Idol 2023 marknadsföring banner

Cecilia Hagen och Jonatan Unge om familjerelationen

10 jan, 2020 
Cecilia Hagen och Jonatan Unge
Författaren och journalisten Cecilia Hagen och hennes son komikern Jonatan Unge gästar Skavlan på SVT.
De tävlade dessutom i På spåret tillsammans, men hur är deras relation som mor och son?
Hänt svarar.
Annons
Cecilia Hagen och Jonatan Unge om att vara mor och son
Cecilia Hagen och Jonatan Unge om att vara mor och son

Den svenske ståuppkomikern Jonatan Unge, 41, blev utsedd till ”Sveriges roligaste man” på Svenska Standupgalan 2019. En person som kan anses vara en starkt bidragande faktor till det är hans mamma journalisten och författaren Cecilia Hagen, 73. De har tillsammans tävlat i SVT:s succéprogram På spåret, men vilka är de när micken inte är på och kamerorna inte filmar? Och hur är deras mor- och sonrelation?

Jonatan Unges öppenhet om sin ADHD

Cecilia Hagen och journalisten Ingemar Unge fick deras son Jonatan Unge 4 januari 1979, och sedan dess har en hel del hänt!

Som tonåring konverterade Jonatan Unge till judendomen, något som han ständigt skämtar om på scen. Han har varit del av ett flertal podcasts: Lilla drevet, Februaripodden, Spela spel, Unge-Meyers lidanden, Stormens utveckling och kanske den mest kända som även fortfarande är aktiv Della Monde.

Unge fick diagnosen ADHD i vuxen ålder, något han pratar öppet om och även klandrar för att han har lite struligt med ekonomin. När Café ställer frågan om varför det är så krångligt för honom med just ekonomin svarar han:

Annons

– Jag vet inte om det har med min adhd att göra eller om det bara är min personlighet, vilket kanske är samma sak.

Komikern Jonatan Unge

Cecilia Hagens meritlista

Cecilia Hagens meritlista är inte kort den heller. Hon har tilldelats ett flertal utmärkelser, så som Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2006, Sankt Eriksmedaljen 2011 och Jolopriset 2018. Främst är hon hyllad för sin författarroll, då hon har skrivit ett dussintals böcker.

Hagen har tävlat i På spåret flera gånger, men kanske sticker den senaste gången ut mest då hon tävlade med sin son.

Bråkat i perioder

När det var dags för att tävla i På spåret tillsammans så var det inte helt solklart. Orsaken? Mamma och son var i en mycket bråkig period.

– Vi bråkade så mycket i somras, så vi tyckte inte vi kunde tävla på grund av den dåliga relationen. Sedan sa vi ja och det har varit trevligt, har Jonatan Unge tidigare sagt till Aftonbladet om det. Men det var ingenting som mamma Cecilia ville gå in på.

Annons

Jonatan växte upp med skilda föräldrar och bodde mestadels hos sin mamma. Under tiden som barn jämförde han sina föräldrars kändisskap med varandra, något som inte mamma Cecilia varit medveten om – utan fått veta på senare dagar.

Om uppväxten är Jonatan och Cecilia inte alls överens. Unge menar att hans mamma alltid önskat att han skulle blivit jurist eller revisor, medan Hagen menar att hon aldrig sagt så.

Men trots att de inte är helt överens om hur ”saker och ting ska gå till i livet”, så är Cecilia Hagen inte sparsam med att hylla sin son.

– Till skillnad från mig, har Jonatan hela sitt liv varit fantastisk på att hålla himla bra tal, totalt oförberedda. Inte insmickrande, inte sårande, men han har alltid fått korn på något och samtidigt varit väldigt klarsynt. Hans karriär bygger nog lite på detta, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Jonatan Unge och Cecilia Hagen gästar Skavlan på SVT 10 januari.

FOTO: Björn Lindahl/TT, Karin Törnblom/TT

Annons