Därför bojkottade Skarsgård Guldbaggegalan

Trots en eftertraktad Guldbagge-nominering lyste skådespelaren Gustaf Skarsgård med sin frånvaro under gårdagens gala.
Anledningen? han var upptagen med att rädda världens hav.
– Han är på Sydpolen, den du!, säger Matias Varela, som tillsammans med Gustaf var nominerad till "Bästa manliga huvudroll, till Aftonbladet på röda mattan.

Den verklighetsbaserade filmen 438 dagar om fängslandet av journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson var nominerad till inte mindre än fem Guldbaggar under årets filmgala. Gustaf Skarsgård, 39, var tillsammans med Matias Varela nominerad till ett av de mest åtråvärda priserna av dem alla, “Bästa manliga skådespelare”. Men trots att priset anses vara ett av film-Sveriges absolut finaste utnämningar, så saknades skådespelaren när kändisarna gjorde entré på röda mattan.

Istället för att glamma upp sig och ansluta till sina kollegor på Cirkus, där Guldbagge-galan hålls, valde Gustaf Skarsgård nämligen att ägna sin kväll åt något betydligt viktigare – att rädda klimatet.

“Det är plågsamt tydligt hur dåligt våra hav mår”, skriver han i ett pressmeddelande som Aftonbladet tagit del av.

“Är på Sydpolen”

Det är i tillsammans med Greenpeace som Gustaf Skarsgård nu åkt på en resa till Södra ishavet för att “uppmärksamma hoten våra hav står inför”.

“Vi står inför en potentiell katastrof. Det är vi människor som har orsakat den här krisen och det är vi som måste agera för att lösa den”, skriver Gustaf i pressmeddelandet.

För Aftonbladet uttrycker Matias Varela beundran för sin kollegas resa – trots att de blivit nominerade för sin insats i 438 dagar tillsammans.

– Han är på Sydpolen, den du! Vi har varit nära vänner i många år och arbetat väldigt tätt inpå under den här filmen. Därför kändes det inte mer än rimligt att bli nominerade tillsammans.

Någon guldbagge blev det dock inte för varken Matias eller Gustaf. Av de fem priser som 438 dagar var nominerad till lyckades man inte ta hem ett enda pris. Bättre gick det för And then we danced som tog hem hela fyra guldbaggar under måndagens gala.