LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Det är 2014 – börjar det inte bli dags att sluta ranka kvinnors utseende?

24 okt, 2014 
AvLisa Nylén
Pénelope Cruz utses till världens sexigaste kvinna och i en svensk modellsåpa får 50-åriga kvinnor åla på golvet. Utseendefixeringen verkar inte ha något bäst-före-datum.
Annons

Samtidigt som en åmande Penélope Cruz, 40, utses till världens sexigaste kvinna av tidningen Esquire drar Sjuan igång realityserien “She’s got the look” där kvinnor över 35 tävlar om ett modellkontrakt. Jag, och flera av de sökande verkar det som, har tolkat programmet som ett sätt att visa att alla kvinnor är vackra på sitt sätt, att vem som helst kan bli modell.

Foto: TV7
En jury bedömer kvinnorna efter deras utseende. Den vackra insidan ger de inte mycket för. Foto: Sjuan

Men tydligen inte.

Juryn, bestående av en före detta supermodell, en fotograf som ser ut som Bingo Rimér och en sortiment- och designdirektör på KappAhl, använder uttryck som “Du har för stor byst för att vara proportionerlig”, “Du ser inte ut som en modell” och “Du har allt som är bra och är skitsnygg”. De kvinnor som får höra den senare kommentaren har ofta jobbat som modeller tidigare och är, surprise surprise, långa och smala. Och ofta prick 35 år.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Inte nog med att deltagarna ska bli granskade från topp till tå på en catwalk, flera av de mogna kvinnorna uppmanas att åla på golvet, bete sig som katter och dansa. Många av dem har uppenbarligen ingen erfarenhet men en utstrålning som, enligt dem, kommer från insidan – något som dissas totalt av fotografen.

Såpan är definitivt inte mänskligare än föregångaren “Top model”

Hur kunde så många av de kurviga/alldagliga/oproportionerliga/korta kvinnorna i kön då tro att de skulle ha en chans? Jo, för att man efter en viss ålder kanske har lärt sig att förlikas med sitt utseende och anser att det finns andra kvaliteter än långa ben och platt mage som passar i KappAhls reklam? Jag förstår att klädkedjan vill ha någon som går igenom kameran men kan hon inte få ha långt vitt hår och skrattrynkor, eller ett karaktäristiskt leende?

FILE_2B1FC8FC-AAC2-4E79-82BA-775D415EAF1C
Programledaren Jessica Almenäs har både kommit tvåa i Fröken Sverige och jobbat som modell. Foto: Sjuan

Såpan är definitivt inte mänskligare än föregångaren “Top model” – här är det bara äldre kvinnor istället för tonåringar som ska betygsättas efter sina yttre attribut.

Annons

Samtidigt, på ett omslag i en tidningshylla nära dig, står skådespelerskan Penélope Cruz och trycker ihop brösten i en urringad svart baddräkt. Hon är världens sexigaste kvinna enligt tidningen. “Trots” att hon är 40 år.

Foto: Esquire

Ojoj, hela 40 år.

Men hon ser ut som 22 på bilderna och jag tänker: Nu är det väl ändå dags att sluta ranka kvinnor efter deras utseende? Och dags för kvinnor att sluta ställa upp på att bli det!

Det är 2014, och västvärldens kvinnor är långsamt på väg att få samma status som män. För sina talanger, inte sina utseenden.

Trots det går mogna kvinnor med på att förnedra sig på bästa sändningstid och Penélope Cruz verkar inte förstå att hon är en fantastisk skådespelerska. Något hon hade varit även om hon inte vikt ut sig.

/Lisa Nylén

Annons