LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Det hände sen med vinnarna av Sveriges mästerkock

01 apr, 2020 
Joni Nykänen
Catarina König, Sigrid Bárány, Erik Hammar och Louise Johansson från Sveriges mästerkock
Tidigare vinnare av Sveriges mästerkock berättar om livet efter programmet – och hur det har förändrat deras liv.
✔︎ Stora utseendeförvandlingen – för dotterns skull.
✔︎ Sammanbrottet: “Började glömma saker”.
✔︎ Tvingades byta yrke: ”Framtiden är flytande”.
Annons

Hänt har fått exklusiva intervjuer med åtta vinnare av Sveriges mästerkock: Gabriel Jonsson, Erik Hammar, Klara Lind, Catarina König, Sandra Mastio, Amir Kheirmand, Sigrid Bárány och Louise Johansson.

Gabriel Jonsson vann Sveriges mästerkock 2019.
Gabriel Jonsson vann Sveriges mästerkock 2019.

✔︎ Gabriel Jonssons alla evenemang inställda: “Påfrestande”

Gabriel Jonsson knep storvinsten i Sveriges mästerkock 2019 efter att ha besegrat konkurrenten Wichudaporn Chaiyasaeng. Omedelbart växlade han om sitt arbetsliv och slutade jobba som byggkonsult för att istället fokusera helt och hållet på maten, med matstudio och Youtube-kanal.

För Hänt berättar han att situationen med coronaviruset slår stenhårt mot honom.

– 100 procent av mina evenemang är inställda eller framflyttade. Så det är givetvis ganska påfrestande. Men jag har mina andra ambassadörskap och andra projekt som jag jobbar med. Så man måste hitta andra kreativa lösningar, säger han.

Annons

Istället för evenemang där han måste närvara fysiskt, och som är inställda, så fokuserar han på Youtube-kanalen och sajten Grillat.se.

När det gäller privatlivet så bor Gabriel strax utanför Visby med sin sambo Olivia och en labrador-hund.

– Hon och jag har hängt ihop länge. Säkert i 12 år. Vi blir nog kvar på Gotland, säger han.

Vad gjorde du med dina 250 000 kronor, som var vinstpengarna efter Sveriges mästerkock?

– Delvis till en välbehövlig lön med tanke på att jag startade upp helt nytt. Sedan investerade jag till en del teknik som behövdes i företaget, säger han.

Vad hoppas du att framtiden har att ge?

– Just nu är det svårt att se framåt. Men jag hoppas att jag kan jobba mycket med min Youtube-kanal och annat rörligt material. Det tycker jag är otroligt roligt. Längre fram, om kanske tre eller fyra år, så har jag nog en restaurang på Gotland som jag driver och tar hand om, säger han.

Annons

Hur gör du för att inte tappa hoppet under den här märkliga tiden?

– Sådana här tider tar fram det bästa ur folk och man måste vara kreativ och hitta andra lösningar. Det blir inte lika självklart. Det är en utmaning där man får ta fram det bästa av sig själv.

Vilket av dina projekt går bäst?

– Youtube-kanalen har ökat och går väldigt bra. Sedan är det mesta andra i en uppstartsfas. Vi får se hur det tas emot. Det är knepigt för alla just nu. Men det handlar om att inte dra på sig för mycket fasta kostnader. Så kan man vänta ut den här tiden.

Namn: Gabriel Jonsson

Ålder: 32

Bor: Västanhejde utanför Visby.

Familj: Sambo med Olivia.

Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2019.

 

◼️◼️◼️

 

Erik Hammar vann Sveriges mästerkock 2018
Erik Hammar vann Sveriges mästerkock 2018.

✔︎ Erik Hammars livsstilsförändring: “Gått ner 15 kilo”

Erik Hammar vann över vännen Adam Lund i finalen av Sveriges mästerkock 2018. Vinstpengarna bestämde han sig för att dela med Lund.

Annons

– Jag gick plus minus noll på att vara med. Du går ju hela hösten utan lön. Du får 100 000 kronor kvar efter att ha betalat skatten. Så man blir inte tokrik på det här, säger Erik Hammar.

Han är numera föräldraledig, med första barnet, från jobbet som inköpschef på ett företag.

