ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Börje Salmings liv och karriär – från tragisk händelse till hockeyikon

10 nov, 2022 
Börje Salmings fantastiska resa.
Same, hockeypionjär, entreprenör – och råskinn.
Resan började i Kiruna och slutade i den svenska folksjälen.
Så här blev Börje Salming, 71, en folkkär ikon.
Annons
Börje Salming: ”Mellan 500-600 stygn"Brand logo
Börje Salming: ”Mellan 500-600 stygn"

Börje Salmings uppväxt – pappan dog

Börje Salming växte upp i Salmi, en liten by utanför Kiruna, och tillsammans med den fyra år äldre brorsan Stig handlade det mesta om idrott.

Bröderna drabbades dock av en tidig sorg.

När Börje bara var fem år gammal dog pappan Erland i en gruvolycka.

Den tragiska händelsen formade sedan hans liv.

Att inte ha en pappa som försvarar en eller tröstar. Att inte ha en pappa som hjälper till med skridskorna, som kan lyssna eller ge mig en kram när jag är ledsen. Jag lärde mig att bita ihop, att inte visa hur det kändes, säger Börje i sitt sommarprat.

I stället gick han åt sidan, och gömde sig, när han blev ledsen.

Han visade aldrig känslor för någon.

Efter att Börje spelade ishockey under sin ungdom i Kiruna AIF värvades han till Brynäs och fick spela tillsammans med Stig.

Brödraduon blev svenska mästare två år i rad, och efter succén dök en otrolig chans upp:

Annons

NHL.

Börje Salming hyllas hemma i Kiruna och här har han den klassiska samedräkten.

Därför lyckades Börje Salming i NHL – 400 stygn i ansiktet

1973 skrev Börje Salming på ett kontrakt med Toronto Maple Leafs och det visade sig att han sedan blev en pionjär som en av de första europeiska spelarna att etablera sig i Nordamerika.

Men inledningsvis var det tufft.

Svenskar sågs som ett lätt byte för de brutala nordamerikanska spelarna, men Börje vek aldrig ner sig och blev till slut respekt och fruktad av med- och motståndare.

Men det hade ett pris.

Annons

Börje har nämligen brutit näsbenet fem gånger, fått lika många tänder utslagna, sytt 400 stygn i ansiktet, brutit fyra fingrar, fått lungan punkterad och haft så många hjärnskakningar att han tappade räkningen.

– Jag har inte tänkt eller känt efter så mycket utan bara kört på. Det var rätt tufft att komma över dit, med alla jävla galningar som skulle på oss svenskar. De hade slagits hela juniortiden och var vana. Jag fick träna på att slåss, hålla balansen under slagsmål, lära mig hur jag skulle hålla i motståndaren för att inte åka på en smäll, har Börje tidigare sagt till Aftonbladet.

Börje Salming i Toronto Maple Leafs-tröjan under 70-talet
Annons
Börje Salming fotas i Toronto.
Börje Salming: ”Mer kanadensare än kanadensarna”Brand logo
Börje Salming: ”Mer kanadensare än kanadensarna”
Annons

Börje Salming hyllas av publiken i Toronto i Canada Cup 1976

Börje blev känd för sin uppoffrande spelstil och när han spelade för det svenska landslaget, i Kanada, blev han själv medveten om hur populär han blivit.

Inför matchen mot USA i Canada Cup 1976 ställde sig den kanadensiska publiken plötsligt upp, samtidigt som övriga spelare lämnade isen, och ensam kvar stod Börje och fick stående ovationer.

Ögonblicket är klassiskt och gått till historieböckerna.

Jag glömmer aldrig den matchen. Fansen gav mig stående ovationer innan matchen börjat. Jag representerade mitt land och kanadensiska fans gav mig stående ovationer. Ibland har hockeyn inga nationsgränser, har Börje tidigare sagt till nordamerikanska medier.

