Carl Philips och Sofias drömbesked om Villa Solbacken

Bygglovet är säkrat! Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kan nu låta prins Alexander få växa upp i huset där prins Bertil en gång bodde med sin älskade Lilian.

Turerna har varit många kring var Prins Carl Philip, 36, prinsessan Sofia, 31, och lilla prinsen Alexander ska bosätta sig. Kort före Alexanders födelse flyttade paret från Sjötullsbacken på Djurgården ut till farfar och farmor på Drottningholms slott. Där har den lilla familjen installerat sig i villan Sjöpaviljongen, där Victoria och Daniel bodde i väntan på att Haga slott skulle renoveras.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia ska bo med sin son Alexander på Djurgården.

När Carl Philips gudfar prins Bertil dog 1997 testamenterade han sin bostad, Villa Solbacken, till Carl Philip, med tillägget att prinsessan Lilian skulle få bo kvar där under sin livstid. Hon avled 2013 och därmed var det fritt fram för Carl Philip att flytta in i funkisvillan ute på kungliga Djurgården.

Men det har dröjt. Renoveringsarbete skulle sätta igång, meddelades det, men inget hände. Spekulationer om varför florerade – villan var i alltför dåligt skick, radonsanering, Sofia var tveksam till det utsatta läget och att Stadsmuseet hade synpunkter på planerna var några av teorierna.

Prins Bertil testamenterade sin bostad Villa Solbacken till Carl Philip,

Men nu, efter 14 månaders väntan, är allt klart. Det blir en renovering och bygglovet är godkännt. Det är lokaltidningen Mitt i som först rapporterar den glada nyheten. Man har till och med tillgång till ett mejl som Sofia skickade till Stockholms stad i februari: “Här kommer bygglovsritningarna! Ska vi boka upp ett datum i början av februari som är uppstartsmöte med alla involverade? Vänligen, Sofia.”

Enligt Stadsbyggnadskontoret har ansökan bearbetats och det var först i april i år som ansökan blev komplett. Ansökningshandlingarna lämnas av säkerhetsskäl inte ut, men där framgår att Carl Philip och Sofia vill göra en del ändringar i exteriören och ändra lite i planlösningen. Villan, ritad av Ragnar Hjort 1949, är i tidstypisk funkisstil och kulturklassat av Stadsmuseet.

Prins Alexander Erik Hubertus Bertil föddes den 19 april klockan 18:25.

– Huset anses ha ett högt kulturhistoriskt värde, och då begränsas möjligheterna att förändra, säger Mats Kager på Stadsbyggnadskontoret.

Nu återstår en omfattande renovering. Förhoppningsvis inflytt lagom till prins Alexanders första steg nästa år?

Foto: IBL, Stella, Kungahuset.se

SENASTE NYTT!