TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Björn Ranelid lider av svår tinnitus: "Hur ska jag klara detta"?

24 apr, 2016 
AvCharles Thulin
Efter en skallskada vid fem års ålder drabbades Björn Ranelid av tinnitus. Men även om han ofta plågas svårt av hörselskadan så har han lärt sig att ta tillvara på livet.
Annons

Björn Ranelid, 66, är till synes mycket tillfreds och nöjd med tillvaron varje gång han syns i rutan eller på en kändisfest med hustrun Margareta, 65. Men vad många inte vet är att författaren plågas av en permanent skada, nämligen tinnitus.

– Det är en hög gäll ton, som en sågklinga när du sågar genom splintved. Det har jag i huvudet hela tiden, berättar han i podcasten “Livshjulet“.

Det är ett bestående men från en skallskada han fick vid fem års ålder. Hans kroniska tillstånd har gjort att Björn verkligen tar tillvara på livet.

– Glädjeämnena i livet får väga upp för ljudet i skallen, säger han.

2003 började tonen i hans hörselskada förändras och det blev allt mer besvärligt. Till slut blev författaren desperat.

– Jag var beredd att offra hörselnerverna. Jag misströstar rätt ofta och tänker “hur ska jag orka detta?”, säger Ranelid.

Björn Ranelid och hustrun Margareta har varit gifta sedan 1979.

Björn och Margareta har varit gifta sedan 1979 och har vuxna barnen Alexander, 44, Daniel, 39, Agnes, 38, och August, 29. Trots svårigheterna har han ständigt haft sin älskade hustru och barnen vid sin sida.

Några år efter att hörselskadan blev värre kom han till insikt om att hans tinnitus bara är småpotatis. 2012 var Björn och Margareta inblandade i en bilolycka som kunde kostat dem livet. Ranelid insåg då att döden kan komma mycket plötsligt.

– Jag är glad att Margareta satte sig i baksätet med hunden vilket hon aldrig gör annars. Jag tror att hon hade varit död idag om hon satt sig där fram.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons