LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Cissi Wallin om övergreppet: "Jag var ett perfekt offer"

11 dec, 2016 
AvLotta Gray
Cissi Wallin berättar för Hänt om livet i Stockholm och det övergrepp som påverkat henne mycket.
Annons

Cissi Wallin, 31, vill att vi ses på Hälsocafét på Söder. Jag frågar om hon kan tänka sig att göra en liten film där hon gör en sallad. Det vill hon inte. Hon är rätt bestämd den här rödhättan, vilket jag gillar. Född i Uddevalla, halvbrodern på moderns sida heter Thomas, 38. Hon kom från Polen på 70-talet och  fick Thomas när hon var 22. För Cissi har hon alltid varit en förebild och en inspiration.

– Mamma var feminist utan att veta det själv. Hon blev snabbt ensamstående med Thomas, kämpade hårt, jobbade som en arbetsmyra, hon kom från enkla förhållanden i Polen.

De flyttade runt en del när Cissi var liten, lägenhet, radhus, villa och så lägenhet igen.

– Det fanns inget barndomshem, vi hade ingen fast punkt men det har aldrig gjort mig något, tvärtom, jag kan slå mig ner lite varstans och ändå känna mig trygg. Nu bor modern i radhus i Uddevalla, berättar krönikören över en sallad vid ett bord på Hälsocaféts övervåning.

Cissi Wallin Galapremiären av Bridget Jones's Baby på biograf Rigoletto, Stockholm 16-09-14 Foto © Eero Hannukainen EEROBILD AB IBL
Cissi Wallin älskar den röda mattan men har blovit mer sparsam med tiden.

Hennes mamma träffade en ny man men har alltid haft bra kontakt med Cissis brors pappa, lite av en kärnfamilj som umgåtts vid högtider och födelsedagar. Cissi gick treårig estetisk linje, det var mycket musik och teater och hon skrev för lokaltidningen i Uddevalla när hon var 14-15 år.

Annons

– De var recensioner och krönikor. Ofta gjorde pojkvännerna samma saker jag ville göra och jag ville inte klampa in på deras områden och sno deras sysselsättningar. Jag ville göra musik men kände att jag inte riktigt kunde göra min grej. Som så många andra tjejer höll jag på med mina intressen  i smyg. Mina texter i lokaltidningen fick min pojkvän korrläsa innan jag lämnade dem.

Tiden på gymnasiet var rolig, de var ett bra gäng i skolan och Cissi upplevde inte Uddevalla som en liten håla. Hon deltog  i en uttagning för filmen ”Tjena kungen”, var inte alls speciellt laddad, gick dit med en av slappnad inställning och fick rollen en vecka innan studenten. I lilla Udevalla blev det halabalo, tidningarna skrev om henne, Joakim Thåström, 59, gjorde musiken och det var en rätt stor grej att få vara med i.

– Jag åkte till Stockholm för att ta pressbilder och spelade in filmen under 3-4 månader, jag fick bland annat lära mig spela trummor och flyttade för gott till Stockholm 2005, levde anonymt där, det här var ju innan alla sociala medier men det fanns bild på mig på alla busskurer över hela staden.

Cissi och Linus på Julgransvernissage.
Cissi och Linus på Julgransvernissage.

Cissi fick väldigt mycket prestationsångest, hon gick på olika castings och var väldigt nära att få rollen som Lisbeth Salander men hon var för lång.

Annons

– Att vara skådis handlar ju om att vara passiv, vänta på saker, bli bedömd. Det var inte min grej, jag ville berätta min historia, inte vänta på att duga.

Jobbet om krönikör på Metro gav henne utrymme att använda sin egen röst och även radiojobb på P3 lät henne vara frispråkig, hon hade några killar men inga långa relationer och bodde med tjejkompisar.  Det var mycket festande och alkohol, Cissi blev inbjuden till diverse event och tillställningar och drack alldeles för mycket.

– Jag blev plötsligt någon, fick gå på alla coola fester och träffade fel typer av människor.

Övergreppet satte spår.
Övergreppet satte spår.

En kväll träffade hon en 15 år äldre man på Spy Bar på Stureplan i Stockholm, en känd skribent och följde tillsammans med några andra med honom hem på efterfest.

Annons

– Till en lägenhet på Söder. När de andra gick hem drogade han mig, antagligen med rohypnol och förgrep sig på mig. Jag var ett perfekt offer och han brukade göra så, leta upp unga tjejer som hade druckit lite för mycket. Alla vet vem han är men han blev aldrig dömd. Först var han bara som en snäll teddybjörn för mig.

Traumat tog flera år att bearbeta, Cissi la skulden på sig själv, tyckte att det var hennes eget fel, hon skämdes och klandrade sig själv, gick i terapi, allting bara eskalerade och när hon till slut fick sin ADHD-diagnos var det en lättnad. Vissa bitar föll på plats när utredningen gjordes och hon fick den medicin hon i dag äter till och från.

– När jag har behov tar jag den, oftast när jag behöver koncentrera mig.

img_1271

För fyra år sedan träffade hon sin man Linus, 43, via gemensamma bekanta. Han var annorlunda mot de andra män hon träffat. Helt vanlig, inga konstiga saker med sig i bagaget. Cissi som då varit helt nykter i fyra år var redo och mer stabil än någonsin.

Annons

– Han var den förste killen som inte hade en massa personliga problem, han var normalstörd och för mig var det något helt nytt, att man kunde ta ett glas vin till maten i stället för att hälla i sig en flaska eller kanske två. En av gästerna har en bebis med sig och Cissi suckar:

– Åh, jag vill gärna ha fler barn. Jag drömde aldrig om att bli mamma i likhet med mina vänner hemifrån som fick barn tidigt. Linus var tydlig med att han ville bli pappa och vi var tillsammans två år innan Helmer kom. Reste, hade kul. Sedan blev jag gravid snabbt, så fort jag slutade med p-pillren. Jag är ju väldigt självupptagen och har aldrig fattat de som vill vara hemma i tre år. Första tiden gick bara åt till att typ hålla honom vid liv, men vi vill ha fler barn, absolut.

En ny karriär står för dörren. Nu kör hon Stand up Comedy Raw på Norra Brunn. Det är läskigt men kul. Helmer går på dagis, hon får längta lite efter honom på dagarna. På vägen ut till taxin tar hon en sojakaffe och kramar mig hej då med de grönbruna ögonen fulla av bus.

Se Hänts Lotta Grays möte med Cissi i denna video:

Lotta möter Cissi WallinBrand logo
Lotta möter Cissi Wallin

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Foto: IBL

Annons