LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför vill de se ut som mänskliga dockor

04 mar, 2019 
AvAngelica Jaako Billenman
Mänskliga dockor
En vill se ut som en levande sexdocka, en annan som Stålmannen, en tredje som en utomjording.
Här får du reda på bakgrunden till plastikoperationerna – läs om 16 öden!
✔︎ Går i hypnoterapi för att sänka sitt IQ: ”Jag vill vara den ultimata Barbien”
✔︎ Svenskan opererade bort sex revben, ”dog” och fick återupplivas igen
✔︎ 40 ingrepp totalt och sminkning två timmar om dagen för att se ut som en alv
Annons

Att ett ingrepp leder till flera är inte ovanligt, men för en del går det helt överstyr. Här är personerna som har lagt sig under kniven för att se ut som allt från sexdockor till superhjältar.

Fenomenet ”mänskliga dockor” blir vanligare och vi ser fler och fler som opererar sig till oigenkännlighet. Vad som ligger bakom är säkert högst individuellt men enligt plastikkirurgen Richard Lewin som Hänt pratat med har troligtvis många som extremopererar sig diagnosen dysmorfofobi, som bland annat innebär extrem utseendefixering.

Valeria Lukyanova och Rodrigo Alves
Valeria Lukyanova och Rodrigo Alves.

Två av dem som blivit berömda på grund av sina galna operationer är ukrainska Valeria Lukyanova, 33, och brasilianska Rodrigo Alves, 35, mänskliga Barbie och Ken! Valerias Barbiemani började redan i barndomen, hon fängslades av dockans perfekta plastiga symmetri och det hela utvecklades till en besatthet. Hon säger själv att hon endast har opererat brösten, men enligt andra, som har sett bilder från när hon var yngre, måste hon även ha opererat näsan, gjort fettsugningar och ögonlyft, opererat bort revben samt förminskat käken, kinder och axlarna.

Annons

I en intervju med GQ berättade Valeria att hon endast lever på flytande föda – en typisk middag kan bestå av morotsjuice blandat med mint, tamarind och chili. Men det är mer än vad hon fick i sig för några år sedan. Då kallade hon sig för ”breatharian” och sade sig leva på endast luft och ljus.

Rodrigo Alves har även han en dockdröm och har spenderat otroliga sex miljoner kronor på sitt utseende. 35-åringen har genomgått 150 ingrepp för att bli så lik en Ken-docka som möjligt, enligt The Mirror. Rodrigo var väldigt ensam som barn och hatade sitt utseende, vilket han tror är grunden till hans besatthet av plastikkirurgi.

– I skolan mobbades jag av andra pojkar för att jag hade en stor näsa och stora bröst. De kallade mig för potatisnäsa och gelémage. Så redan när jag var 16 eller 17 så gjorde jag min första plastikoperation för att fixa till mitt bröstparti, säger han till The Mirror.

En annan mänsklig docka var brasilianska Celso Santebañes som bara hann bli 21 år gammal innan han tragiskt gick bort i sviterna av leukemi 2015. Men ett litet ljus i mörkret är att han innan dess hann uppfylla sina drömmar om att förvandla sig till en Ken-docka samt lansera sin egen kollektion med Barbiedockor.

◼️ ◼️ ◼️

Luis Padron
Luis Padron.

💥 Luis Padron

På internet kallas han för ”Den mänskliga alven”, men själv kallar han sig gärna för ”Plastprinsen”. Luis Padron, 27, från Argentina har spenderat mer än en halv miljon kronor i jakten på att se ut som en pleiadian, vilket är en slags korsning mellan alver och utomjordingar.

Annons

– Det är viktigt för mig att kunna uttrycka hur jag känner mig inuti – som en fantasyfigur. Jag vill visa mitt inre för den yttre världen, säger han till The Mirror.

