LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Coronaviruset: 8 svenska kändisar om skräcken och oron

16 mar, 2020 
AvOla Lagerström
Marianne Mörck, Suzanne Axell och Anders Bagge känner oro inför coronoviruset.
SVT:s folkkära julvärd Marianne Mörck, 70, fruktar som många andra Coronaviruset.
Här delar hon och sju andra kända svenskar med sig av sin oro – och tips för att undvika smittan.
– Jag har haft lungproblem, säger Mörck som numera bär munskydd.
Annons

Hänt har pratat med följande kändisar: Marianne Mörck, Suzanne Axell, Anders Bagge, Babben Larsson, Hasse Aro, Tony Irving, Robinson-Robban och Farmen-vinnaren Sofie Hodén.

Anders Bagge som jurymedlem i Idol
Andres Bagge.

✔︎ Anders Bagge: ”Önskar det inte min värsta fiende…”

Liksom så många andra kändisar och icke-kändisar har stjärnproducenten Anders Bagge, 52, svårt att ta in det faktum att Coronaviruset lagt sig som en dimridå över planeten.

– Det är hemskt. Jag har inte förstått det än! Det som gör mig mest orolig är alla äldre som kanske inte klarar av att få en starkare form av influensa. Själv har jag erfarenhet av svininfluensa. Jag var sjuk i två veckor. Eftersom jag hade så hög feber så låg jag i princip i duschen för att kyla ner mig. Det skulle jag aldrig önska min värsta fiende, säger Anders till Hänt.

Annons

Anders och hustrun Johanna Lind Bagge, 48, ska börja beställa hem mat från ett livsmedelsföretag.

– Man ska passa på att leva för man är död väldigt länge, men i det här läget gäller det nog att vara försiktig. Jag var och handlade idag i en tom butik. Tidigare har det aldrig hänt. Det är jäkligt trist det här, och man kan aldrig vara för väl förberedd. Vi får verkligen hoppas att det här snart blåser över. Fram till dess gäller det att vara lite extra försiktig med allt. Själv har jag lånat ut en av bilarna till en kollega så att han slipper åka kollektivt.

◼️ ◼️ ◼️

Sofie Hodén Farmen
Sofie Hodén.

✔︎ Farmen-Sofie Hodén: ”Sonen sjuk – det känns som en skräckfilm”

Sedan en tid tillbaka har Sofie Hodén, 29, befunnit sig på Sri Lanka där hon maken Christoffer, 29, och barnen Poppy, 4, och Rocco, 2, bor halvårsvis.

Annons

Senaste veckan har Farmen-vinnarens oro för Coronaviset ökat markant.

– För två dagar sedan blev vår son inlagd på sjukhuset med andningssvårigheter och hosta. Han har förkylningsastma, men tanken på att det kunde vara Coronaviruset var svår att släppa. Besvären var extremt mycket värre än det brukar vara och han är fortfarande inte frisk. Jag är så klart rädd för att mina barn ska drabbas. Särskilt min son med tanke på hans förkylningsastma och luftvägsproblem, säger Sofie som inte fått något entydigt läkarbesked om sonen möjligtvis kan ha Corona.

– Läkaren sa bara att alla influensaprover var negativa. Varken jag eller min man har några symtom på sjukdom. Jag tror inte att det är Corona, men vi har inte fått det hundra procent bekräftat. Vi har varit i kontakt med SOS International. De verkar inte oroliga, men självklart är man alltid lite orolig för det okända.

I skrivande stund har endast två fall av Corona rapporterats på Sri Lanka, men Sofie berättar att regeringen vidtagit stora säkerhetsåtgärder. Skolorna är stängd.

Annons

– Vi är rätt isolerade. Samtidigt vet man inte hur stort mörkertalet är. Kanske är det många fler än vad myndigheterna känner till, konstaterar Sofie.

– Vi var i mataffären igår. Där var det så mycket folk att det blev kaos!

Vad gör ni för att klara av en eventuell smitta?