– Jag är tillbaka på min gamla karriär innan Sveriges mästerkock. Det jag ville göra inom mat är att öppna egen restaurang. Men som småbarnsförälder så är man inte hemma på fem år när man gör det. Så det är inget jag vill göra just nu. Jag körde egna projekt i ett år efter Sveriges mästerkock och kände lite grann på den mediala kockgrejen via Instagram och olika events. Men det är ganska tråkigt att stå vid ett köpcentrum och laga soppa åt 1000 personer, säger Erik Hammar.

Erik Hammar, Sveriges mästerkock, med familjen.
Erik med familjen.

Han konstaterar att det var vänner som anmälde honom till Sveriges mästerkock.

– Så gick det som det gick.

Annons

Han trivs med föräldraledigheten.

– Det är också mycket jobb med detta. Jag och min sambo, vi är inte gifta än. Hon var med i programmet. Jag minns faktiskt inte om vi hade sagt redan då att vi ville ha barn.

Han berättar att han har gjort en livsstilsförändring sedan Sveriges mästerkock.

– Jag vägde mer under programtiden än vad jag någonsin har gjort. Jag tränade mycket förr, men sedan slarvade jag med det och började laga väldigt mycket mat och blev ganska rund. För drygt ett år sedan skärpte jag till mig och har nog gått ner 15 kilo.

Tänker du mycket på hälsan idag?

– Ja, det blir mer så. För man vill orka mer. Och man vill sätta sig in i vad min dotter ska äta. Då blir det att man kollar mycket på näringsinnehåll. Det blir ett par smörsåser mindre i veckan än förut.

Namn: Erik Hammar

Ålder: 33

Bor: Söderort i Stockholm

Familj: Sambon Maria och ett barn.

Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2018.

 

◼️◼️◼️

 

Klara Lind vann Sveriges mästerkock 2017
Klara Lind vann Sveriges mästerkock 2017.

✔︎ Klara Lind nära att gå in i väggen: “Började glömma saker”

2017 vann Klara Lind Sveriges mästerkock. Men i tv-sammanhang hade hon blivit känd sedan tidigare eftersom hon medverkade i Bachelor 2015. Bara några månader efter vinsten i TV4:s matprogram blev det också känt att hon var gravid.

Annons

När Hänt ringer upp Klara Lind förklarar hon att hon är sjuk.

– Jag tror att jag har fått coronaviruset. Jag har alla symtom. Man blir givetvis påverkad av media och nyheter. Tänk om jag blir sådär supersjuk fast jag inte tillhör någon riskgrupp. Men mitt mål är att inte smitta någon. Så jag är isolerad i min lägenhet och mitt barn är inte ens här. Jag är bara borta från allt, säger hon.

Hennes son, Kasper, är numera 2,5 år. Lind vill dock inte gå in på om hon och barnets pappa fortfarande lever ihop. Klara Lind jobbar på ett hospice där hon är ansvarig i köket. Hon inspirerades av Leif Mannerström att välja det jobbet eftersom han brinner för maten inom äldrevården.

– Så jag har också känt att jag brinner för det. Jag fick ett erbjudande och så tog jag det jobbet. Detta kombinerar jag med Youtube-kanalen Matkanalen av Arla, säger hon.

Vad gjorde du med dina vinstpengar?

– Jag åkte till Barcelona på en matresa. För jag älskar den staden som matstad. Jag ville unna mig en resa för att få inspiration.

Annons

Hon berättar att de senaste åren har varit väldigt intensiva på många fronter, men att hon idag är glad och lycklig.

– Jag har gått ner lite i tid på mitt vanliga jobb. Jag har känt att jag inte räcker till på jobbet eller som mamma. Så jag kände att jag behövde gå ner i tid någonstans för att hitta balans. När man ser tendenser till utmattning så kan man inte ta bort familj. Så då gäller det att gå ner i arbetstid så att man räcker till för alla. Jag kom fram till det för ett halvår sedan. Jag började glömma bort saker som jag egentligen vet. Jag var också väldigt irriterad fast jag egentligen inte behövde vara det, säger hon.