Luis har gjort närmare 40 ingrepp – han har bland annat omformat sin käke, gjort sina öron spetsigare, opererat om sin ögonfärg sex gånger och opererat näsan två gånger. För att vara så lik en alv som möjligt sminkar han sig i två timmar varje dag, bär ofta en vit peruk och äger 500 olika kontaktlinser som han kan växla mellan.

◼️ ◼️ ◼️

Herbert Chavez.
Herbert Chavez.

💥 Herbert Chavez

Filippinska Herbert Chavez, 41, har varit besatt av Stålmannen sedan han var fyra år, och vid 18 års ålder bestämde han sig för att bli så lik sin favorithjälte som möjligt medelst plastikoperationer. I en intervju med sajten Fortress of solitude berättar Herbert att han har gjort 26 ingrepp, bland annat har han blekt sin hud, rekonstruerat sin näsa, opererat in hakimplantat samt bröst-, lår- och magmuskler. Till sajten säger han att hans nästa mål är att bli lika lång som Stålmannen, det vill säga 190 centimeter. Det tänker han uppnå genom att förlänga benen. Som grädde på nördmoset har Herbert dessutom världens största Stålmannen-samling, enligt Guinness världsrekordbok, med inte mindre än 1 253 registrerade prylar. Enligt Herbert har han dock fler – närmare 5 000 för att vara exakt.

◼️ ◼️ ◼️

Amber Guzman
Amber Guzman.

💥 Amber Guzman

Allt började när amerikanska Amber Guzman, 32, blev sjuk. Hon fick diagnosen muskeldystrofi, vilket innebär att musklerna förtvinar. För att kunna leva med sorgen över att inte kunna röra sig själv och samtidigt inspirera andra bestämde hon sig för att se det som att hon förvandlades till en levande docka.

Annons

– Jag vill visa människor att även fast jag inte kan röra min kropp, så kan jag ändå hitta ett sätt att leva och njuta av livet, säger hon till Washington post.

Amber kan bara gå väldigt korta bitar, och måste därför ofta bäras runt som en riktig docka. Hon kan inte heller äta riktig mat eftersom hon inte kan svälja, vilket gör att hon dessutom är väldigt tunn, så hon syr sina egna, dockinspirerade kläder. Förutom det ser hon alltid till att sminka sig dockaktigt samt bära peruker och kontaktlinser.

◼️ ◼️ ◼️

Celso Santebañes
Celso Santebañes

💥 Celso Santebañes

Celso Santebañes hann bara bli 21 år gammal innan han tragiskt gick bort i sviterna av leukemi 2015. Men ett litet ljus i mörkret är att han innan dess hann uppfylla sina drömmar om att förvandla sig till en mänsklig Ken-docka samt lansera sin egen kollektion med Celso-barbiedockor. Under hela sin uppväxt fick brasilianaren höra från sin familj att han såg ut som en docka, vilket gjorde den unge och Barbietokige Celso mycket glad. När Celso var 16 vann han en skönhetstävling, och där och då bestämde han sig – han skulle operera sig för att bli den ultimata Kendockan. Totalt spenderade han motsvarande 300 000 svenska kronor i skönhetsoperationer – han opererade näsan, hakan och käken samt satte in både bröstimplantat och benimplantat, skriver Daily Mail.

◼️ ◼️ ◼️

Blondie Bennett
Blondie Bennett.

💥 Blondie Bennett

För Blondie Bennett, 43, räcker det inte att operera sig för att se ut som en Barbiedocka – hon vill dessutom bli lika smart, eller kanske snarare osmart, som en. Tre gånger i veckan går hon i hypnoterapi för att sänka sitt IQ.

Annons

– Jag vill bara vara den ultimata Barbien. Jag vill faktiskt vara hjärnlös, för jag gillar inte att vara mänsklig. Folk säger att naturligt är bäst, men jag håller inte med, naturligt är tråkigt. Jag önskar att hela jag var fejk, säger hon till Barcroft TV.