– Vi handlar mer än vi brukar. Vi bunkrar upp med Alvedon-suppar för barn. Sådana är svåra att få tag i här. Sedan har vi åkt runt i hela stan i jakt på handsprit, vi lyckades få tag i en flaska. Hemma i vårt hus finns det ingen anledning till oro, men snart ska vi flyga hem till Sverige. Det känns rätt läskigt eftersom många människor är i rörelse på flygplatser. Hoppas att det helt enkelt går bra och att det otäcka stannar av. Allt känns på något sätt som en dålig skräckfilm – och vi är alla en del av det. Läskigt!

◼️ ◼️ ◼️

Hasse Aro i Nyhetsmorgon
Hasse Aro.

✔︎ Hasse Aro: ”Jag jobbar hemifrån”

Programledaren Hasse Aro, 62, berättar för Hänt om hur produktionen kring TV3:s flaggskepp Efterlyst påverkats.

Annons

– Vi jobbar hemma, alla. Åtminstone idag. Sedan får man se vad som händer. På trean har man infört restriktioner.

Hur påverkar det jobbet?

– Det här arbetet går att göra hemifrån. Det redaktionella, alltså. Men sedan måste vi ändå vara i studion när vi sänder – och vi måste ut och intervjua folk. Det går inte helt att isolera sig.

◼️ ◼️ ◼️

Robert Andersson, känd från Robinson.
Robinson-Robban.

✔︎ Robinson-Robban: ”Det är dött på spårvagnen”

Robert Andersson, 45, mer känd som ”Robinson-Robban”, jobbar som spårvagnsförare och kör sträckan Nockebybanan i Stockholm. För Hänt vittnar Robban om att viruset satt spår i hans arbetsmiljö.

– Jag var på jobbet igår. Knappt någon åkte i kollektivtrafiken. Det var helt dött i spårvagnen. ”Har folk gått upp i rök?”, tänkte jag. Jag behövde knappt öppna spårvagnsdörrarna, i princip kunde jag luta mig tillbaka och ta det lugnt. Kring de fashionabla kvarteren vid Äppelviken var detta extra tydligt. Inte en människa i synhåll! Det var som att en bomb hade briserat. Adeln behöver inte gå till något jobb, de sitter hemma på sina aktieportföljer och garvar, säger Robban som känner ett sting av rädsla.

Annons

– Jag är faktiskt en liten fegis. Jag åker inte kollektivtrafik utan tar bilen till jobbet för att slippa alla kollektivresenärer. Sedan smyger jag in i min hytt och öppnar inte dörren ut till kupén. Jag håller avstånd.

Har du och din flickvän Simone bunkrat upp med konserver och annat där hemma?

– Nej, men man kanske borde göra det – om det inte är försent. Jag har en polare som var i Liljeholmen tidigare idag. Han var på jakt efter toalettpapper men hittade inte en enda rulle!

Är Simone rädd?

– Nej, hon är mest lack för att fått ställa in sina uppträdanden. Hon vikarierar som sångerska i dansbandsbranschen och alla spelningar är inställda.

◼️ ◼️ ◼️

Komikern Babben Larsson.
Babben Larsson.

✔︎ Babben Larsson: ”Liknar spanska sjukan”

Programledaren och komikern Babben Larsson, 63, är inte orolig för egen del, men känner sig bekymrad över personer i hennes omedelbara närhet.

Annons

– Eftersom det inte finns ett vaccin så är det ju väldigt tufft för personer i riskzonen. Jag har grannar som är gamla. Jag tänker mig för vad jag tar in – att jag inte tar med mig dåliga spår in i fastigheten. Jag gör det genom att se till att jag håller mig ren om händerna. Nu är det viktigt att följa riktlinjerna som finns.

Men du är inte oroad?

– Inte för egen del, men för nära och kära. Det här påminner på något sätt om spanska sjukan – när det bröt ut och vi inte hade bra motvaccin. Jag tror att det här kommer ordna sig. Det är jag rätt säker på.

◼️ ◼️ ◼️

Tony Irving och Alexander
Tony Irving med maken Alexander.

✔︎ Tony Irving: ”Är förberedd på en krissituation”

När regeringen 2008 skickade ut broschyren Kris och krig till 4,8 miljoner hushåll i Sverige, tog Tony Irving, 53, fasta på innehållet. För Hänt i veckan berättar Tony att han och maken Alexander Skiöldsparr Irving, 48, förberett sig på en krissituation.

