TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Debbie Reynolds dog två dygn efter dottern: Jag vill vara med Carrie

29 dec, 2016 
AvLeif Schulman
Två dagar efter Carrie Fishers dödsbud tog sorgen hennes mamma, Debbie Reynolds. Nu tvingas familjen planera två begravningar.
Annons

Carrie Fisher föddes rakt in i kändisvärlden i en galax långt borta – Hollywood. Året var 1956 och hennes mamma var Debbie Reynolds, en av den tidens största stjärnor, och hennes pappa var den kände smörsångaren Eddie Fisher. Ett av filmstadens mest glamourösa och vackraste par.

Debbie Reynolds med dottern Carrie och sonen Todd 1960.
Debbie Reynolds med dottern Carrie och sonen Todd 1960.

Än mer omskrivna blev de två år senare. Då hade Fisher inlett ett hett förhållande till Debbies väninna Elisabeth Taylor. Skilsmässan mellan Debbie och Eddie och hans giftermål med Taylor blev årtiondets mest omskrivna.

Unga Carrie försökte hålla sig borta från rampljuset och hade inga som helst planer på att göra filmkarriär, men fick 17 år gammal en roll i filmen “Shampoo”. Det ledde till att George Lucas hörde av sig och erbjöd henne rollen som rymdprinsessa i första Star Wars-filmen. Hon var då 19 år gammal, lika gammal som mamma Debbie var då hon fick sitt stora genombrott i filmen “Singing in the rain”, en av alla tiders mest framgångsrika filmmusikal. Debbie fortsatte sin framgångsrika karriär vilken bland annat ledde till en Oscarnominering 1964 och egen tv-show i slutet av 60-talet.

Annons

Förhållandet mellan mor och dotter blev allt mer ansträngt. Carrie fick diagnosen bipolär och självmedicinerade det med alkohol och droger. Sin egen uppväxt i Hollywood och det problematiska förhållandet till sin mor skrev Carrie om i boken “Vykort från drömfabriken”. Hollywood gjorde film av boken 1990 där Meryl Streep spelar skådespelerskan som efter en överdos hamnar på avgiftningsklinik och sedan flyttar hem till sin mamma (spelad av Shirley MacLaine), en alkoholiserad för detta musikalfilmstjärna.

Carrie Fisher fortsatte skriva både böcker och filmmanus. Hennes självutlämnande “Wishful Drinking” kom 2008 och i år kom hennes sista bok, “The Princess Diarist” kom i år.

Veckan före jul var Carrie Fisher i London för att göra reklam för sin bok och dagen för julafton flög hon hem från London till Los Angeles. En kvart innan att planet skulle landa på Los Angeles Airport drabbades Carrie av en massiv hjärtattack. Hon fördes i ilfart till UCLA Medical Center. Mamma Debbie var snabbt vid hennes sida och vakade oroligt. “Läget är stabilt”, meddelade mamma Debbie på juldagens morgon.

Annons

Bara två dagar senare, tisdagen 27 december, kom dödsbudet. Carrie Fisher kom aldrig till medvetande utan dog i sviterna av den svåra hjärtattacken. Dottern Billie Lourd bekräftade nyheten:

– Hon var älskad av världen och kommer att saknas enormt.

Debbie och Carrie hade för flera år sedan försonats och funnit en ny och lycklig mamma-dotter-relation. I en tv-intervju för några år sedan berättade Carrie:

– Jag tar mammas råd, jag har henne som förebild. Om jag på något sätt är lik henne, så är jag lycklig för det.

I samma tv-special berättar Debbie:

– Carrie och jag har äntligen funnit lyckan. Jag beundrar henne för hennes styrka, jag beundrar hennes överlevnadsförmåga och att hon lever. Som en mamma kommer jag att beskydda henne. Vem kommer att göra det när jag är borta? Jag vill ju att min dotter ska vara lycklig och jag tål inte att jag inte finns där. Det gör mig ledsen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Carrie Fisher och mamma Debbie hade försonats.
Carrie Fisher och mamma Debbie hade försonats.

Det grymma ödet ville inte att Debbies farhågor skulle besannas, att Carrie skulle lämnas ensam utan en beskyddande mor. Ödet hade andra planer.

Annons

Bara dygnet efter dotterns död fanns en nedbruten Debbie hemma hos sin son Todd Fisher för att planera Carries begravning. En uppgift ingen mor ska behöva ta på sig. Där drabbades familjen av nästa tragedi. Känslorna blev för mycket och Debbie föll ihop, drabbad av en stroke. Enligt sonen var hennes sista ord:

– Jag saknar henne så mycket. Jag vill vara med Carrie.

En bisarr önskan som nu är uppfylld. Debbie Reynolds dog på Cedars Sinai Medical Center. Hon blev 84 år. Carrie Fisher blev 60.  Familjen har nu två begravningar att planera.

Annons