Dagny Carlssons egna ord om sjukdomen: ”Vissen”

Dagny Carlssons hälsobesked

Sjukdomen släpper inte taget om 107-åriga Dagny Carlsson som måste uppsöka läkare igen.
Samtidigt dök hon upp i Nyhetsmorgon under måndagsförmiddagen och pratade om sin barndom, varför hon började blogga – och vad hon egentligen dyker om utvecklingen de senaste 100 åren.

Dagny Carlsson, 107, är en av Sveriges största bloggerskor. När hon var 99 år gick hon en datorkurs, för att lära sig hantera den dator hon fått av en släkting.

– När jag gick datorkurs och frågade lärarinnan var och en vad vi skulle göra, ”jag vill blogga” sa jag. ”Det har ingen annan velat göra” sa hon, så hon fixade en bloggsida åt mig, berättar Dagny Carlsson i en större intervju med Nyhetsmorgon.

107-åringen minns tillbaka på året som gått och är riktigt nöjd med vad hon var med om.

– Jag har haft det så trevligt, blivit uppmärksammad, blivit kändis, varit ute på uppdrag… jag är så nöjd med året så, säger hon i mötet med reportern Carolin Björnerhag.

Många kommer fram till henne ute på stan och Dagny Carlsson gläds med alla glada tillrop hon får.

– De vill ta selfies, jag ställer upp. Det kan man unna dem, säger hon med ett leende.

Dagny Carlssons ord om förändringen

Dagny Carlsson föddes före första världskriget. I skolan grät hon om hon inte var bäst, och hon ser en stor skillnad på hur det var då och nu.

– Jag tycker inte att ungarna har vett att värdesätta att de får gå i en bra skola. När jag var barn fanns det nästan ingenting, de grävde med spade och körde med häst och vagn, säger hon och fortsätter:

– På den tiden trodde man aldrig att det skulle komma ett flygplan, eller en bil för den delen heller.

Även om Dagny Carlsson tycker att utvecklingen är en bra grej så tycker hon att folk generellt sett borde stanna upp en stund i vardagen.

– Jag tycker att det är bra att det går framåt, men folk skulle bry sig mer om varandra. För de har inte tid, de går och kikar i mobilen som att man ska missa det minsta, säger Dagny Carlsson.

Den 107-åriga bloggaren passar dessutom på att skicka en nyårshälsning till Nyhetsmorgons tittare:

– Jag vill gärna önska dem ett gott nytt år och framhålla för dem, som jag alltid gör, att de ska tänka lite på sina äldre släktingar så de känner sig sedda och får lite besök.

Dagnys ord om sjukdomen

Intervjun var förinspelad och när inslaget är slut passade programledarna Elisabet Frerot och Thomas Ritter på att skicka en krya på-hälsning till Dagny, som under julhelgen blivit sjuk.

– Vi har förstått att dagny är lite krasslig över helgerna, så krya på dig, säger Thomas Ritter.

Dagny Carlsson uppdaterade sin blogg under söndagen där hon beskriver att hosta och förkylningen tyvärr fortsätter vara besvärligt.

”Jag är lite vissen. Jag skall besöka doktorn så fort det blir vardag och få ny medicin”, skriver hon.

Även Hänt önskar krya på dig till Dagny!

FOTO: Patrik Österberg/TT, TV4

SENASTE NYTT!