LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

De bästa Sommarprat i P1 – avsnitten vi aldrig glömmer

06 aug, 2019 
AvAngelica Linde
I år är det 60 år sedan “Sommar i P1” 
startade, och det har gett oss en hel del minnesvärda radiostunder genom åren. Och nu har Hänt listat åtta av de mest fantastiska och bisarra avsnitten!
✔︎ Sveriges radio tog avstånd från hennes avsnitt
✔︎ Lurade många med sitt sommarprat
✔︎ Glorifierade knark: ”Ecstasy gör en öppen!”
✔︎ Dog månader senare.
✔︎ Kom ut ur garderoben
Annons

Att lyssna på kändisar när de pratar personligt och nära. Om sig själva eller om saker de nördat ner sig i. Och spela sina favoritlåtar och då kanske få nys om en ny favoritdänga att stoppa in i Spotify-listan, är ju ett klassiskt sommarnöje får många ute i landet! Och just nu rullar årets pratare på och då passar det verkligen utmärkt med den här listan med sommarpratare från förr!

Foto: TT

Han blev pappa till en helt ny humorgeneration

I början på 90-talet startade Henrik Schyffert, 51, humorgruppen Killinggänget, som på ett sätt blev fäder till den ironiska  generationen i Sverige. Därför är det kanske inte så förvånande att hela hans sommarprat 1993 var  en parodi på tidigare års sommarpratare, där han drev med hur gravallvarligt pretentiösa och självdistanslösa de varit i sina prat.  Mellanmjölks-plattityderna regnade i programmet: svenskar är stela, ett gott skratt förlänger livet, barn är det viktigaste vi har och åh vad vi svenskar ska vara glada att vi har allemansrätten. Självklart  spelade han också ultrasvenska sommarlåtar som ”Idas sommarvisa” och ”Öppna landskap”. Hans fans skrattade, men flera som inte var lika bekanta med ironi tog det hela på största allvar och rördes till tårar.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Foto: TT

Haveri när tekniken strulade för Di Leva

Det var prat om rymdblommor, universum, Jesus, det heliga vattnet och paradiset. Såklart, det var ju Thomas Di Leva, 55, som sommarpratade 1997! Men plötsligt hakade CD-skivan upp sig när han skulle spela en arabisk låt i det direktsända programmet och det blev knäpptyst. Produktionen bad honom prata för att fylla ut tystnaden. Di Leva fnittrade till:

Annons

– De säger att de vill att jag ska prata. Men jag tycker att vi ska vara tysta tillsammans istället. Vad finns det att prata om? Vi har fått ett tydligt tecken. Låt oss följa det, in i tystnaden, sa han, och fyllde ut tystnaden med sina egna djupa andetag.

Foto: TT

Wennstam är tacksam för den pågående revolutionen

Mindre än ett år tidigare hade metoo-rörelsen satt igång.  Katarina Wennstam, 45, berättade i sitt sommarprat 2018 att hon kämpat i 20 år för att det som då hände skulle ske. Men hon var ännu inte nöjd. Det finns fortfarande skäl att fortsätta bråka om kvinnors rättigheter, menade hon, trots att hon var tacksam över att få uppleva den pågående revolutionen, som ökade i kraft hösten 2017. Katarina borde veta, hon har varit kriminalreporter på SVT och mött fler offer av misshandel och våldtäkter än de flesta, och har skrivit både böcker och reportage om män som skadar kvinnor. Ett av de mest bevingade  citaten från sommarpratet handlade om alla de våldtäktsmän som i rätten hävdar att tjejen faktiskt ville ha sex med honom. Till dem hälsade hon:

– En kvinna som vill ligger inte still.

Foto: TT

Kom ut ur garderoben inför hela Sverige

De hade varit ihop i fem år, men ingen visste om det. Förrän Anja Pärson, 38, berättade om det i sitt sommarprat 2012, och samtidigt kom ut som homosexuell. Anledningen till att hon och Filippa Rådin, 47, hållit det hemligt  i så många år var främst för Filippas dotters skull, förklarade Anja i programmet. Öppenhjärtigt berättade hon om den förvirring hon brottades med när hon först lärde känna sin flickvän – dels kring sina känslor för Filippa och dels kring det faktum att hon var gay.

