ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Bragdmedaljören Jane Cederqvist har ALS – avslöjar efter Salmings död

18 dec, 2022 
Maja Slobodnik
Börje Salming och Jane Cederqvist.
Simmaren Jane Cederqvist blev första kvinna att tilldelas Bragdguldet.
Efter Börje Salmings uppmärksammade bortgång tar hon nu steget att berätta om sin egen ALS.
– Jag kan snart inte göra något längre, berättar hon för Svenska Dagbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”Brand logo
Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”

Året var 1960 när Jane Cederqvist, 77, satte sitt namn på kartan och tog OS-silver på 400 meter frisim i Rom. Samma år blev hon första kvinna att prisas med Bragdguldet.

Efter Börje Salmings bortgång den 24 november väljer nu den före detta simmaren att öppna upp om sin sjukdom. Även hon är döende i ALS, även om det är en annan typ av ALS som drabbat henne.

– ALS är en hemsk sjukdom som inte varit speciellt uppmärksammad, men så plötsligt blev den det med Börje Salming, vilket är bra. Det är nämligen många, inklusive vården, som inte vet eller kan så mycket om ALS, säger hon till Svenska Dagbladet.

Fick sjukdomsbeskedet i våras

Inte långt efter att Jane Cederqvist tilldelades Bragden valde hon att avsluta sin karriär som simmare. Då bara 16 år gammal. Hon valde istället att satsa på en karriär inom kommunal och statlig förvaltning. Idag är hon 77 år gammal och lever som pensionär hemma i södra Stockholm. Hon lever ensam efter att maken Hans Mattson gick bort 2014.

Annons

Det var i våras som Cederqvist fick sin ALS-sjukdom bekräftad. Och efter all uppståndelse kring Börje Salming vill även hon berätta om sin kamp. I våras var prognosen tre år kvar i livet.

Jane Cederqvist visar upp sitt OS-silver 1960.
1960 tog Jane Cederqvist OS-silver i 400 meter frisim i Rom. För det prisades hon med Bragdguldet samma år.

– Jag kan snart inte göra något längre. Knappt sätta på tv:n, prata i telefon, tvätta mig, ta mig ur sängen eller lägga täcket över mig när jag ska sova. Det är jobbigt. Nu har jag hemtjänst, men de kan ju inte vara här hela tiden, säger Cederqvist.

Jane Cederqvist: Vill ha assisterad dödshjälp i Sverige

Cederqvist insåg att något var fel när hon skulle lägga upp en madrass i förrådet, men inte lyckades. Vården sa till en början att det handlade om ålderskrämpor. Det var inte ett svar som den före detta simmaren nöjde sig med och sökte sig därför till en annan vårdcentral.

Annons
Jane Cederqvist på idrottsgalan tillsammans med Sarah Sjöström.
2018 fick Jane Cederqvist äran att lämna över Bragdguldet till simmaren Sarah Sjöström under Idrottsgalan.

Till slut behövde Cederqvist söka vård akut och fick då sjukdomsbeskedet. Hon berättar för Svenska Dagbladet att Sverige borde tillåta assisterad dödshjälp. Detta erbjuds bland annat i en del länder i Europa, Kanada och USA.

FOTO: SCANPIX SWEDEN/Pressens Bild/TT/Karin Törnblom/TT

Annons