LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Britneys Spears galna karriär – succé, skilsmässa och sammanbrott

18 apr, 2019 
AvOla Brising
Britney Spears
Britney Spears karriär ser ut att vara över. Hänt berättar den fascinerande historien om sångerskans uppgång och fall.
✔︎ Svensken som låg bakom succén – här är hemligheten
✔︎ Stormiga kärlekslivet – skilsmässa efter 55 timmar
✔︎ God för 1,8 miljarder kronor – men kunde inte ens köpa en latte
Annons
Max Martin.
Max Martin.
Max Martin.

Nyligen rapporterades det i amerikansk media om att Britney Spears tänker pensionera sig och sluta vara artist efter hennes fars och förmyndares plötsliga insjuknande. Vi har tittat tillbaka på vad som hänt från de första åren med Disneyklubben fram till nu.

Sångerskan Britney Spears, 37, kommer snart att gå i pension, uppger medier i USA. Det hela beror på en kombination av två olika saker. Dels hennes egen psykiska ohälsa. Dels det faktum att hennes pappa Jamie Spears, 66, nyligen nästan gick bort efter att hans tjocktarm spruckit. Att farsan nästan dog sägs också vara det som satte spiken i kistan för sångerskan. Hon har lagt in sig på en psykiatrisk klinik och gör nu allt i sin makt för att må bättre och kunna ta hand om sönerna Jayden, 12, och Sean, 13, som för närvarande bor hos pappa Kevin Federline, 41, på heltid.

Annons

Det var i den amerikanska podden Straight Shuter en källa i sångerskans närhet avslöjade att hon i hemlighet funderar på att pensionera sig:

– Britneys enda jobb är att få hjälp och hon har lagt in sig på en klinik. Hon kommer göra allt som krävs för att må bättre och om det betyder att aldrig mer uppträda så får det vara så.

Uppgiftslämnaren fortsatte:

– Hennes nära och kära är väldigt stöttande och bryr sig inte om hur mycket pengar hon kommer förlora. Hon har redan mer pengar än hon någonsin kan spendera och är nu desperat på jakt efter det som pengar inte kan köpa – lycka!

Tidigare har Britney vid flera tillfällen berättat om hur jobbigt hon tycker det är att vara en offentlig person. Något som gör det extra tufft är att hon dessutom sägs vara bipolär. I dokumentären I am Britney Jean sa sångerskan till exempel:

– Jag är egentligen inte gjord för den här industrin. Jag har alltid varit blyg. Det är så jag är, jag kan inte riktigt hjälpa det. Jag blir olika personer…helt seriöst, bipolär sjukdom.

Annons

Oavsett om hon är bipolär eller har blandat ihop sjukdomen med schizofreni, så är det dags för oss att försöka sammanfatta hennes långa och händelserika karriär. För sångerskan är en av de mest säljande artisterna genom tiderna och har sålt över 100 miljoner album och cirka 95 miljoner singlar världen över.

Britney Jean Spears föddes den 2 december 1981 i McComb, Mississippi, men växte upp i Kentwood, Louisiana. Hon har älskat att sjunga ända sedan hon lärde sig att gå och redan som åttaåring gjorde Britney en audition för The Mickey Mouse Club, eller Disneyklubben som det hette i Sverige. Den gången fick hon nobben för att man tyckte hon var lite väl ung. Men hennes ambitionsnivå var det inget fel på. För istället tillbringade den unga flickan den sommaren i New York där hon spelade huvudrollen i pjäsen Ruthless.

1992 hade Britney hunnit bli tio år gammal och nu bestämde hon sig för att ställa upp i tv-talangjakten Star Search, vilket var en sorts föregångare till vår tids Talang. Hon vann inte, men bestämde sig för att ännu en gång försöka försöka med Disneyklubben och den här gången kom hon med.

Det var som 11-åring 1993 hon först debuterade i programmet och sedan var hon barnstjärna i programmet i drygt två års tid. Under den perioden lärde hon också känna Christina Aguilera, 38, och Justin Timberlake, 38, som var två av de andra stjärnorna i programmet.

I Disneyklubben 1993.

– Det var en härlig tid. Det var antagligen den mest speciella perioden i mitt liv, har sångerskan berättat för sajten Entertainment Tonight.

Max Martin.
Annons