Barry Humphries spelade Dame Edna – nu är hans dödsorsak fastställd

Barry Humphries

Barry Humphries blev världskänd under sitt alter ego Dame Edna.
Men nyligen gick komikern.
Nu har hans dödsorsak fastställts.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dragshowartisten Babsans hälsobesked: ”Gått upp sex kilo”
0:29

Efter reklamen: Dragshowartisten Babsans hälsobesked: ”Gått upp sex kilo”

(0:29)

Slå på ljud

Australienaren Barry Humphries blev känd internationellt med dragshowrollen Dame Edna. Men i slutet av april somnade han in, 89 år gammal.

Familjens ord efter Barrys död

Efter hans död släppte familjen ett offentligt uttalande.

"Barry skulle vilja tacka alla för det stöd och de lyckönskningar han har fått, men han skulle vilja ha mer och mer", står det i uttalandet.

Hans fru Elizabeth Spender sa också att han mådde bra – men flera rapporter hävdade att Humphries tillstånd hade förvärrats och att han ”hölls bekväm” på sjukhus.

På lördagen bekräftade en representant att Barry Humphries hade dött. I ett uttalande sa hans familj att han hade hållit fast vid sin kvickhet till slutet.

Han var fullt sig själv fram till slutet, tappade aldrig sig briljanta sinne, sin unika kvickhet och generösa själ. Med över 70 år på scenen, var han en underhållare till sin kärna som turnerade fram till sista året i livet som sorgligt nog aldrig kommer att bli av

Hans publik var dyrbar för honom och han tog dem aldrig för givet. Även om han främst kommer att bli ihågkommen för sitt jobb inom teater, var en målare, författare, poet och en samlare och älskare av konst i alla former.

Han var också en kärleksfull och hängiven make, pappa, mor- och farförälder och en vän till många. Hans bortgång lämnar ett tomrum i så många liv

Dödsorsaken fastställd

Barry lades in tidigare i veckan efter att ha drabbats av komplikationer efter en höftoperation.

Hälsokampen började när han snubblade över en matta då han skulle sträckte sig efter en bok hemma i februari. Det ledde till att han senare blev inlagd på sjukhus för en höftoperation. Komplikationer efter operationen blev hans dödsorsak.

Var Babsans idol

Lars-Åke Wilhelmsson, även känd som Babsan, hade Barry som inspiration, vilket han berättade om i en intervju med Aftonbladet.

– Han var min stora idol och förebild när jag körde Babsan, säger han.

Han bestämde sig för att göra karaktären Babydoll, mer tantig efter att ha sett Dame Edna i SVT.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN