Carina Lidbom avslöjar okända detaljerna om Sunes Jul

Sunes jul, Carina Lidbom

Foto: TT

Carina Lidbom spelar mamma Karin i den klassiska julkalendern Sunes jul.
I en intervju med Hänt avslöjar hon nu de okända detaljerna om julkalandern – som tittarna inte har fått se.


Det var den första december 1991 som en julkalender med titeln Sunes jul hade premiär i tv-rutan. Vad ingen då visste var att julkalendern skulle komma att bli en av de absolut mest populära genom tiderna.

Historien om tjejtjusaren Sune och hans familj, bestående av bland andra mamma Karin och pappa Rudolf, är än idag en julkalender som många ser vid jul. I huvudrollerna hittar vi bland andra Peter Haber, 68, Anderas Hoffer, 40, och Carina Lidbom, 63.

Carina Lidbom avslöjar okända detaljerna

När Hänt når Carina, 30 år efter succén, avslöjar hon flertal okända detaljer som tittarna inte fått se. Faktum är att det till en början inte ens var planerat att just Sunes jul skulle bli adventskalendern det året.

Hade ni kunnat ana att det skulle bli en sådan succé?

– Det var ju faktiskt så att den blev lite ihopslängd den här julkalendern Sunes jul. Det var egentligen menat att något annat skulle spelas in och visas. Det var Stephan Apelgren som fick det här på sitt bord och bestämde sig. Så allting gick väldigt, väldigt snabbt, säger Carina till Hänt.

Inte nog med att kalendern kanske aldrig hade blivit av så berättar nu Carina att vi kunde ha fått se någon annan i rollen som mamma Karin.

LÄS MER: Carina Lidboms återförening med Peter Haber – 30 år efter Sunes jul

– Jag till och med tackade nej första gången för jag tyckte inte att mamma Karin fanns med i manuset och tyckte då liksom att de kunde ta någon annan. Men då lovade Stefan att jag skulle få utforma mamma Karin själv och det fick jag ju. Så i början där fanns inte hon med så mycket och det höll både Anders Jacobsson och Sören Olsson med om.

Spelade in julkalendern utan manus

Det blev alltså snabba puckar när man väl bestämde sig för att julkalendern skulle spelas in, det hela skedde på bara några månader förklarar Carina. Men även om det blev en hektisk inspelningsperiod så var det hela värt det.

– Vi hade väldigt kul och det var ju det att eftersom det blev på det sättet så valde Stefan, regissören, han arbetade på ett väldigt bra sätt. Vi hade morgonmöten och barnen fick inga manus. Det var för att han tyckte att om vi säger till dem vad de ska säga så låter det mer naturligt än att de lär sig repliker och det hade han ju väldigt rätt i va. Så han regisserade dem varje scen vi skulle ta och sen pratade jag och Peter väldigt mycket om våran relation och vad vi kunde göra. Så det var verkligen ett teamwork varje dag när vi repeterade och spelade in.

Under hela 24 avsnitt fick barnen komma på sina egna repliker – något som visade sig vara en succé. Inte nog med detta tror Carina att hennes och Peter Habers kemi var lyckan till framgången.

– Sune hade inget manus och Gabriel, Håkanbråkan och hon som spelade dottern. De fick inga manus, så vi jobbade på det sättet. Sen tror jag att det var ett lyckokast för att jag och Peter fungerade så bra ihop. Det är så ibland att man hamnar så att det finns kemi och man har kul ihop. Man förstår varandra och vi kom mycket med idéer. Ingen hade någon prestige utan vi lyssnade på varandra.

LÄS OCKSÅ: Gabriel Odenhammars kris efter Håkan-rollen i Sunes jul

LÄS OCKSÅ: Bonde-Emmas ilska mot TV4 – efter inslaget med Erik Parais nya flickvän: ”Förnedrande”