Claes Malmbergs hårda kritik mot TV4:s Nyhetsmorgon

Claes Malmberg
Exklusivt

Claes Malmberg är inte nöjd med hur han framställts i TV4:s Nyhetsmorgon.
Nu riktar han kritik mot programmet.
0:49

Efter reklamen: Claes Malmberg om relationen till Lotta Engberg efter kyssen i tv

(0:49)

Slå på ljud

Claes Malmberg, 61, är aktuell med teaterföreställningen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Trots att han har 39 år kvar till hundrastrecket så kan han se tillbaka på ett händelserikt liv. För Hänt berättar han nu om fängelsestraffet, kärleken till den yngre flickvännen Janaina – och vad han egentligen tycker om TV4:s flaggskepp Nyhetsmorgon. Så sent som i januari i år gästade han programmet för att prata om sin nya föreställning, och han har synpunkter.

Hur står det till med Claes?

– Jo tack, det är bra.

✔︎ Det här är Claes Malmberg

Ålder: 61.

Stjärntecken: Vädur.

Bor: Barsebäck i Skåne.

Familj: Särbon Janaina Mafra Pacheco Silva, 40. Fem barn, barnbarn.

God egenskap: Förhållandevis snäll när jag är på mitt bästa humör.

Dålig egenskap: Förhållandevis kort stubin när jag är på mitt sämsta humör.

Älskar: Det mesta. Livet, min familj, mina barn.

Hatar: Missunnsamhet.

Skrattar åt: Mina barnbarn när de säger roliga saker.

Gråter när: Oftare nu när jag är äldre. Är mer lättrörd nu vilket nog är en bra utveckling.

Kändismerit: Jag har inte så mycket med kända människor att göra, så jag vet inte… I viss mån umgås jag med Tommy Körberg, men nu är vi äldre båda två, så vi gör inte så mycket. Vi pratar mest i telefon. De värsta skandalerna har vi förhoppningsvis lämnat bakom oss, (skratt).

Aktuell med: Enmansföreställningen Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann med premiär 30 juni på Tjolöholms slott. I höst väntar Sverigeturné med samma föreställning.

Senaste åren har du flyttat runt en del. Du har bott i Båstad, Lund och Bjärred – och nu har du slagit ner dina bopålar i Barsebäck. Har du spottavstånd till det gamla kärnkraftverket?

– Ja, det har jag. Jag ser det varje morgon!

Led du av vanföreställningar när du bestämde dig för att flytta till just Barsebäck av alla ställen – eller hörde du röster?

– Jag vill understryka att Barsebäck kan vara ett av Sveriges vackraste områden. Och i någon mening så… När det står ett så fult kärnkraftverk i en så vacker miljö, då blir det vackra ännu vackrare. Det är likadant med tjejer. När en snygg tjej väljer en ful kille så blir hon själv dubbelt så snygg…

I sommar häckar du mycket på Tjolöholms slott som ligger några mil utanför Göteborg. Vad har du på Tjolöholms slott att göra?

– Jag spelar ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”. Det är en enmansföreställning.

Så du är hundraåringen?

– Ja, och 26 andra roller. En heter Julius Jonsson, en annan Benny. Jag spelar två poliser, fyra telefonörer, en dansk, en västgöte, en djursholmare, en norrlänning. Jag spelar en jävla massa roller.

Hur gammal är du i sinnet, Claes?

– Det varierar. Det bor en 18-åring i mig. I allra högsta grad. 18-åringen kommer fram vid de mest märkliga tillfällena. Då är jag glad och pigg och äventyrslysten och säger en massa löjliga saker. Jag kan vara väldigt omogen för min ålder. Andra gånger känner jag mig som en pigg 80-åring.

När känner du dig som en hundraåring, då?

– När jag går omkring på stan och tänker: ”Fan vad jag är tjusig, jag har verkligen hållit bra för min ålder”. Men rätt vad det är ser jag min spegelbild i ett skyltfönster och inser att alltihop är en enda stor illusion.

Vilket årtal har varit ditt absolut bästa hittills?

– 1979. Då gick jag förbi en teater och kom liksom på att ”jag kanske ska bli skådespelare”. Så jag gick in och frågade om jag fick vara med.

Vad blev svaret?

– ”Vi är professionella så du kan inte spela teater här, men du kan få vara med här som en slags hustomte”. Det öppnade nya dörrar.

Vad jobbade du som innan du blev skådespelare?

– Jag hade olika småsysslor. Jag gick och handlade grejer, jag lämnade brev och paket på posten, jag städade…

Relationen med ex-fruarna

Vilket årtal har varit öken?

– Jag har nog inte haft något år som varit det.

Turpelle!