Annons

– Gör mig inte till en ikon. Jag är jag, Anja, ber hon lyssnarna i programmet.

Men det var just vad hon blev efter sommarpratet. Och sommarpratet blev en världsnyhet. Året därpå nominerades hon till Årets homo på QX gaygala.

Foto: TT

Bard glorifierade knark i sitt sommarprat

Alexander Bard, 58, har aldrig varit rädd för att vara  kontroversiell. Det har han visat prov på i samtliga av sina sommarprat, men det mest omskrivna var när han glorifierade knark och förklarade att ecstasy gör en ”öppen, tolerant och nyfiken på andra” 2002.

– Det känns lite futtigt att alltid mötas av en cynisk debatt här i Sverige om huruvida narkotika ska legaliseras eller inte, speciellt när 90 procent av narkotika som används i Sverige faktiskt är helt legal och går via apoteksdiskarna, och då är det alltid den värsta formen av narkotika, det vill säga sömnmedel, antidepp, för att inte tala om den vanliga svenska narkotikan alkoholen och tobaken. Hyckleriet är alltså totalt och man blir bara trött, sa han bland annat i programmet.

Ingrosso sprängde topplistan när hon berättade om sina ätstörningar

På en vecka hade mer än en miljon människor lyssnat på idag 24-åriga Bianca Ingrossos sommarprat 2018. Det gör hennes sommarprat till det mest digitalt lyssnade SR-programmet någonsin. Och nog fanns det skäl till det minsann. Under sommarpratet vände hon ut och in på sig själv, berättade naket och känslosamt om allt från hennes kända föräldrars uppslitande skilsmässa till sin egen ätstörning.

Annons

– Det kommer vara den största och tuffaste resan i livet för mig att bli bästa vän med min hjärna och kropp. Men nu, idag, är det en strid jag vill ta mig an. Jag är redo att börja älska hela mig själv,  sa hon i programmet innan hon uppmuntrade alla som lider av  ätstörningar att söka hjälp.

Foto: TT

Sveriges Radio tog avstånd från Lunds avsnitt

Lyssnarstormen var ett faktum efter idag 51-åriga Regina Lunds sommarprat 2003. Det var nämligen inte så mycket av ett prat, utan snarare som en radiokonsert. För med  undantag av några väl valda ord i början så fyllde hon så  gott som hela sommarpratet med musik och poesi. Sin egen musik och poesi. Det gick såklart inte för sig, svenskarna flippade ur totalt. Jantelags-Janne kan ju få en stroke för mindre. Till och med Sveriges Radio sade sig ta avstånd från programmet. Regina fick så mycket kritik att hon till slut gick ut med ett brev via TT och försvarade sig.

Annons

”Dyna mig vänner och ovänner. Ställ mig inför rätta! Jag har sjungit mina låtar i p1 Sommar! Ve och fasa! Bränn häxan! Tänk om nåt bra skulle komma ur detta??? Hjälp jorden går under!!”, skrev hon bland annat.

Foto: TT

Gidlund läste upp brev till barnet han aldrig skulle få

Det kanske starkaste och mest tårframkallande sommarpratet var Kristian Gidlunds 2013, där han pratade om det faktum att han snart skulle dö av cancer. Bland annat läste han upp ett brev till barnet han aldrig skulle få och sände en uppmaning till lyssnarna att leva, nu när han skulle dö.

– Kanske får vi bara den tid som tilldelas oss på jorden. Därför ser jag det ännu tydligare: jobba inte för mycket. Låt inte känslorna stanna i era bröst. Prata. Bråka aldrig om pengar. Våga säga nej. Våga säga ja. Våga vara  lyckliga.

Han framförde också en hälsning  till sina nära och kära:

– Vi kommer skiljas åt. Men jag  ska göra mitt bästa för att alltid vara nära. Var inte rädda när en närvaro  gör sig påmind. När energierna känns annorlunda. Det kanske bara är jag.

Några månader senare avled 29-årige Kristian.

FOTO: TT

Annons