LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Carina Lidboms kritik mot sjukvården efter cancern

09 maj, 2017 
AvJonna Friberg Wennerberg
Skådespelerskan Carina Lidbom fick beskedet att hon hade cancer. Fyra dagar senare opererades hon. Nu kritiserar hon svensk sjukvård: "Det är så mycket som går på löpande band. Det är en fantastisk sjukvård vi har, men allt går på rutiner", säger hon till Hänt.
Annons

Skådespelaren Carina Lidbom, 60, som för de allra flesta är känd som Sunes mamma Karin från “Sunes sommar” drabbades förra året av cancer. Det har snart gått ett år sedan operationen och Carina har ställt in sig på att cancern inte kommer tillbaka.

– Jag hoppas att den är borta. Efter ett år går man ju på koll igen. Men jag har bestämt mig för att den är borta, säger Carina till Hänt.

När beskedet nådde Carina så gick allting väldigt fort. Hon berättar att cancern bekräftades på fredagen – och redan nästkommande tisdag var det dags för operation.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det händer så fort allt, det var så mycket så att jag blev lite chockad. Eftersom att jag hade allt mitt fokus på mitt arbete. Så nu när jag har besvär så blir jag förbannad. Då jag säger att jag har ont och inte kan sova, då säger de att det är normalt. Då säger jag att det är fan inte normalt, berättar hon.

Att allt gick så fort har fått Carina att fundera ordentlig på sitt agerande om hon skulle få beskedet att cancern är kvar i kroppen.

Annons

– Jag ska bestämma själv över min kropp. Är det någonting vidare som händer så ska jag verkligen tänka efter innan jag lägger mig på operationsbordet, eller innan jag tar mediciner. Jag bestämmer över min kropp. Så är det.

Carina upplever att sjukvården i Sverige går för mycket på rutiner istället för att fokusera på vad som är bäst för varje individ. Allt funkar inte för alla.

– Det är så mycket som går på löpande band. Det är en fantastisk sjukvård vi har, men allt går på rutiner. Då hänger man med i det för att man är i en chock hela tiden, säger Carina.

I framtiden vill hon tänka igenom sina beslut och välja det som hon själv kommer att må bäst av – om hon skulle vara tvungen att behandlas igen.

– Jag har gått igenom all cancerforskning så nu har jag mer på fötterna och kan ställa rätt frågor till läkarna. Så händer det någonting mer nu, att det skulle komma tillbaka då ska jag verkligen andas och bestämma själv, avslutar Carina.

FOTO: Ibl

Annons