Blondie har varit besatt av Barbies sedan hon var liten och har lagt minst 250 000 kronor på operationer såsom förstoring av läppar och bröst samt fettsugning. De senaste åren har hon dock inte behövt bekosta någonting själv; fakturan har istället gått till män som gillar att se kvinnor plastikopereras.

◼️ ◼️ ◼️

Nannette Hammond
Nannette Hammond.

💥 Nannette Hammond

Fembarnsmamman Nannette Hammond, 44, har lagt 500 000 dollar, motsvarande cirka 4,6 miljoner svenska kronor, på att försöka bli så lik Barbie som möjligt. Italienskan har under de senaste 23 åren hunnit göra tre bröstförstoringar, ett bröstlyft, läppinjektioner, Botox och en tandfasad, samt tatuerat in permanent smink, enligt Us Weekly.

Annons

– Det är värt varenda krona att se ut så här, jag känner mig glad och självsäker. Jag tänker se ut som Barbie tills jag är 70, minst, har hon sagt till tidningen.

Och hon vill inte bara se ut som en Barbie, hon vill leva som en också. På Instagram har hon visat upp flera Barbie-gadgets som hon har i hemmet, men de dyraste är hennes tre rosa Barbie-bilar. En av dem är en Porsche värd 249 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 2,3 miljoner kronor.

◼️ ◼️ ◼️

Justin Jedlica
Justin Jedlica.

💥 Justin Jedlica

Han kallar sig stolt för ”Den riktiga Ken i människoform”. 41-åriga Justin Jedlica från USA menar att hans 700 ingrepp är ett evolutionärt experiment inom plastikkirurgi för män, och att hans kropp är ”ett levande konstverk”. Amerikanens stora barndomsidoler var Michael Jackson och Dolly Parton, 73, som båda hade en sak gemensamt – plastikoperationer. Och det var där hans fascination började, berättar Justin för sajten Planet Romeo. Än så länge har han bland annat hunnit lyfta ögonbrynen, opererat näsan och läpparna samt opererat in fejkade bröst-, mag-, vad-, lår-, rygg-, rump- och armmuskler. När Justin inte opererar sig är han skönhetsoperationskonsult och designar inlägg till fejkmuskeloperationer, berättar han för Mel Magazine.

◼️ ◼️ ◼️

Pixee Fox
Pixee Fox.

💥 Pixee Fox

Svenska Pixee Fox, 29, kallas för ”den mänskliga seriefiguren” och har som mål i livet att se ut som seriefiguren Holli Would från filmen Cool world. Martina Bartholf, som hon egentligen heter, kommer från Gävle, men blev känd över hela världen då hon var den första som opererade bort sex revben, vilket anses vara ett mycket riskfyllt ingrepp. Men de farliga ingreppen var inte över för Pixees del. I maj förra året åkte hon till Istanbul för att göra ännu en komplicerad operation, som inte riktigt gick som den skulle. Martina dog och fick återupplivas igen, har hon berättat på sin Instastory. Komplikationerna var så svåra att hon ännu inte återhämtat sig ordentligt.

◼️ ◼️ ◼️

Jennifer Pamplona
Jennifer Pamplona.

💥 Jennifer Pamplona

Jennifer Pamplona, 28, skönhetsopererade sig för första gången som 17-åring, då hon förstorade brösten. Kort därpå blev hon ihop med Celso Santebañes, och han inspirerade henne till att göra allt fler ingrepp. Hon ville bli ”En mänsklig Susi-barbie”, vilket Celso stöttade. När han gick bort blev hon helt förtvivlad. Hon upptäckte att det enda som kunde bekämpa hennes sorg och depression var plastikoperationer.

Annons

– Då bestämde jag mig för att fullfölja hans drömmar om att förvandla mig till en kurvig Barbie, för hans skull. Och nu, efter att ha spenderat 100 000 dollar på plastikoperationer, har jag ingen depression längre, säger hon till The Sun.