 

Namn: Klara Lind

Ålder: 31

Bor: Nacka

Familj: Sonen Kasper

Jobbar: Köksansvarig på ett hospice

 

◼️◼️◼️

 

Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016
Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016.

✔︎ Catarina König: “Skakigt på grund av corona”

Catarina König tog hem spelet i Sveriges mästerkock 2016. Därmed fick hon revansch efter att inte ha tagit sig vidare från audition 2015. Idag är fokus i livet fortfarande matlagning.

Annons

– Det är samarbeten på min blogg och receptskapande som gäller. Mycket har blivit skakigt på grund av corona. Men jag har några samarbeten som är pågående. Sedan har jag något eget på gång jag inte kan prata om. De stora företagen som annars vill marknadsföra håller sig lugna just nu.

Är du orolig?

– Nej det är jag inte. Alla ska äta och folk vill besöka bloggen. Hade jag haft restaurang så skulle jag ha haft panik. Jag jobbar ibland på Sigtuna stadshotell när de har konferenser. Men allt sådant har bokats av och det blir väldigt få fysiska aktiviteter.

Trots att coronakrisen gör tillvaron oviss så har det varit några framgångsrika år efter tv-succén.

– Programmet blev en dörröppnare. Jag kan göra vad jag önskar. Det finns dörrar för allt. Det är den stora skillnaden. Jag drev en klädbutik tidigare i tio år. Den sålde jag 2018. Så nu är det mat som gäller på heltid.

Hon berättar att hennes make är egenföretagare, men sysslar med något helt annat än vad hon gör. Han är nämligen försäkringsmäklare.

Annons

– Vi är två egenföretagare och har fullt upp båda två, säger hon.

Vad gjorde du med dina 250 000 kronor?

– Vi byggde om vår uppfart. Vi lade plattor. Sedan gjorde jag om vårt kök.

 

Namn: Catarina König

Ålder: 35

Bor: Sigtuna

Familj: Make och två barn. Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2016. Bloggar åt Elle.

 

◼️◼️◼️

 

Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015
Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015.

✔︎ Sandra Mastio om oroskänslorna: “Väldigt jobbigt”

Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015. Vinstpengarna på 250 000 kronor gav henne en grundplåt som gjorde det möjligt att starta eget, och numera driver hon tillsammans med sin make restaurangen Mastio i Limhamn.

– Vår inriktning är riktigt bra hantverkspizza och vinbar med naturliga viner. Detta tar det mesta av min tid, säger hon och berättar att hon också gärna fortsätter med diverse tv-projekt efter att ha synts som matinspiratör i flera tv-kanaler efter vinsten.

Annons

Vad är hemligheten med att driva ett företag som par?

– Att man gör en väldigt tydlig uppdelning och inte pillar på varandras domäner. När det gäller maten är jag 100 procent ansvarig för den. I början sa min make Stefano något om att det skulle vara svartpeppar på en pizza. Han föll i onåd då. Sedan dess har vi aldrig pratat om mat tillsammans. Han gör allt praktiskt och administrativt så vi konkurrerar inte, säger hon.

Paret har två barn, en flicka som fyller 10 och en pojke som fyller 14.

Hur påverkas ni av coronasituationen?

– Vi upplever ett jättestort stöd från folk som köper takeaway. Vi har fått anpassa oss med hur gästerna sitter och det är rigorösa rutiner som gäller. Det som påverkar mest är oron för hur det påverkar anställda. Jag tänker att vi själva alltid landar på fötterna. Men när man har ansvar för andra och deras inkomster så blir situationen en annan. Det allvaret tar jag inte lätt på. Vi kan inte ge våra anställda lugnande besked och vi får ta en dag i taget eftersom vi inte vet vilka regler som gäller imorgon. Det är det mest påfrestande. Det är tufft. Det kan jag erkänna. Jag försöker vara trygg och positiv inför gänget. Men jag kan erkänna att det är väldigt jobbigt, säger hon.

Annons

Sandra gjorde en stor omställning i livet från ett kontorsjobb till att satsa allt på maten. Men i samband med att restaurangen skulle öppna fylldes hon av tvekan och tvivel.

