Dansen räddade Tobias Karlssons liv: "Jag undrade om det fanns en annan väg ut"

Skolan var ett helvete och danslektionerna paradiset. Tobias Karlsson berättar om den mångåriga mobbningen och hur dansen gav honom ett nytt liv.

Att Tobias Karlsson, 37, skulle livnära sig på dans stod nog skrivet i stjärnorna. Men vägen till den makalösa karriären på scener i världen över har varit snårig. Under våren föreläste Tobias på Springtime Travels träningsläger i Portugal där Hänt var på plats.

Redan som 9-åring visste Tobias att han ville underhålla människor. Men när tonåren började smyga sig på hemma i Hallsberg i Närke märkte “Let’s Dance”-profilen att det inte var enkelt att vara ung kille och gilla något så “fjolligt” som dans.

– Jag hade turen att inte bli fysiskt mobbad. Men den psykiska mobbningen var minst lika jävlig. Två år av ångestfyllda promenader mellan skolmatsalen och skåpet. Och det var alltid en person som var värst. Han som fick en att vakna med den där klumpen i magen varje morgon, berättar han för Hänt.

Tobias Karlsson på Springtime Travels träningsresa i Portugal. Foto: Malin Bondeson

Tobias Karlsson på träningsresa i Portugal. Foto: Malin Bondeson

Om skolan var ett helvete, var danslektionerna efteråt paradiset.

– Jag älskade att dansa av hela mitt hjärta. Kunde det alltså finnas ett ljus i tunneln? Men i mina mörkaste stunder undrade jag ändå om det fanns en annan väg ut, fortsätter Tobias Karlsson.

Ljusningen kom ett par år senare i form av hans första riktiga kompis, en kille vid namn Jocke. När Jocke bytte till Tobias klass på gymnasiet fick hans liv en ny vändning.

Med artisten Arja Saijonmaa kom Tobias Karlsson på en fjärde plats i “Let’s Dance” 2006. Foto: IBL

– Varför skulle den här perfekta killen vilja vara kompis med en simpel dansfjolla som mig? Men i tre års tid stod Jocke upp för mig i vått och torrt. Han är fortfarande min bästa kompis i hela världen, berättar han.

Tobias Karlsson började efter skolan sakta bygga upp karriären. Efter fem år på vägarna med en dansk dansare turnerande han i fyra år med “Burn the Floor”. Sedan följde 14 nordiska säsonger “Let’s Dance”. I dag gör han succé med egna showen “En dans på rosor”.

Även privatlivet går som en dans. För tre år sedan träffade han stora kärleken, polske datoranalytikern och modellen Tomasz Józiewicz, 27, på stranden i Barcelona. I dag bor de ihop i Stockholm.

Vimmeldags för Tobias Karlsson och sambon Tomasz Józiewicz. Foto: Karin Törnblom/IBL

– Vi båda jobbar för mycket, men vi var precis i New York i åtta dagar och bara rådde om varandra. Det var nyttigt. Och skönt, säger Tobias till Hänt.

I kväll ser vi Tobias Karlsson tävla i jubileumssäsongen av “Let’s Dance”, tillsammans med forna parhästen Arja Saijonmaa, 70. De kom på fjärde plats år 2006.

– Arja Saijonmaa var den första lerklumpen jag fick forma. Vi träffas fortfarande över en middag då och då och varje gång säger hon: “Varför vann vi inte Let’s Dance”?, säger Tobias Karlsson med ett stort leende.

Än finns revanschlusten kvar.

Andra läser också:

Dagens sötchock – här leker prinsessan Estelle i vårsolen på nytagna bilder

Laila Bagges nya kärlek är 24-åriga Korosh Kananian

Samir om hur han vill ha det i sängen: ”Jag föredrar hårt sex framför mjukt”

Senaste nytt