I somras, efter 20 operationer, sa hon att det var slutopererat. Ett halvår senare berättade hon att hon skulle operera sig till Kim Kardashian, 38.

◼️ ◼️ ◼️

Ivana Vladislava
Ivana Vladislava.

💥 Ivana Vladislava

Tyska Ivana Vladislava, 27, föddes som man, men började presentera sig som flicka och ta hormoner som 11-åring. Sedan dess har hon gjort 16 skönhetsingrepp som totalt har kostat motsvarande 110 000 svenska kronor. Hennes mål är att se ut som en mänsklig docka, och därför har hon gjort fem näsoperationer, tio fettsugningar, ett flertal bröstoperationer, ögonoperationer, en öronförminskning, stoppat in hak- och kindimplantat samt gjort diverse läppförstoringar. Dessutom har hon tagit bort delar av sin käke och panna samt flyttat fram sin hårlinje. Och än är hon inte klar. Härnäst tänker hon förstora rumpan.

Annons

– Plast är kraftfullt för det kan inte gå sönder och det är så jag ser mig själv. Så det finns inget annat jag hellre skulle vilja efterlikna, säger hon till Daily Mail.

◼️ ◼️ ◼️

Amanda Ahola.
Amanda Ahola.

💥 Amanda Ahola

22-åriga Amanda Ahola från Finland har en dröm. Hon vill se ut som en levande sexdocka. Redan som åttaåring började hon längta efter att göra plastikoperationer, så när hon fyllde 18 år spillde hon ingen tid utan åkte raka vägen till Estland för att göra sin första bröstförstoring. Hon blev beroende direkt.

– Plastikoperationer är bättre än sex. Mycket bättre, säger Amanda till Barcroft TV.

Idag har hon plastikopererat sig till ett värde av 190 000 kronor – mestadels i form av bröst- och läppförstoringar samt botox – och allt har betalats av en sugar daddy från Instagram.

Annons

Men det har inte varit helt riskfritt – under den senaste bröstoperationen fick Amanda ett anfall som nästan tog hennes liv, och hon har inte varit densamma sedan dess. Trots det tänker hon fortsätta lägga sig under kniven.

◼️ ◼️ ◼️

Gabriela Jirackova
Gabriela Jirackova.

💥 Gabriela Jirackova

Ända sedan hon var liten har Gabriela Jirackova, 19, från Prag, velat se ut som en Barbiedocka. Själv äger hon 300 stycken, och de är hennes största inspiration. För tre år sedan började hennes föräldrar hjälpa till med att finansiera hennes operationer, så att hon kunde nå sin dröm – och idag kallas hon för ”Den tjeckiska Barbiedockan”.

–  Det tar mig tre och en halv timme att bli klar varje dag. Den här livsstilen är inte lätt, säger hon till Daily Mail, och berättar att hon spenderar cirka 11 000 kronor av sina föräldrars pengar på smink och skönhetsingrepp varje månad.

Annons

Gabriella opererade brösten för 32 000 kronor förra året, men vill nu göra dem ännu större. Dessutom vill hon göra en rumpförstoring och operera bort revben. Hennes dröm är att en dag jobba som ”en levande Barbie” i USA.

◼️ ◼️ ◼️

Victoria Wild
Victoria Wild.

💥 Victoria Wild

Nära en miljon kronor har lettiska glamourmodellen Victoria Wild, 35, lagt på sina plastikoperationer. Hon har bland annat opererat brösten, läpparna och näsan – allt för att se ut som en uppblåsbar sexdocka. I en intervju med Daily Mail frågar hon sig vem som inte skulle vilja bli behandlad som en ”bimbodocka” – för hon tycker att det är härligt.

Hennes senaste mål var att bli snyggare än Kylie Jenner, 21, så hon lade sig under kniven och lät en plastikkirurg flytta fett från hennes mage och rygg till hennes rumpa och höfter. Victoria är mer nöjd än någonsin.

