De är årets vinnare på Elle-galan 2016

För 19:e året i rad delade Elle i går kväll ut Sveriges största modepris i 14 kategorier på Grand Hotel i Stockholm. På Elle-galan 2016 utseddes det föregående årets bästa inom svenskt mode.

ÅRETS STYLIST: Marcus Söder

Juryns motivering: Han är mästaren som kan trolla fram det bästa ur varje plagg och få oväntade kombinationer att kännas självklart attraktiva. Med intuition och grundlig research som två av sina viktigaste arbetsredskap har han gjort världen till sin arbetsplats. Årets stylist är Marcus Söder.

ÅRETS BÄST KLÄDDA KVINNA: Sabina Ddumba

Juryns motivering: Hon är en artist som har förstått att det i dagens mediabrus krävs en tydlig visuell plan för att nå ut och ta sig hela vägen till toppen. Och hon är redan på god väg dit! Med sin varma och personliga röst har hon vunnit många fans, och med sin coola och vassa stil har hon det lilla extra som skvallrar om en stjärnklar framtid. Årets bäst klädda kvinna är Sabina Ddumba.

https://www.instagram.com/p/BAlzd_knsFp/?taken-by=sabinaddumba

ÅRETS MODELL: Hedvig Palm

Juryns motivering: Hon har blivit catwalkens drottning, varmt välkommen och hemtam i alla de stora modemetropolerna. Likt en skicklig skådespelerska anpassar hon sin look och förmedlar alltid en ny känsla. Proffsig, positiv och med en förmåga att förhöja varje outfit är hon de stora modehusens favorit. Årets modell är Hedvig Palm.

H&Ms & ELLEs NYKOMLINGSSTIPENDIUM: Lamija

Juryns motivering: Årets nykomling balanserar skickligt mellan två olika kulturer som ger uttryck för en modern kvinnlighet. Välgjort med utsökt handarbete och detaljrika dekorationer som accentuerar och förstärker de kvinnliga formerna – det är skulpturalt, sexigt och starkt. ELLEs & H&Ms nykomlingsstipendium 2016 går till Lamija.

ÅRETS DESIGNER: Ida Sjöstedt

Juryns motivering: Med imponerande konsekvens har hon mejslat fram en helt egen stil, där paljetter, tyll och spets är viktiga ingredienser. Hon väljer hellre rosa än grått, och styr sitt märke med det sagolika som ledstjärna. Med sina romantiska plagg förverkligar hon drömmar för alla prinsessor – både de som vill klä sig som en sån och de som faktiskt har prinsessa som titel på visitkortet. Årets Designer är Ida Sjöstedt.

Ida Sjöstedt blev årets designer.

ÅRETS INTERNATIONELLA DESIGNER: Alessandro Michele/Gucci

Juryns motivering: Han kallades in till det krisande italienska lyxvarumärket och rivstartade sitt arbete med en radikalt ny look. Maximalism, personliga detaljer och excentrisk femininitet klev tillbaka in på catwalken i en av årets mest omtalade kollektioner. International designer of the year är Alessandro Michele för Gucci.

ÅRETS FOTOGRAF: Boe Marion

Juryns motivering: Med filmisk underton och en historia i varje bild väcker hans modebilder alltid nya tankar och får känslor och minnen att bubbla upp till ytan. Det är ett berättande som är formmässigt fulländat, vackert och gåtfullt, stämningsfullt skiftande mellan ljus och mörker. Årets fotograf är Boe Marion.

https://www.instagram.com/p/MJlZBVjkVE/?taken-by=boe_marion

H&Ms OCH ELLEs CONSCIOUS AWARD: Filippa K

Juryns motivering: De har gjort sig kända för sina uppdaterade modeklassiker – en stil som kommit att representera det skandinaviskt avskalade modet. Hållbarhet är grundkonceptet på företagsagendan med ständigt nya idéer som hållbara material, egen secondhandbutik, uthyrning av plagg och cirkulär ekonomi. Årets H&Ms & ELLEs Conscious Award går till Filippa K.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

ÅRETS LOOK I SAMARBETE L’ORÉAL PARIS: Miriam Bryant

Juryns motivering: Med sin souliga röst och uppenbara känsla för stil gick hon rakt genom rutan och in i våra hjärtan. Signaturdetaljer som de röda läpparna och det avundsvärda håret i kombination med en naturligt bakåtlutad modecoolhet gör henne till en på alla sätt modern stilikon. Årets look går till Miriam Bryant.

Miriam Bryant på röda mattan med kärleken Tommy Hey.

ÅRETS ACCESSOARDESIGNER: All Blues

Juryns motivering: På bara fem år har de rest från ett kök i Stockholm till samarbeten med stora modemärken och musikvärldens stjärnor. Med ädelmetaller, unisexstil och rena linjer har deras smycken skaffat sig en självklar plats som pricken över i:et i våra outfits. Årets accessoardesigner är All Blues.

https://www.instagram.com/p/9viEDrqXU-/?taken-by=allbluesofficial

ÅRETS HEDERSPRIS: Fotografiska

Juryns motivering: Modefotografi är inte längre bara en angelägenhet för en liten skara pålästa nördar utan ett självklart intresse även för den breda allmänheten. Det är bland annat tack vare den här aktören, som med ett sällsynt driv och stor fingertoppskänsla har jobbat för att lyfta fram modefotografiet i strålkastarljuset. Årets hederspris går till Fotografiska.

ÅRETS BLICKFÅNG: Swedish Stockings

Juryns motivering: Modebranschens arbete mot en mer miljövänlig produktion drivs på av dem som vågar tänka nytt. När idéerna kring hållbarhet dessutom kombineras med hög modegrad, och ett så nödvändigt plagg som strumpbyxor, då blir vi riktigt imponerade. Vinnare i kategorin Årets blickfång är Swedish Stockings.

ÅRETS BÄST KLÄDDA MAN: Roy Fares

Juryns motivering: Årets bäst klädda man: Roy Fares En klassiskt preppy look, ett osvikligt sinne för detaljer och en förmåga att få allt att sitta perfekt. Stilig som få kan han lyfta även det mest vardagliga plagg till nya höjder. Delicious, helt enkelt. Årets bäst klädda man är Roy Fares.

Grattis Roy Fares!

ÅRETS MAKEUPARTIST: Linda Öhrström

Juryns motivering: Hennes makeuper är lika artistiskt färgstarka som hennes passion för det ekologiska mot huden. Med sin förmåga att tänka nytt och ifrågasätta det invanda är hon en inspiratör som pekar ut vägen mot en renare, snyggare och mer hälsomedveten framtid. Årets makeupartist är Linda Öhrström.

Pristagarna för 2016 har utsetts av en jury bestående av: Ordförande Cia Jansson (chefredaktör och modechef ELLE Sverige), Peter Andersson (creative director och producent PAP Studio), Daniel Lindström (modechef  och creative director Café), Susanne Ljung (redaktör Stil i P1), Lisa Lindqwister (creative advisor och stylist ELLE), Robert Rydberg (stylist), Susanna Strömquist (modejournalist), Camilla Åkrans (fotograf), Catarina Midby (hållbarhetschef H&M), Ann-Sofie Johansson (creative advisor H&M), Marie Nilsson Peterzén (grundare och creative director Vagabond), Petra Buchinger (showroom manager H&M), Lisa Corneliusson (grundare och redaktör Make it last), Michael Schragger (VD The sustainable fashion academy), Nina Oja (art and creative director ELLE).

Av: Lisa Arnell 

Från: Elle

Foto: Stella Pictures, Instagram 

 

SENASTE NYTT!