begravningen – och ett av dem får nu flera att höja på ögonbrynen. Vad är det för något egentligen?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lasse Berghagen förs till sista vilan – så kommer vännerna minnas honomBrand logo
Lasse Berghagen förs till sista vilan – så kommer vännerna minnas honom

Lasse Berghagen begravdes under måndagen i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm.

Fans, familj och kollegor var på plats för att ta farväl av den folkkära artisten och tv-profilen.

Hänt var på plats och pratade med flera av Lasses kända vänner, som berättade hur de kommer att komma ihåg artisten.

– Jag kommer minnas honom som en oerhört positiv, glad, intelligent vän, som man alltid blev lika lycklig när man träffade honom. För han hade alltid något positivt att säga, och det är inget påhitt. Han hade verkligen det. Jag kommer sörja honom väldigt mycket. Jag tror alla gör det. Han var bara född med ett jättestort hjärta, men han hade ju humör. Han var ingen mes. Han sa ifrån. Han hade civilkurage också, vilket är en bra kombination. Att ha ett stort hjärta och civilkurage, sa Marie Göranzon.

Annons

– Jag kommer minnas honom som hela Sveriges morfar. Jag fick äran och turen att lära känna honom när jag var liten. När vi åkte ut på Diggiloo-turnén, jag var åtta, nio år. Av av alla som var med blev han min bästa vän på den turnén. Sedan har vi alltid haft en fin relation. När man sett honom sitta och fika har man satt sig ner och vi har snackat. Han kommer nog alltid betyda någonting för både mig… Men jag talar nog för jättemånga, sa Benjamin Ingrosso.

Detaljen vid kistan förbryllar – sanningen bakom

I samband med begravningen var det många bilder som spreds i både sociala medier och i diverse tidningar. På bilderna på kistan är det dock en detalj som fångar ens uppmärksamhet – en liten miniatyr av Lasse. Det är en docka, som alltså ser ut som artisten, som sitter bredvid ”Teddybjörnen Fredriksson” och Lasses gitarr.

Annons
lasse berghagens begravning
Lasse Berghagens begravning i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm under måndagen. Vid kistan kan man se den lilla dockan. Foto: Henrik Montgomery / TT /

Det verkar som att Lasse har fått dockan av ett fan, och att han sedan alltid hållit den varmt om hjärtat. Den har synts till i några av Lasses egna Instagram-inlägg, samt även i andra sammanhang. Som på denna bild från TT, 2001. Där står det: ”Lasse Berghagen med en docka han fick från en beundrare. ”

lasse med docka
Lasse Berghagen med sin docka 2001. Foto: Laura Leyshon-Thuresson/TT

När Lasse marknadsförde sin nya självbiografi la han ut en bild på dockan som håller i boken på Instagram.

Annons
berghagen och docka
Lasse verkade älska den lilla dockan – här på bild med boken Hej Livet!

När vi pratar med Lasses nära vän Marcus Birro, som var med och skrev biografin, så frågar vi om han vet mer något mer om dockan.

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Men jag vet att han älskade den där dockan.

Fick han den av ett fan?

– Ja, så tror jag det var.

berghagen
Marcus Birro och Lasse Berghagen. Foto: Karin Törnblom / TT /

Dockmakerskans egna ord

Hänt har även fått tag på kvinnan som skapat dockan och skickat den till Lasse. Det är Ebba Eckardt som tillverkade den 2001.

Annons

”Lasse ringde mig när han fått dockan och ett par dagar senare var den ett inslag i Allsång på Skansen. Detta var sommaren 2001. Dockan var sen med på många av Lasses turnéer och framträdanden. Det känns nästan lite högtidligt att han ville ha med min Lasseliten på sista resan. Lasse beställde också flera personer i dockformat, som Magnus Härenstam och Ulf Adelsohn”, skriver hon i ett mejl.

Hon tillägger:

”Jag har inte längre någon tillverkning av den här sortens dockor, som är gjorda i trikå och en mask i lera, fyllning av vadd o sand på grund av värk i mina händer”.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

Annons