– Ett par veckor innan vi skulle öppna restaurangen rasade jag ihop och fick världens bryt. Jag tyckte vi skulle konka bolaget. Stefan som är ansvarig för administration sa att vi inte kan konka ett bolag och att jag skulle lyfta mig i kragen. Det var en jobbig period för jag kände så mycket ansvar. Det har alltid varit lite så att det kommer en förändring som jag hanterar sådär. När jag har fått mangla färdigt så tar jag mig an uppgiften. Det är upp och ner med tvära kast. Jag är en sådan person, säger hon.

 

Namn: Sandra Mastio

Ålder: 40

Bor: Limhamn

Familj: Maken Stefano och två barn.

Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2015. Driver restaurangen Mastio i Limhamn. Radiopratare i skånska Nya Retromorgon med Hasse, Sandra & Fredrik. Föreläsare, konferencier och moderator. Kokboksförfattare.

 

◼️◼️◼️

 

Amir Kheirmand vann Sveriges mästerkock 2014
Amir Kheirmand vann Sveriges mästerkock 2014.

✔︎ Amir Kheirmand har miljonbolag: “Låter bli att bränna pengarna”

Västeråsaren Amir Kheirmand etablerade företaget Schysst käk efter att ha vunnit Sveriges mästerkock 2014. Han berättar att företaget, som distribuerar färska kebabprodukter, omsätter ungefär 50 miljoner kronor idag.

Annons

Hur påverkar coronakrisen ditt företag?

– Just nu inte så mycket eftersom vi säljer till dagligvaruhandeln. Jag känner med alla restauranger och alla som har en servering. Folk handlar mat på Ica, Coop och Hemköp som vanligt. Vi har dock inte haft toapappersuppgången än. Vi tuffar på som vanligt. Jag försöker konsumera så mycket som vanligt för att stötta andra. Jag har aldrig köpt lika mycket utemat som jag gör just nu.

Han förklarar att han trivs i Västerås som ligger nära Stockholm där det ofta görs affärer.

– Jag bor med samma sambo som en gång tvingade mig till att söka till Sveriges mästerkock. Henne håller jag fast vid.

Framtidsplaner?

– Målet är att Schysst käk ska bli ett av Sveriges största livsmedelsföretag. Det är vad vi jobbar med stenhårt.

Han förklarar att en utmaning i livet är att balansera familj och affärer.

– Det jobbigaste de senaste åren har varit den förändring i livet som det innebär att få barn. Innan Sveriges mästerkock så hade jag inga barn och nu har jag två. Det är en otrolig omställning som innebär en massa saker. Mina barn är 2,5 och 5 år. Man vet vad man har att göra från att man vaknar tills man går och lägger sig.

Annons

Känner du att du räcker till?

– Inte alltid. Ibland känner jag att jag inte har sett ungarna på 2-3 dagar. Sedan får man ta igen det.

Vad gjorde du med vinstpengarna från Sveriges mästerkock?

– 55 procent är skatt och resten gick in i firman som investerades för att starta Schysst käk.

Har levnadsstandarden ökat markant med tanke på bolagets framgångar?

– Nej, det skulle jag inte säga. Även om vi drar in mycket pengar så blir det inte mycket över eftersom vi återinvesterar. Jag tar ut en ganska låg lön och vi försöker låta bli att bränna pengarna. Förra året gjorde vi 25 miljoner och året dessförinnan gjorde vi nio miljoner. Målsättningen är att det här ska bli ett jättebolag. Jag skulle säga att jag har en lön på 29 500 kronor.

 

Namn: Amir Kheirmand

Bor: Västerås

Ålder: 40

Familj: Sambo och två barn.

Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2014 och driver bolaget Schysst käk. Dessutom har han en Youtube-kanal.

 

◼️◼️◼️

 

Sigrid Bárány vann Sveriges mästerkock 2012
Sigrid Bárány vann Sveriges mästerkock 2012.

✔︎ Sigrid Báràny har tvingas sluta jobba

Sigrid Bárány vann Sveriges mästerkock 2012. När Hänt når henne via telefon har hon just blivit permitterad efter att ha jobbat två månader i Coops huvudkontors personalrestaurang.

Annons

– Detta har jag gjort som egenföretagare och nu är det arbetsbrist eftersom väldigt många arbetar hemifrån, säger hon och förklarar att alla events som hon skulle ha medverkat i är inställda på grund av corona.