– Ja, fast det är klart att jag haft sorger och bedrövelser som alla andra. Det var jättetråkigt när morsan dog. Det var tråkigt när min pappa dog också, men det var inte tråkigt hela året.. Det jobbiga kommer periodvis.

Du har inte suttit inlåst på Kumla i ett helt år?

– Nej, men jag har suttit på Härlanda. Inte ett helt år men i tre månader – för vapenvägran. Det var ett ganska tråkigt år. Sluten anstalt. Cell som de låste in mig i. Det var verkligen ”på riktigt”, även om mina medfångar var snälla mot mig.

Kvinnor har alltid haft ett gott öga till dig. Vad hette din första stora kärlek?

– När jag var riktigt liten, och bodde i Bergsjön, så hette hon Angelica. Då var jag inte mer än sju, åtta år.

Är du vän eller fiende med dina ex-fruar?

– Vän!

I början av året intervjuade Jenny Strömstedt Claes Malmberg i Nyhetsmorgon. Claes har vissa synpunkter på programmet...

Malmbergs kritik mot Nyhetsmorgon: ”Tona ner”

Vad är det första du gör på morgonen – när du släppt din första morgonfjärt?

– Slår på tv:n.

Är det för mycket flams och trams i Nyhetsmorgon?

– Bra fråga. Det enda jag kan tycka är att alla som kommer dit – inklusive jag själv – presenteras som några slags världsstjärnor. Kan man inte bara tona ner presentationerna? Det svenska ordet lagom tycker jag är bra. Jag är ingen världsstjärna, men det låter som att jag är det när jag kommer till TV4.

Kastar du dig över telefon – efter Nyhetsmorgon – och ringer din särbo Janaina?

– Nej, hon bor i Brasilien. Just vid den tiden sover hon. Tidsskillnaden är ju som den är…

Visst har du och Janaina kilat stadigt i flera år?

– Ja, det är nog sex, sju år.

Hur gick det till när era vägar korsades?

– Hon jobbade i en bar och…

Vad beställde du för drink?

– Kommer inte ihåg. En Caipirinha, kanske.

Vad hände sedan?

– Det är ingen skillnad på att träffa tjejer här som där. Man pratar och kommer överens och tycker att det är roligt. Sedan är man lite blyg – och om man har tur så går det bra.

Claes Malmberg och Janaina

Claes är upp över öronen förälskad i yngre flickvännen Janaina. Men det verkar vare sig bli bröllop eller gemensamt boende i framtiden.

Claes Malmberg: Därför flyttar jag och Janaina inte ihop

Varför har ni inte flyttat ihop ännu? Beror det möjligtvis på att du bor på ett kärnkraftsområde där ingen normal funtad person vill bo?

– Jag har inte frågat henne, men dels beror det på att det varit en pandemi. Sedan är det inte bara att flytta ihop hur som helst när man bor på olika kontinenter. Det är mycket regler. Vi bor inte i den öppna världen som många kanske tror.

Blir det bröllop snart?

– Det tror jag inte.

Fattar Janaina vilken het potatis du är i Sverige eller tror hon att du är en medioker dragspelsinstruktör som jobbar ideellt på Kulturskolan i Flen?

– Jag tror nog på det senare. Hon vet väl vad jag jobbar med, det har dykt upp någon film på Netflix där jag är med. Sakta har det nog gått upp för henne att jag åtminstone försörjer mig på ett mycket märkligt yrke.

Har kungen gjort sitt?

– Nej, jag tycker om kungen. Han är snäll och underhållande. Som nu senast när han önskade glad midsommar i stället för nationaldag... Jag tycker att kungen är en bra representant för landet, han är som folk är mest på något jävla konstigt sätt. Jag är ett stort fan av kungen, jag gillar honom.

Borde livstid vara livstid?

– Det beror på brottets natur. Vissa individer måste vi skydda oss mot, vissa kan vi inte behandla. Då borde livstid vara livstid. Man kan inte släppa ut farliga människor i samhället. Livstid ska vara en glidande skala.

Är Lennie Norman överskattad som vän och kollega?

– Nej, det tycker jag inte. Snarare underskattad.

Slutligen Claes, vad skulle du välja: springa omkring naken hemma hos makarna Strömstedt varenda fredagskväll, vinna 30 miljoner på lotto men swisha vartenda korvöre till prinsessan Madeleine eller bli farsa till en bebis som har både helskägg och hockeyfrilla?

– Jag tycker om barn och jag tycker inte att man ska döma någon efter sitt utseende, så det får nog bli bebisen med hockeyfrilla, helt enkelt. Det vore kul att få se en sådan bebis måste jag säga, (skratt).

Claes Malmbergs stora familjelycka: ”Gråter”

Se klippet här!

FOTO: TT, Nyhetsmorgon/TV4

SENASTE NYTT!