LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Clabbes kärlekssaga: ”Nina hade ett förhållande – det hade jag också!”

09 feb, 2024 
AvOla Lagerström
De möttes på ett kryssningsfartyg till havs. Claes af Geijerstam föll som en fura för den 27 år yngre skönheten Nina.
Nöjesprofilen friade på klassiskt manér:
– Ring, ros och knäböj. Det var väldigt spännande!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Öfvergård om familjens stöd efter turbulenta tiden: ”De vet vem jag är”Brand logo
Anders Öfvergård om familjens stöd efter turbulenta tiden: ”De vet vem jag är”

Hur står det till världens bästa Claes?

– Just idag är jag förkyld, tyvärr. Igår fyllde jag år och fick ställa in en middagssittning med mina vänner. Det är ju inte så fräscht att sitta och nysa och snora, så den sittningen får vi ta om någon vecka eller två.

I dagarna bär det av på stor turné. ”We love hits of the 60´s” heter spektaklet – och du ska gästa tio städer. Vilken av städerna har du starkast band till – förutom Stockholm där du bor?

– Kungsbacka. När jag var liten hyrde mina föräldrar ett ställe i Gottskär på Västkusten. Det var där jag lärde mig att simma, segla, fiska, plocka musslor och ro eka. Vi var där under några somrar när jag var åtta, tio år.

clas af geijerstam

Namn: Claes af Geijerstam.

Ålder: 78.

Till stjärntecknet är jag: Vattuman.

Min familj består av: Hustrun Nina, 51, och hennes barn Tim, 25, och Isabel, 30. Katterna Sessan och Mini.

Det bästa med mig är att jag: Inte konkurrerar. Andra får vara som de är och vara bättre än mig. Det tycker jag är toppen!

Det sämsta med mig är att jag: Kan vara ”gubbigt tvärsäker”. Det kan jag få äta upp några timmar senare, (skratt).

Så bor jag: Villa i Saltsjö-Boo.

Tre saker som gör mig på gott humör: Vakna till en ny dag. Spela hög musik i garaget. Få en present utan att jag trott att jag ska få en.

Jag flyttas tillbaka till min barndom då jag: Tar en promenad i Smedslätten i Bromma – där jag bodde som liten med mamma och pappa. När jag går omkring i kvarteren så kommer allt det gamla tillbaka. Jag tittar upp mot ett av husen tänker att ”det var där jag hade mitt första FF-party då jag fick krama en tjej första gången”.

Jag håller mig i mental form genom: Att läsa mycket. Alltifrån SVT och SVD till Omni och ledarsidorna. Varje morgon vill jag ha en omvärldsanalys och se hur ping-pong-matchen pågår.

Jag håller mig i fysisk form genom: Ett mirakel! Går varken på gym eller gör armhävningar. Ändå är jag i hyfsad form för min ålder.

Dricker gärna: Jag är känd för mina Dry Martinis – som är i världsklass!

Äter gärna: Det som generation X och Y har slutat äta, nämligen blodkorv, kalvlever och kalvnjure.

Min handstil är: Fulare och fulare, men autografen ser fortfarande bra ut, (skratt).

Min nattsömn är: Bra. Jag sover sju, åtta timmar varje natt och hoppar på sömntåget när det kommer. Det kan vara elva eller ett – och jag sover tills jag vaknar.

Jag ser fram emot: Att ge mig ut på ”We love hits of the 60´s”-turnén. Vi är pophistoria live. Tillsammans med Lennart Grahn och Brian Marston ska jag göra nedslag i Växjö, Kungsbacka, Karlshamn, Göteborg, Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Trollhättan och Stockholm. Vi backas upp av Hep Stars-medlemmarna Joffe Enbom, Benneth Fagerlund och Totte Päivärinta. Likaså Micke Areklew från ”Björn Skifs & Blåljus”. Vi turnerar hela mars!

Annons

Var tog du dina tre första steg?

– I Norrköping.

Var dina föräldrar Olof och Brita i musiksvängen?

– Absolut inte, men det fanns en gitarr på väggen som det plingades Tube på. Det kan ha varit starten på mitt musikintresse. Vi flyttade runt mycket. Pappa var flygofficer. Han förflyttades mellan olika flygflottiljer. När jag var två, tre år jobbade han på F13 i Norrköping. Sedan fick han stabstjänst i Stockholm. Då flyttade vi dit.

Claes af Geijerstam om föräldrarnas skilsmässa

Vad finns det att säga om din mamma Brita?

– Hon var hemmafru. På den tiden var det så. Det var ett annat liv. Mannen drog in intäkterna och kvinnan tog hand om hus och hem. Det var ett heltidsjobb och det fanns ju inga dagis. När jag var 13, 14 år skilde sig mina föräldrar. Mamma utbildade sig direkt och gjorde blixtkarriär som handelslärarinna.

Annons

Vad gör en sådan?