Annons

– Jag hittade den bästa kirurgen i hela Europa, han har verkligen händer av guld. Nu är jag snyggare än Kylie Jenner. En riktig sexbomb, säger hon till Daily star.

◼️ ◼️ ◼️

Vanilla Chamu
Vanilla Chamu.

💥 Vanilla Chamu

Den japanska modellen Vanilla Chamu, vars ålder är hemlig, har gjort mer än 30 ingrepp för att se ut som en porslinsdocka. Hennes ingrepp har kostat nära en miljon kronor – hon har opererat ögonlocken och näsan, gjort fettsugningar, bröst- och pannimplantat samt konstgjorda smilgropar. Hennes nästa mål är att göra en benförlängning, vilket är möjligt inom plastikkirurgin, men proceduren är väldigt smärtsam, skriver Daily Mail.

I japanska tv-programmet Is there something wrong with me? berättade Vanilla att hon blev mobbad för sitt utseende som liten. När hon gick till sin pappa för att få tröst sa han ”Ja, du är ju ful, så det får du acceptera”, vilket traumatiserade henne. Då bestämde hon sig för att se ut som en porslinsdocka, för ”ingen kan kalla dem något annat än vackra”.

Av: Angelica Linde och Eleonor Björch Lowe

◼️ ◼️ ◼️

Richard Lewin
Richard Lewin.

”De här personerna ska man helst inte operera”

Plastikkirurg Richard Lewin har arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg i många år, som ansvarig för bröstrekonstruktioner efter missbildningar och bröstcancer. Idag arbetar han med estetisk plastikirurgi.

Annons

Han tror att det är tveksamt att någon seriös plastikkiurg i Sverige skulle utföra sådana här extrema ingrepp:

– De här personerna som vill se ut som dockor, ofta är de opererade av personer som inte är plastikkirurger. Plastikkirurger vill inte operera de här personerna för att det finns ett tillstånd som heter dysmorfofobi, där man gör en väldig massa plastikkirurgiska operationer. De här personerna ska man helst inte operera, säger Richard Lewin till Hänt.

Dysmorfofobi innebär en extrem utseendefixering och att man har en bild av sig själv som inte stämmer, en störning som ofta leder till social fobi.

Richard Lewin berättar vidare att plastikkirurgi konstigt nog är relativt oreglerat i Sverige:

– Om man tittar på Danmark till exempel finns det en väldigt hård reglering om vilka som får utföra kirurgiska ingrepp. Det är ju en femårig specialistutbildning, precis som det är att bli allmänläkare eller hjärtkirurg, säger han och fortsätter:

Annons

– Rent lagligt räcker det med att man är legitimerad läkare för att få utföra olika ingrepp. Om man inte är utbildad för det är det mycket lättare att någonting går snett.

Vilka råd skulle du ge till de som vill göra ett skönhetsingrepp?

– Det är viktigt att man går till någon som har rätt utbildning. Det första är att man ska fråga om de är plastikkirurger. Sen finns det en förening som heter Svensk plastikkirurgisk förening (SPKF) där de flesta seriösa plastikkirurger är medlemmar, oavsett om det är på sjukhusen eller andra kliniker. Sen finns det ytterligare en organisation, den heter Svensk förening för estetisk plastik- kirurgi (SFEP).

Richard Lewin säger att om man ska göra ett estetiskt ingrepp är det viktigt att kolla att plastikirurgen är medlem i den föreningen, eftersom det är hårda krav att ens få vara medlem:

– För att bli medlem i den föreningen så räcker det inte bara att man är plastikkirurg, utan man måste dels visa upp dokumentation över hur många ingrepp man gjort, och dels man måste ha varit färdig specialist i plastikkirurgi i fem år.

Av Angelica Jaako Billenman

Foto: TT, Facebook & Instagram

Annons