Därför plockas inte Suzanne Reuter bort – SVT svarar

Susanne Reuter

I år samlades Suzanne Reuter med gänget Lorry för en uppföljare av ikoniska serien på SVT.
Men samtidigt som serien pågick visades även Ica-reklamer som Suzanne medverkar i.
Nu svarar kanalen på kritiken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Suzanne Reuter om den tuffa tiden: "Kommer barnen att överleva"
0:28

Efter reklamen: Suzanne Reuter om den tuffa tiden: "Kommer barnen att överleva"

(0:28)

Slå på ljud

Suzanne Reuter, 70, har haft en lång karriär som skådespelare. Hon har haft stora framgångar med serier som Rederiet och Svensson, Svensson. Men hennes genombrott kom under 90-talet när Suzanne medverkade i succéserien Lorry.

Den uppmärksammade drama-komedin gjorde i år comeback i tv-rutan under namnet Äntligen!, och flera av de ursprungliga skådespelarna, däribland Suzanne Reuter, var återigen samlade i tv-rutan.

Två avsnitt av serien visades under mellandagarna på SVT, men samtidigt visades även skådespelarens Ica-reklam på en annan kanal.

Kritiseras av TV4:s tidigare VD

Nyligen gjorde Suzanne Reuter en miljard-satsning i form av en reklamfilm med Ica. Men enligt public services regelverk får inte en skådespelare synas i reklam under ”karensperiod”, varken före eller efter att de synts i ett program. Detta gäller även ”externa” uppdragstagare.

TV4:s tidigare VD Jan Scherman ställde sig kritisk till att SVT låter Suzanne visas i två olika sammanhang, samtidigt.

– För publiken visar hon upp sig samtidigt på två helt olika sätt. Dels i ett strikt kommersiellt sammanhang och dels i ett företag som till alla delar även när det gäller underhållning och nyhetsförmedling ska vara oberoende. Hur ska man förstå de dubbla rollerna? Det är en ganska enkel princip, säger han till TT.

Kanalens svar på kirtiken

Suzanne har tidigare berättat att hon inte hört någonting från SVT men att Ica däremot har berört ämnet.

– Det har de (SVT) inte sagt någonting om. Men jag vet att de (Ica) har diskuterat om det ska gå samma kväll och då kanske de väljer någon annan film. Men jag har inte tänkt på det, sa Reuter till TT.

Ica valde slutligen att spela reklamfilmerna trots allt.

– Ica-reklamen rullar på som vanligt. Vad gäller Suzanne Reuters övriga åtaganden är detta en fråga för henne och hennes uppdragsgivare, i detta fall SVT, sa Icas pressansvariga Jenny Gerdes till TT.

När Hänt når SVT:s presschef Camilla Hagert, förklarar hon varför kanalen har valt att låta de båda visas.

Skådespelare ses inte som representanter för SVT på samma sätt som exempelvis programledare gör. De berörs alltså inte av våra karensregler gällande reklam”, skriver hon i ett mejl till Hänt.

FOTO: Patrik C Österberg/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN