Clara Henry om abort: "Det är så otroligt tabubelagt"

Hennes menskamp blev en succé. Nu vill Youtubestjärnan och feministen Clara Henry bryta ytterligare ett tabubelagt ämne - nämligen abort.

Trots sin unga ålder har Clara Henry, 22, som är en av Melodifestivalens programledare 2017, varit med i svängen längre än de flesta av hennes Youtube-kollegor. Clara var bara tolv år gammal när hon började blogga hemma i Landvetter. Idag, 10 år senare, är hon en av Sveriges största Youtube-stjärnor. När hon under gymnasiet bestämde sig för att prova gå från blogg till vlogg, dröjde det bara två veckor innan hon insåg att hennes prenumeranter skjutit i höjden.

– Jag minns att det kändes helt sjukt. Jag hade hybris i en månad och kunde knappt föra en vettig diskussion om något annat, säger Youtube-stjärnan Clara i tidningen Kupé.

STOCKHOLM SWEDEN 15-09-28 Barncancergalan-det svenska humorpriset på Berns i Stockholm Bilden Clara Henry Foto ©Eero Hannukainen EEROBILD AB IBL

Tillsammans med artisterna Hasse Andersson och David Lindgren ska Clara Henry vara programledare för Melodifestivalen 2017.

LÄS OCKSÅ: Clara Henry blev drogad på kändisfest: ”Jag är mest bara arg”

Trots succén håller Clara sitt privata liv hemligt för sina följare.

– Det man ser i videor är bara en liten del av mig. Jag är snabb rapp och säger roliga saker. Den andra sidan av mig vill inte alls stå i centrum och det kan bli en jättekrock.

Men även om Clara undviker att skriva om sin pojkvän, familj och andra personliga saker är hon väldigt öppen när det kommer till starka åsikter, i synnerhet feministiska ståndpunkter.

– Jag är vit, jag ser svensk ut, jag är normalsmal och det finns helt enkelt inte mycket att störa sig på. Förutom när jag pratar om feminism och mens. Då ska jag bindas vid en häst och dras fram utan kläder.

Hon tar fighten som andra räds för att ta ställning till.

– Det känns så tröttsamt. När ska folk fatta att feminism verkligen inte är mycket värre än jämställdhet?

Ämnet mens, som även resulterade i en bok, togs emot positivt av såväl unga flickor som av föräldrar. Utöver denna fråga finns det ett till tabubelagd område Clara vill bryta, nämligen frågan om abort.

– Det är så otroligt tabubelagt och du anses precis lika naivt oansvarig oavsett om du behåller barnet eller gör en abort. Varför tycker vi att det är så hemskt och sorgligt att vi har fantastiska reproduktiva rättigheter i Sverige?

LÄS OCKSÅ: Anitha Schulman efter ”Mammor”-premiären: ”Jag gjorde nyligen abort”

LÄS OCKSÅ: Sanna Bråding vill bryta tabut: ”Jag har gjort fem aborter”

Foto: IBL

SENASTE NYTT!