Så nu har hon återvänt till yrket som hon hade före den rådande situationen – hon översätter skönlitteratur.

Hur har du mått av allt detta?

– De senaste fem åren har jag ägnat mycket kraft åt att bygga upp min nervsystemreglering. Med pionjärmetoder från Kalifornien primärt. Jag har jobbat som kock på retreater där man jobbar med nervsystemreglering. Så jag är inte så påverkad. Jag känner att det är en jättestor orosvåg. Men själv tänker jag att så här är livet. Det kan ta slut vilken dag som helst. Primärt är det vår rädsla för döden som ligger över all vår oro. Det största stödet vi kan ge varandra är att vara trygga och inte älta.

Hon förklarar att det gäller att ägna sina krafter åt att försöka hålla sig trygg och sedan surfa på de vågor som kommer. Hon är singel idag, och konstaterar att friheten är skön.

Annons

– Man är fri att bestämma allting i sitt eget liv. Men jag börjar känna att det snart är dags att ta något steg mot att ha en relation. Jag har varit singel i flera år. Jag har fokuserat väldigt mycket på en inre process. Jag har känt ett stort behov av att få vända mig inåt och se vad som finns där. Jag har velat landa i mig själv och hitta min väg.

Hon konstaterar att innan hon började djupstudera pionjärmetoden om nervsystemreglering så hade hon en känsla av att inte äga sig själv.

– Det var en grundtrygghet som saknades. Det ledde framför allt till mindre lyckade val i relationer. Och en svårighet att känna mig nöjd och förnöjsam.

Hon poängterar att metoden är alternativ och inte en del av den etablerade vetenskapen.

Vad gjorde du för dina vinstpengar?

– Jag levde framför allt av mina pengar. Ganska länge. Jag gjorde inga investeringar. Jag slutade jobba en period innan tävlingen bara för att öva. Då blev vinstsumman på sätt och vis en lön för den perioden.

Annons

Framtidsplaner?

– Framtiden just nu är fullständigt flytande. Det går inte att säga någonting om den. Det gäller att ägna sin kraft åt att försöka hålla sig trygg och sedan surfa på de vågor som kommer.

 

Namn: Sigrid Bárány

Ålder: 45

Bor: Hägersten

Familj: Singel

Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2012. Jobbar numera som översättare efter att ha blivit permitterad på grund av coronautbrottet.

 

◼️◼️◼️

 

Louise Johansson var den första att vinna Sveriges Mästerkock, 2011
Louise Johansson var den första att vinna Sveriges Mästerkock, 2011.

Louise Johansson: “Påverkats mycket jobbmässigt”

Louise Johansson var den första att vinna Sveriges mästerkock 2011. Hon siktar nu på att vara med i tävlingen Årets kock.

– Efter att jag kom till final förra året är jag taggad på revansch. Utöver det frilansar jag som kock och matstylist med mitt egna företag Taste by Louise och jobbar på restaurang VRÅ i Göteborg, skriver hon i ett mejl.

Annons

Framtidsplaner?

– Jag älskar att tävla. Så nu är fokus Årets kock. Jag drömmer så klart om att öppna en egen restaurang, men är inte riktigt där ännu som småbarnsförälder. Dessutom vill jag fortsätta att utveckla mig matlagningsmässigt och utmana mig själv.

Vad gjorde du med vinstpengarna från Sveriges mästerkock?

– Jag startade mitt företag Taste by Louise och köpte en bil. Väl investerade pengar för att börja köra igång med eget bolag.

Hur påverkas du och dina projekt av coronasituationen?

– Jag har påverkats ganska mycket jobbmässigt. De flesta frilansuppdragen som jag har är inställda liksom VRÅ tyvärr stänger efter vecka 14. Corona är en sorg för hela restaurangbranschen. Än så länge ska Årets kock fortfarande genomföras så hoppas att det kommer att finnas kvar. Finalen är i september så förhoppningsvis är kanske läget bättre då.

Namn: Louise Johansson

Ålder: 34

Bor: Göteborg

Familj: Sonen Ludvig, 4.

Övrigt: Vann Sveriges mästerkock 2011.

Foto: TV4 & Privat

Annons