TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Carin Götblad om fördomarna: "Jag säger att jag är tränad av FBI – då blir det tyst"

01 feb, 2015 
Lotta Hofström
Carin Götblad möts ofta av fördomar av människor som anser att kvinnliga polischefer är sämre. Då ger hon dem svar på tal.
Annons

Sjuksystrar och förskollärare se hit! Och varsågoda att kaxa till er! Nu uppmanar nämligen Uppsalas regionpolischef tillika kvinnosakskvinnan Carin Götblad, 58, alla chefer att anställa er – som ledare.

– Den som letar efter en bra ledare ska se sig om inom kvinnoyrken, bland sjuksköterskor eller förskollärare. Där finns fullfjädrade diplomater som kan hantera många olika situationer, säger Carin till Allas och fortsätter:

– Det enda de saknar är tillräckligt självförtroende, men det går att träna upp.

Carin med maken Erling Bjurström, 66, som är professor i kultur- och samhälle. Foto: Stella Pictures
Carin med maken Erling Bjurström, 66, som är professor i kultur- och samhälle. Foto: Stella Pictures

Världen blir bättre om kvinnor får bestämma, menar hon. Av erfarenhet kan hon intyga att kvinnor samtalar och förhandlar bättre i svåra situationer som annars kan urspåra i våld.

Carin har en bakgrund som förskollärare och jurist, men tiden som ensamstående mamma har givit henne de där ovärderliga läxorna om livet.

Annons

– Vi behöver fler mogna, livserfarna kvinnor på höga positioner. Då är jag övertygad om att världen skulle se bättre ut.

Som länspolismästare i Stockholm anställde hon så pass många kvinnor att de kvinnliga cheferna ökade med 19 procentenheter.

Ibland möts hon av fördomar av människor som anser att kvinnliga polischefer i allmänhet är sämre – men den kritiken skakar hon bara av sig nuförtiden.

– Berättar jag att jag även är utbildad vid FBI blir det oftast tyst, säger hon.

Andra läser:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons