Därför får inte Alberts och Charlenes tvillingflicka ärva tronen

Igår blev furste Albert och prinsessan Charlene föräldrar till tvillingar. Det blev en flicka och en pojke. Trots att flickan kom ut före sin bror får hon inte ärva tronen.

Det var glädjestorm i Monaco igår! Furste Albert och prinsessan Charlene blev nämligen föräldrar till tvillingar. Enligt Paris Match föddes de med kejsarsnitt på Prinsessan Grace-sjukhuset. Flickan som fått namnet Gabriella Thérèse Marie kom ut två minuter före brodern Jacques Honoré Rainier. Men det spelar ingen roll. Monacos tronföljdsregler ger en manlig arvinge företräde, så nu blir det alltså Jacques som får ta över tronen efter pappa Albert.

Albert visste till skillnad från Charlene inte om tvillingarnas kön.

Äntligen har furste Albert lyckats säkra tronföljden. Foto: IBL

Äntligen har furste Albert lyckats säkra tronföljden. Foto: IBL

– Prinsessan vet förmodligen, men hon håller masken. Hon håller saken hemlig, som jag har bett henne. Det är ju inte så ofta här i livet som man kan få så fantastiska överraskningar, och därför föredrar jag att inte veta bebisarnas kön före förlossningen, sa prins Albert då till Monaco Matin.

Charlene och Albert gifte sig 2011. Foto: IBL

Charlene och Albert gifte sig 2011. Foto: IBL

För att fira ankomsten lät furste Albert skjuta 42 salutskott, vilket är dubbelt så mycket som i “vanliga fall”.

Furste Albert och prinsessan Charlene, tidigare Charlene Wittstock, träffades första gången år 2000 vid en simtävling i Monaco som hon deltog i och som prinsen ledde. Den 23 juni 2010 förlovade sig paret. De vigdes borgerligt 1 juli 2011 och kyrkligt följande dag.

Furste Albert har två barn sedan tidigare, men de föddes utanför äktenskapet och kan därför inte ärva tronen.

SENASTE NYTT!