LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Det gör fysikern Patrik Norqvist idag efter succén med Filip och Fredrik

31 jul, 2023 
Amanda Rönnell
Patrik Norqvist
Patrik Norqvist blev känd för att förklara fysiska fenomen på ett lättbegripligt sätt i Filip och Fredriks Boston Tea Party.
Men vad gör han idag?
Nu berättar Patrik om vägen till att bli författare, sjukdomen och kärlekslivet.
– Jag är ingen hård-dejtande person, säger han till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mark Levengood om Jenny Strömstedts miss i NyhetsmorgonBrand logo
Mark Levengood om Jenny Strömstedts miss i Nyhetsmorgon

Patrik Norqvist, 57, är lektor i fysik vid Umeå Universitet – men för allmänheten är han kanske mer känd som den fyndige fysikern i Nyhetsmorgon. Han hade även sitt eget inslag i Filip Hammar och Fredrik Wikingssons serie Boston Tea Party, som han medverkade i under samtliga av programmets tre år.

Nu för tiden är det främst läraryrket som upptar Patriks tid, men en gång varje månad dyker han fortfarande upp i Nyhetsmorgon för att förklara alltifrån meteoritnedslag till nyupptäckta fysiska fenomen. Det har han gjort ända sedan 2016.

Är det fortfarande lika kul nu när du har gjort det i så många år?

– Det är fortfarande kul, men det är kanske inte riktigt lika kul och spännande – som det blir med allt man gör länge. Man känner av att det är jobbigt att resa dit och att förbereda. Det är fortfarande värt att göra det men det kanske inte är riktigt lika häftigt längre.

Annons

Patrik Norqvist om att bli författare: ”Jobba som tusan för att lära mig stava”

De senaste åren har Patrik breddat horisonten – bortom fysikens lagar – och testat på skönlitterärt skrivande.
Jag har alltid haft lätt för matte och naturkunskap, men jag fick jobba som tusan för att lära mig stava och läsa och sånt där. Men 2020, när coronan började, kände jag att jag hade en berättelse som jag gått runt och tänkt på. Och då hade jag så lite att göra på kvällarna så då började jag skriva på det där, berättar Patrik.

2021 kom debutromanen Balthazars droppar och just nu håller på med uppföljaren. Romanen är vad Patrik beskriver som en blandning mellan deckare och spänningsroman, och har inslag av science fiction. Självklart finns dock en mattelärare med bland karaktärerna.

– Den kommer nog med stor sannolikhet heta Kalkyls pendel. Har jag tur kommer den ut innan jul, säger Patrik.

Är det mycket fysik i böckerna?

Annons

– Det är egentligen väldigt lite fysik. Men sedan går det inte att hålla sig helt. Det är mest lite småkuriosa.

Patrik Norqvist berättar om sjukdomen: ”Jobbigast är hur folk reagerar”

Patrik diagnostiserades vid 23 års ålder med Bechterews sjukdom, en åkomma som påverkar muskelfästen och leder.

– Vissa dagar har jag ont, det går inte att komma ifrån. Men för det mesta är det helt okej, berättar Patrik.

Var artonde månad gör han en kontroll hos en sjukgymnast för att se till att sjukdomen inte förvärras.

– Nu har jag i tjugo års tid haft ungefär samma värden. Det är ungefär som att åka till tandläkaren – man hoppas att man inte hittar några hål. Jag ser det mest som ett extra tandläkarbesök, säger Patrik och fortsätter:

– Det är klart att man måste rätta sitt liv delvis efter det, men jag har ju levt så himla länge med det.

Sjukdomen är relativt vanlig och sitter oftast i ryggraden. Men för Patrik har försteningen satt sig i nacken, vilket gör att det blir mer synligt – något som Patrik kan tycka är jobbigt.

– Det som nästan är jobbigast är hur folk reagerar och tycker att man ser skum ut. Men jag har lärt mig att man inte kan bry sig om vad folk tycker heller. Det är mest att folk tycker att man ser stel ut och rör sig konstigt.

Annons

Patrik Norqvist om kärlekslivet: ”Kan bli lite ensamt”

När Patrik inte reser till Stockholm för att spela in Nyhetsmorgon så bor han själv i Umeå, vilket han till största del trivs med. Men ibland kan han sakna någon att dela vardagen med, berättar han.

– Det är väl som med det mesta man gör. Det finns många bra fördelar, men sen ibland känner man väl att det kan bli lite ensamt. Men för det allra mesta trivs jag väldigt bra med det.

Är du ute och dejtar något?

– Inte så mycket. Om det råkar dyka upp någon, jag letar inte så aktivt men ibland kan man väl träffa på någon, säger Patrik och tilläger:

– Nej, jag är ingen hård-dejtande person. Och jag känner inte heller att jag på kort tid måste få tag på någon. Men det är klart att det är trevligt om man får umgås med någon man tycker om, det är väl självklart på något sätt.

FOTO: TV4, Privat

Annons