LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Christina Schollin om uppbrottet från Hans Wahlgren: ”Han lämnade mig”

29 jul, 2023 
Amanda Rönnell
Christina Schollin
Christina Schollin och Hans Wahlgren har varit gifta i hela 67 år.
Nu talar Christina ut om en tuff tid i äktenskapet.
– Mitt förhållande med med Hans knakade i fogarna, berättar hon i Sommar i P1.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Christina Schollin ryter ifrån efter händelsen med Christian BauerBrand logo
Christina Schollin ryter ifrån efter händelsen med Christian Bauer

Skådespelarparet Christina Schollin, 85, och Hans Wahlgren, 86, har varit ett par sedan urminnes tider – de har åtminstone varit gifta i hela 67 år.

För två år sedan, när de firade 65 år som äkta makar, berättade Christina om deras recept för ett långvarigt äktenskap.

– Det är vårt livsverk. Vi var 19 år när vi träffades och bestämde oss på en gång för att vi skulle leva resten av våra liv tillsammans. Då är det ju bäst att göra det. När man har bestämt det en gång så får man ju inte gå ifrån det, då får man se till att genomföra det som man har lovat varandra en gång, sa Christina då till Aftonbladet.

Christina Schollin om första mötet med Hans Wahlgren

I sitt sommarprat i P1 berättar Christina om de pirriga känslorna som nyförälskad 19-åring. Hon avslöjar vad hon skrev i sin dagbok efter att hon träffat Hans Wahlgren:

Annons

– ”Jag är kär, så kär som jag aldrig varit förut. Å vad han är underbar, Jag känner att honom skulle jag vilja gifta mig med och ingen annan, och jag vill att han ska bli far till mina barn. Han är redan allt jag vill leva för”.

Hon fortsätter:

– Vi var 19 år gamla, idag, 67 får senare, kan vi se tillbaka på vårt liv tillsammans med våra fyra barn och 9 barnbarn.

Christina Schollin om uppbrottet från Hans: ”Han lämnade mig”

Men i sitt sommarprat berättar Christina även om en tuff period i hennes och Hans relation. 1960 – under Christinas tredje år som elev på Dramaten – fick hon rollen som Nina när Ingmar Bergman satte upp Tjechovs Måsen. Christina berättade att hon då lärde sig en viktig läxa: att aldrig ta med sig privatlivet in på scenen. Hon gick nämligen igenom en tuff period på kärleksfronten.

– Mitt förhållande med med Hans knakade i fogarna, och han valde att göra slut, berättar Christina.

Hon fortsätter:

– Jag skrev i dagboken: ”Det är så svårt att koncentrera sig på rollen annat än precis under repetitionerna när man är så nere, så långt man nästan kan komma och jag bara gråter och gråter. Samtidigt som jag begriper att det är just vad Hans behöver just nu, att komma ut och träffa andra – fast helst dock förstås andra grabbar – och leva rullan riktigt ordentligt, så gör det så förbaskat ont för jag älskar honom fortfarande.”

Christina berättar att även hon egentligen behövde vara ensam under denna period, för att fullt ut kunna hänge sig åt rollen som Nina. Men det var inte lätt.


Lyckligt nog för alla inblandade var svackan kortvarig, och Christina och Hans fann så småningom varandra igen. Men Christina lärde sig ändå en viktig läxa som skådespelerska.

– Hur många gånger har jag inte under årens lopp suttit i sminklogen med tårarna rinnande över ansiktet och behövt sminka om mig innan jag sprang ut på scenen igen, säger hon och fortsätter:

– Då gäller det att bita ihop och tänka på vad Ingmar Bergman sa: Det är en dödssynd att ta med sig privatlivet in på scenen.

FOTO: Stefan Jerrevång/TT

Annons