LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma LehtosaloEurovision Song Contest
Festis marknadsföring banner

Camilla Läckbergs okända kamp – beslutet för familjen

14 feb, 2020 
Camilla Läckbergs ord om kampen i nya genren: "Hindrat mig"
Camilla Läckberg gör återigen succé, trots att hon bytt genre helt och hållet på sina nya böcker.
Hon har länge velat skriva hämndromaner, men det som stått i vägen för Camilla är hennes mamma.
– Jag kan se min mamma framför mig läsa min böcker, säger författarinnan när hon gästar tv-programmet Skavlan.
Annons
Camilla Läckbergs ord om kampen i nya genren: "Hindrat mig"Brand logo
Camilla Läckbergs ord om kampen i nya genren: "Hindrat mig"

Författarinnan Camilla Läckberg, 43, är deckardrottningen som har sålt miljontals böcker över hela världen. Hon är främst känd för sin deckarserie om Fjällbacka. Men hon har även skrivit flera barnböcker som handlar om Super-Charlie – succé även där.

Efter att ha sålt böcker i över 50 länder så tronar Läckberg lönelistan bland svenska författare.

Camilla Läckberg, Simon Sköld och dottern Polly på releasefest för Camillas bok "Super-Charlie & spökfällan" på Junibacken 2018.
Camilla Läckberg, Simon Sköld och dottern Polly på releasefest för Camillas bok “Super-Charlie & spökfällan” på Junibacken 2018. FOTO: Johan Jeppsson/TT

Förra året så uttryckte Camilla Läckberg en hel del oro inför sitt nästa boksläpp, då hon helt och håller bytt genre. Nya boken En bur av guld var dock inget som behövde oroa Läckberg, då hämndromanen blev en av år 2019:s bäst sålda böcker.

Både kritiker och läsare hyllade boken och den ska nu lanseras i USA. För att kunna vara med och på plats när boken släpps så kommer författarinnan att flytta till Los Angeles i fyra månader.

Annons

“Kan se min mamma framför mig”

Men det var ingen lätt match för Camilla att skriva i den nya genren.

När deckardrottningen gästade Skavlan så berättar hon om kampen att skriva något annat än deckare, och vem som stod i vägen för henne.

– Jag har undvikit att skriva om sex i tio böcker. Jag har bara gjort det väldigt lätt för mig att släcka lampan och sen måste man tänka på resten. Men själva grundorsaken till vad som hindrat mig är att det varit genant och pinsamt och jag kan se min mamma framför mig läsa min böcker, säger Camilla Läckberg i tv-programmet och fortsätter:

– Det här har varit helt och hållet utanför min comfortzone, men det är också anledningen till att det varit så himla roligt.

Camilla Läckberg i Skavlan
Camilla Läckberg i Skavlan. FOTO: SVT

Camilla Läckbergs utmaning

Läckberg berättar även att den nya genren varit mycket utmanade för henne att göra det bra, för att det är svårt att skriva om sex på ett bra sätt. Men första boken blev succé, vilket ledde till en andra bok i samma genre.

– Det är roligt, förutom den lilla detaljen att min mamma nu kallar dessa två nya böcker för mina ‘sex-böcker’, avslöjar Camilla i programmet och ler.

FOTO: Karin Törnblom/TT, SVT

Annons