Annons

– Vi har en låda med torr mat som vi kan klara oss på en vecka. Vi har också Panodil och sådant som kan vara bra att ha under två veckors tid.

Hur har detta drabbat specifikt dig?

– 90 procent av mina uppdrag har avbokats – många för tre månader framåt i tiden. Mitt bolag omsätter stora pengar, men det här är en smäll som man får ta. I en sådan här situation, när det handlar om en sjukdom, så kan man inte tänka på sig själv. Man måste tänka på folk man älskar, sina vänner, ens familj. Jag har många bekanta som befinner sig i riskgrupperna. Fy fan, jag är orolig för mina vänner nu.

Hur går det med Let’s dance?

– Jag gör alla förberedelser hemifrån. Det går utmärkt att jobba vid datorn. För dansparen är träningslokalerna inbokade på ett nytt sätt. Paren förbereder sig på egen hand och är för sig själva. TV4 och produktionsbolaget har vidtagit väldigt strikta hälsokontroller och regler kring hygienen. Vi är aldrig mer än tio personer i träningsbyggnaden samtidigt och vi sänder Let´s dance utan publik.

Annons

– Sedan sitter jag med i danssportförbundets styrelse. Där har vi avbokat 22 tävlingar. Vi har bland annat ställt in svenska mästerskapet i dans och vi rekommenderar att alla dansare i Sverige avbokar alla sina kursverksamheter och dansevents.

◼️ ◼️ ◼️

Tv-profilen Marianne Mörck i munskydd.
Marianne i munskydd.

✔︎ Marianne Mörck: ”Varför bär inte alla munskydd?”

I kampen mot Coronan investerade Marianne Mörck, 70, avancerade munskydd redan i ett tidigt skede.

– Nu ska man vara hemma. Måste man gå ut hjälper det att ha munskydd. Det märkliga är att alla munskydd verkar slut på apoteken, men ingen bär munskydd. Hur kommer det sig? Varför bär inte alla munskydd? Var är alla munskydd?

För några dagar sedan tvingades Marianne flyga mellan Kiruna och Stockholm. Under resans gång bar hon munskydd.

Annons

– Det går alldeles utmärkt att ha munskydd. De sitter rätt tight så man kan få dubbbelkinder, men vad gör det?

Tittar folk på dig med besynnerlig blick?

– Nej, faktiskt inte. De tänker snarare: ”Vad modig hon är!”

Vad gör du mer i dessa Coronatider?

– Jag äter vitaminer och tvättar händerna. Dessutom har jag bunkrat upp med så pass mycket mat att grannarna kan komma och handla hos mig.

Tillhör du riskgruppen?

– Det vet jag inte, men jag är 70 år och jag har haft lungproblem. Dessutom har jag struma och en massa grejer.

◼️ ◼️ ◼️

Suzanne Axell på Kristallen-galan i Stockholm 2019.
Suzanne Axell.

✔︎ Suzanne Axell: ”Nu slår naturen tillbaka”

Suzanne Axell, 64, berättar för Hänt att hon i dessa dagar jobbar mer än vanligt med tv-programmet Fråga doktorn.

– Schemaläggningarna har ändrats för att vi ska vara aktuella. I dagarna kör jag en direktsändning. Det har blivit ganska mycket mer jobb.

Annons

Är du rädd?

– Nej. Vad som än händer så tror jag att rädsla och hysteri kan göra allt så mycket värre. Rädd, det är det sista jag vill vara. Jag är ingen läkare. Det vill jag påpeka, men nu gäller det att hålla sig lugn och att tvätta händerna! Jag anammar det gamla uttrycket från andra världskriget: ”Håll dig lugn och fortsätt som vanligt, var uppmärksam”. Folk snörvlar på alla möjliga ställen och hostar på varandra. Det är dags att vi slutar med sådant nu och att vi – i detta moderna tidevarv – håller oss hemma. Sköt hygienen och städa. Håll rent.

Varifrån kommer viruset, tror du?

– Jag tror att det handlar om hur vi människor behandlat planeten. Naturen slår tillbaka. Det är skrämmande.

Foto: TT, TV4 & Privat

Annons