Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför får Australien tävla i Eurovision song contest

18 maj, 2019 
AvStina Dahlgren
Australien i eurovision song contest
Australien är för femte året i rad med och tävlar i Eurovision song contest. Men varför får de vara med i en musiktävling för Europa? Vi har svaret!
Annons
Här är vinnaren av Eurovision song contest 2019 enligt oddsenBrand logo
Här är vinnaren av Eurovision song contest 2019 enligt oddsen

Ikväll är det dags för finalen av  Eurovision song contest 2019 och musikälskare över hela världen laddar för att se vem som tar hem vinsten i år. Årets final av Eurovision song contest hålls i Tel Aviv i Israel och sänds klockan 21.00 på SVT.

Artisten John Lundvik, 36, representerar Sverige i tävlingen med sitt bidrag Too late for love. och ska man tro bloggen Eurovision word där spelbolagens odds finns samlade hamnar han på en fjärdeplats.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Fram till den andra semifinalen låg Sveriges bidrag Too late for love på en lovande andraplats med 15 procents chans att vinna. Men efter den andra semi-finalen petades John Lundvik ner från andraplatsen till en tredjeplats. Den som gick om honom var Australiens bidrag. I år tävlar Kate Miller-Heidke med låten Zero Gravity.

Därför är Australien med i Eurovision song contest

Varför får då Australien tävla i en musiktävling för Europa? Jo, när tävlingen 2015 firade 60-årsjubileum bjöds de med att tävla. Australien har länge älskat Eurovision song contest och har sänt det i hemlandet sedan 1983. De har till och med haft egna omröstningar i landet när tävlingen gått av stapeln, röster som inte har räknats i Eurovision song contest dock.

Annons

2015 var det  Guy Sebastian som fick äran att representera Australien med låten Tonight again. Kravet EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) hade för att de skulle få vara med och tävla igen var då att de var tvungna att kamma hem en seger.

Guy Sebastian från Australien i Eurovision song contest 2015
Guy Sebastian var den första att tävla för Australien i Eurovision song contest.

Guy Sebastian knep en femteplats, men året därefter fick de än en gång vara med. Och året därefter igen. Och året därefter igen. Nu är det femte gången som landet är med i Eurovision song contest. EBU:s chef Jon Ola Sand har tidigare berättat för SVT om beslutet.

– Återkopplingen vi har fått från tittare, fans, press och tv-kanaler efter att Australien var med i Wien har varit överväldigande. Vi tror starkt att Eurovision har potentialen att utvecklas till ett globalt event. Australiens fortsatta medverkan i tävlingen är ett spännande steg i den riktningen. Det återstår att se vad eventet kan utvecklas till i framtiden.

Det händer om Australien vinner Eurovision song contest

Något riktigt svar, mer än att det har gått väldigt bra för landet i tävlingen samt att Australien älskar Eurovision, finns egentligen inte.

Om Australien skulle vinna får de dock inte arrangera tävlingen på hemmaplan. Då kommer den australiensiska kanalen SBS arrangera Eurovision song contest tillsammans med en annan kanal och ett annat land i Europa.

FOTO: TT /Peter Wixtröm, TT/Henrik Montgomery, TT/Kerstin Joensson

Annons