Annons
Börje Salming spei Tre Kronor.
Börje Salming som ung i det svenska landslaget.
Annons

Börje Salming och klädmärket

Efter 17 år i NHL återvände Börje Salming till Sverige 1990, köpte hus i Vaxholm och började spela för AIK.

Han intresserade sig dessutom för affärslivet och han blev till slut en framgångsrik entreprenör, vars egna företag omsätter runt 100 miljoner kronor årligen.

De flesta känner till underklädesmärket Salming Underwear, men varumärket har även en del andra sportnischade grenar som Salming Running och Salming Sport. Utöver det har Börje också grundat Salming Organic, en hår-, skägg- och hudvårdsserie.

Börje Salming avlutade hockeykarriären i AIK.
Annons
Börje Salming lanserar sitt underklädesmärke under 90-talet.

Börje Salming med i århundrades lag

Börje Salming har kanske inte fått samma hockeymässiga erkännande i Sverige som i Nordamerika, åtminstone inte för senare generationer, som kanske förknippar svensk hockeys storheter med Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström.

Men för att sätta Salmings prestationer i NHL samlade tidningen The Hockey News 1998 ihop en kommitté av 50 hockeyexperter bestående av före detta NHL-spelare, journalister, tv-bolag, tränare och styrelsemedlemmar.

Annons

Uppmaningen: göra en lista över de 100 bästa spelarna i NHL-historien.

Salming röstades fram på plats 75 och ensam svensk på listan.

Tio år senare, 2008, valdes Börje in i århundrandets lag tillsammans med Vladislav Tretjak, Vjatjeslav Fetisov, Sergej Makarov, Valerij Charlamov och Wayne Gretzky.

Det är något att ha på sitt cv, det.

Börje Salming om "Hockeyns historia"Brand logo
Börje Salming om "Hockeyns historia"
Börje Salming under en fotografering
Annons
Börje Salming i Kiruna.

Börje Salmings privatliv – fru och fyra barn

Privat har Börje alltid framstått som en sympatisk person, ödmjuk och lite blygsam.

Han lyfter ogärna fram sig själv, och pratar knappast om sina framgångar i skrytsamma ordalag.

Han har varit gift tre gånger, först 1974 med Margitta Wendin, vilken han fick barnen Anders Salming, född 1974 och jobbar som grafisk designer, och Teresa Salming, född 1976 som är office manager på Första AP-Fonden.

Äktenskapet tog slut 1993 innan han träffade livscoachen och kostrådgivaren Katarina Pettersson. De fick barnen Rasmus Salming, född 1995, och jobbar på ett säkerhetsföretag, och Bianca Salming, född 1998 och professionell friidrottare.

Annons

Efter att Börje och Katarina skilt sig i mitten av 2000-talet träffade han Pia Lindahl och de gifte sig på Krusenberg Herrgård utanför Uppsala 2016.

I dag bor paret i en 103 kvadratmeter stor takvåning i Nacka Strand strax utanför centrala Stockholm.

Börje Salming med frun Pia, sonen Anders och barnbarnen Nova och Ivan.
Börje med dottern Bianca och sonen Rasmus.
Annons
Börje med äldsta dottern Teresa.

Börje Salmings sjukdom ALS

Det var i maj som första preliminära beskedet kom att Börje Salming hade ALS, amyotrofisk lateral skleros, en dödlig och aggressiv sjukdom, men det dröjde till 10 augusti innan allmänheten nåddes av det fruktansvärda beskedet.

Kort senare var han på plats i München för att stötta Bianca under EM, något han fick stor uppmärksamhet för.

Men hälsan har sedan dess försämrats snabbt. I oktober publicerade Expressen en intervju där Börje inte längre kunde prata. Men trots problemen kunde Hänt Nyheter avslöja att han fått klartecken från läkarna att flyga till Toronto för att medverka under NHL-klubbens Hall of Fame.

FOTO: TT

Annons