– Lär ut maskinskrivning, stenografi, handelskorrespondens och kontorsteknik.

Blev Brita och Olof gamla som gatan?

– Pappa levde tills han var 90, men mamma hann nätt och jämnt bli pensionär. Hon gick bort i cancer. På den tiden kunde man ju inte bota cancer lika bra – eller hålla tillbaka den. Mamma var en fantastisk människa.

Hur gammal var du när du flyttade hemifrån?

– 19, 20. Jag flyttade till en schyst trerummare nere vid Ulvsunda-ån i Bromma. Osmundsvägen 31 låg lyan på.

Minns du till och med vilket telefonnummer du hade på den tiden?

– Japp: 08-25 18 00.

Var du malaj i lumpen, va?

– Nej, jag gjorde inte lumpen. Jag gjorde en otroligt bra mönstring. ”Du ska bli underofficer”, sa någon. Sedan fick jag en inkallelseorder, men lyckades krångla mig ur det där tack vare kreativa bulvaner. På den tiden var det väldigt vanligt bland popartister att inte göra lumpen. Det var inget fel på min försvarsvilja, men viljan att spela i ett popband var viktigare och större.

Annons

Sedan dess har du haft stora framgångar som gitarrist, kompositör, DJ, radiopratare och producent. Du har jobbat ihop med många storheter. Björn Skifs, bland andra...

– Det stämmer – som skivproducent och på turné.

Hur vill Björn ha sitt kaffe?

– I en kopp, (skratt). Jag bara gissar, jag vet inte. Kanske vill han ha sitt kaffe med en tepåse i. Skämt åsido. Björn är från Vansbro, så han dricker nog kokkaffe på fat och med en sockerbit på läppen.

I mitten av 70-talet var du ABBA:s ljudtekniker. Det var ingen barnlek, va?

– Absolut inte. Man jobbade sent, gick upp tidigt, åkte till nästa ställe och satte upp allting. Soundcheck. Konsert. Sedan packa ner och iväg till nästa ställe. Så höll det på – från stad till stad och olika kontinenter. Det var hårt, men jag var ju i en ålder då det gick bra att slita. No problem!

Vem i ABBA-gänget mötte du senast?

– Det var nog Benny. Jag lämnade en USB-hade med livemusik på hans kontor. Benny är alltid på jobbet. Det är hans vardag. Han sitter vid pianot varenda dag.

Annons

Vem var din första stora kärlek?

– Britt-Marie hette hon, vi var ett par i realskolan.

Knepiga kärlekssagan med hustrun Nina

Hur gick det till när du träffade din hustru Nina tidigt 2000-tal?

– Jag jobbade som DJ på ett kryssningsfartyg. Hon var där som gäst. Vi började prata där på kvällen. Jag minns att jag frågade om jag kunde få hennes telefonnummer. Jag frågade också om vi kunde träffas morgonen därpå – på frukosten. Jag var helt betagen. Fantastisk kvinna! Däremot var situationen rätt knepig. Hon hade ett förhållande som hon var tvungen att rannsaka. Jag också. Det var inte helt fritt spelrum för oss. Det tog något år innan det blev vi.

Var hade ni er första dejt?

– På Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan. Det är ett mysigt café på hörnet mitt emot Rolexaffären.

Hur gick det till när du friade?

– Det gjorde jag på klassiskt manér. Ring, ros och knäböj. Det var väldigt spännande! Sedan gifte vi oss i Jacobs kyrka, den bredvid Café Opera. Väldigt vackert!

Annons

Vad uppskattar du mest med din och Ninas tillvaro?

– Samarbetet. Hon håller igång allt det administrativa. För mig är det mycket resande i jobbet. Hon talar om var jag ska vara, hur jag ska ta mig dit och vad jag ska ha med mig för saker. Hon basar över mig, helt enkelt. Nina är min chef, (skratt). Sedan är det ju en bonus att ha söndagsmiddag med chefen, för Nina är fantastisk i köket.

Claes af Geijerstam om resplanerna med hustrun Nina

Vem är familjens gottegris?

– Ninas barn har flyttat hemifrån, men av oss är det Nina. När vi är ute och handlar middagsmat så kan hon ha väldigt svårt att gå förbi plockgodishyllan.

Vad hittar du gärna på när du inte har något bättre för dig?

– Då brukar jag fundera på nästa resa. Nu uppträder jag varje vecka fram till midsommar. Efter det blir det en liten lucka. Då ska vi nog Nina och jag åka till Lissabon över en helg. Sådant gör jag. Jag rese-googlar!

Slutligen Claes, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det finns två. Ena är timmen efter att jag vaknat. Jag brukar ligga kvar i sängen och scrolla igenom tidningar och ledarsidor. Andra höjdpunkten infaller 18:30. Då kan det bli en drink!

Av:Ola Lagerström

Foto: Johan Jeppsson/TT, Karin Törnblom / TT

Annons