Christopher O'Regan försvann från tv – avslöjar varför

Christopher O'Regan och Erika Åberg från det sitter i väggarna
NU GRATIS

Tv-profilen Christopher O’Regan lämnade en framgångsrik karriär inom SVT. I en intervju med Hänt avslöjar han vad som egentligen hände, och berättar också om kärleksjakten på Tinder.

Han var en färgstark och uppskattat profil i SVT:s Det sitter i väggarna. Nu berättar Christopher O’Regan sanningen om varför han försvann från rutan, kärleken – och om nya framtidsplanerna.

Christopher O'Regan

Christopher O’Regan berättar om nya framtidsplanerna och jakten på kärleken.

Den tidigare SVT-profilen Christopher O’Regan blev ett välkänt namn i tv-programmet Det sitter i väggarna, där han var en av experterna. Eftersom han är frånskild och hade svårt att få ihop livspusslet så hoppade han häromåret av succéprogrammet, och blev ersatt av antikexperten Rickard Thunér. Detta eftersom O’Regan inte kunde kombinera familjelivet med resandet som tv-serien krävde.

Nu har det gått ytterligare några säsonger, utan O’Regan, och SVT har beslutat sig för att steka tv-serien. Trots tittarsiffror uppåt miljonen.

– Det eviga fokuset, som har haft en väldig inverkan på min professionella tillvaro, är min dotter. Det är tack vare henne som jag blev tvungen att hoppa av. Hon bor hos mig måndagar till fredagar och går i förskola i Gamla stan. Det gick inte att pussla ihop med inspelningarna. Då fattade jag ett beslut som jag inte har ångrat det minsta, säger han.

Vad hade du för reaktion när du fick beskedet om att programmet läggs ned?

– Det är väldigt tråkigt för de inblandade. Det var ett genomgående glatt och roligt gäng som jobbade hårt. Alla de härliga människorna förlorar den möjligheten. Att också visa värdet av det bestående är ett angeläget ämne, säger han och är tydlig med att han också förstår SVT:s val och perspektiv, eftersom programupplägget inte kan hålla i all oändlighet.

Från SVT:s ”Det sitter i väggarna” till Youtube

Blir du uppvaktad av kanalerna?

– Nej, inte alls. Men jag har varit i kontakt med produktionsbolag kring att kanske göra dokumentärer. Det brinner jag verkligen för, säger han.

O’Regan har tagit saken i egna händer och nuförtiden skulle man kunna kalla honom för ”youtuber”. Han har ägnat 30 år av sitt liv åt att gräva bland historiskt källmaterial i arkiven. Och nu har han en egen plattform där han kan förmedla kunskapen till intresserade.

– Jag har bytt en miljon tittare i SVT mot några tusen på Youtube. Jag har hamnat i ett sådant läge att jag är expert och programledare hos produktionsbolagen, men på Youtube är jag kreatör och skapare. Jag vill skapa en berättelse och inte bara återge en text. Jag vill lyfta fram en stämning, säger han.

Efter att ha hoppat av Det sitter i väggarna så har han främst livnärt sig genom att hålla föredrag och stadsvandringar i Stockholm. När coronapandemin slog till med all sin kraft så var det kännbart för O’Regan.

– Det sa bara ”pang boom” och 98 procent av besökarna i mina stadsvandringar försvann. Jag hade tidigare kunnat smickra mig själv med att ha ganska stora grupper. Det får man tacka tv för. Men nu har det börjat vända och löper på som vanligt, säger han och förklarar att ovissheten har slagit till mot måendet.

– Jag har sovit sämre och har ryckts med i precis samma oro som hela svenska folket och faktiskt hela världens befolkning.

Christopher O'Regan med byggnadsantikvarien Erika Åberg från Det sitter i väggarna

Christopher O’Regan med byggnadsantikvarien Erika Åberg, som han gjorde ”Det sitter i väggarna” i SVT med.

Christopher O’Regans jakt på kärlek: Testade Tinder

Hur ser det ut med kärleken?

– Jag har försökt dejta, och gjorde en Tinder-period på någon vecka för att jag kände att jag behövde bryta isolationen. Jag har varit singel i flera år vilket är ovanligt för mig som alltid har dansat från den ena famnen till den andra och tänkt att livet bara handlar om tvåsamhet. Men man ska ha tur att träffa någon. Kanske lite reflexmässigt har jag känt att jag borde träffa någon och att det vore konstigt om jag inte försöker, säger han och konstaterar att det kan vara svårt att få ihop livspusslet, även på relationsfronten.

Framtidsplaner?

– Den här pandemin har lärt mig att ekonomiskt lägga mina ägg i fler korgar än en. Att man inte blir så sårbar, säger han och tänker att han borde bli mer entreprenörsmässig.

– Det nya har öppnats för mig med filmerna som jag gör på Youtube och den digitala tekniken. Hade jag varit mer entreprenörsmässig än vad jag är så skulle jag ha kunnat profitera på det här på ett annat sätt, säger han.

Christpoher O'Regan i Gamla stan i Stockholm

Christpoher O’Regan i sitt rätta element, Gamla stan i Stockholm. Här håller han stadsvandringar och här har han också sitt kontor.

Namn: Christopher O’Regan

Ålder: 48

Familj: Singel och har dottern Alice, 5.

Bor: Stockholm (Gamla stan).

Yrke: Filmare, populärhistoriker och föredragshållare.

Bakgrund: Blev ett känt namn i SVT:s Det sitter i väggarna som han programledde tillsammans med Erika Åberg. Nu gör han historiska filmer om 1700-talet som publiceras på Youtube.

SENASTE NYTT!