Idol 2023 marknadsföring banner

Därför försvinner Anders Tegnell – avslöjar nya familjeplanerna

24 jun, 2020 
Anders Tegnell
När coronakrisen slog till blev Anders Tegnell ett känt namn i Sverige – ja, faktiskt i stora delar av världen.
Nu berättar han om sina döttrarna, hat- och kärleksvågorna och avslöjar varför vi inte kommer se så mycket av statsepidemiologen i sommar.– Jag lämnar över stafettpinnen till mina kollegor, säger Anders Tegnell i Sommar i P1.
Annons
Anders Tegnell
Anders Tegnell

Det var inte många som blev överraskade när Anders Tegnell presenterades som en av årets sommarvärdar. För när coronaviruset började sprida sig över Sverige och världen blev statsepidemiologen snabbt en av de – om inte den absolut – mest omtalade under våren. Nu kommer han att kliva bort från rampljuset ett tag.

Nästan varje dag i våras syntes han i tv under de direktsända presskonferenserna där Folkhälsomyndigheten tillsammans med bland annat Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppdaterade svenska folken om coronasitutionen.

Det gjorde att många såg Tegnell som ansiktet utåt för myndigheternas hantering av krisen. Eftersom att Sverige har fört en annorlunda linje jämfört med många andra länder blev han uppmärksammad världen över, vilket väckte starka reaktioner från belackare och en hatkampanj tog fart.

– De första veckorna av pandemin fick jag mest negativa mejl. Allt från sarkastiskt ifrågasättande till rena hotmejl som fick mig och jobbet att vända oss till polisen, säger Anders Tegnell i Sommar i P1.

Annons

Kritiken växte och tonen mot statsepidemologen blev allt hårdare. Det vände dock när Tegnells chef, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, tog till orda och försvarade sin kollega.

Recept.se Nyhetsbrev

– En kvart efter att han uttalat sig på en presskonferens om den mobbning som pågick sade det bara rassel i min brevlåda. Hela landet tyckte plötsligt synd om mig och ville uttala sitt stöd för mig och myndigheten, säger Anders Tegnell.

Modepiken från döttrarna – och hjälpen från frun

När opinionen vänt blev Tegnell i det närmsta dyrkad. Han ansikte trycktes upp på t-shirts, skulpterades i tvål och tatuerades till och med in på en överarm. Samtidigt blev han också hyllad för sitt val av kläder.

– Knäppast var reportagen om min klädstil, om man nu kan kalla det för en stil, säger han och fortsätter att berätta om sina döttrars pikar:

–Att en kedja för begagnade kläder började annonsera om Tegnell-stilen gjorde att mina döttrar hade svårt att hålla sig för skratt.

Annons

Han berättar vidare att han bara tar de plagg som ligger högst upp i garderoben, vilket ofta är en pullover.

– Är det noga ser min fru till att jag inte skämmer ut mig helt.

På tal om hans döttrar så ligger de bakom delar av sommarpratet, vilket den stolta pappan uppmärksammar på ett fint sätt.

– När jag fyllde år i våras fick jag en spellista i present av mina döttrar, Blandband pappa 64 år, med låtar som jag alltid gillat eller med låtar som de tycker att jag borde gilla. Här är en av dem, säger Anders Tegnell och spelar Everywhere av Fleetwood Mac.

Därför kommer Tegnell inte synas till i sommar

Den här veckan är den sista som vi kommer se och höra av världens mest kända statsepidemiolog. Åtminstone för ett litet tag.

– På fredag jobbar jag den sista dagen innan semestern, och lämnar över stafettpinnen till mina kollegor, avslöjar han och berättar om sina planer för sommaren.

– Det blir inga långresor i år, och kanske inte ens en resa till släkten i Holland. Vi blir nog mest hemma på gården där de senaste dagarnas värme satt fart på tomaterna som haft det tufft under den kalla våren.

Annons

Anders Tegnell fortsätter också att understryka vikten av att ta coronapandemin på allvar, och att inte tumma på rekommendationerna trots det fina vädret.

– Fast jag vet att det låter tjatigt och fast sommarsolen får det att kännas som att faran är över säger jag det igen: Stanna hemma om du är sjuk, jobba hemma om du kan, håll avstånd och undvik nya kontakter. Res ansvarsfullt i sommar.

Foto: Anders Wiklund/TT, Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Annons