LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Björn Ranelid kan ha en annan biologisk pappa

05 feb, 2017 
Lina Arvidsson
Björn Ranelid är aktuell i dokumentären "Människan och ordet". I en intervju med Hänt berättar han om arbetet med filmen, uppmärksamheten, kärleken till sin hustru Margareta och om sin biologiska pappa.
Annons

Hänt får tag på Björn Ranelid, 67, någonstans mellan Trollhättan och Stockholm. Han har precis hållit en föreläsning och är på väg hem.

Det har blivit många framträdanden under åren, ofta på mindre orter.

– Att framträda i Trollhättan är för mig lika viktigt som att framträda i Melodifestivalens final. Och den respekten tänker jag behålla så länge jag lever, säger Björn Ranelid till Hänt.

"Jag söker inte publicitet", säger Björn Ranelid.
“Jag söker inte publicitet”, säger Björn Ranelid.

I februari visar SVT dokumentärfilmen “Människan och ordet” som handlar om Björn Ranelid.

Filmaren Dennis Larsson har följt Björn Ranelid under fyra års tid.

– Det mest märkliga jag varit med om, att en så ung person som Dennis kan fotografera, redigera, komponera, stå för ljudet, allt. Det har varit en fröjd att jobba ihop med honom. Det är den bästa dokumentär som någonsin gjorts, men det är inte min förtjänst, säger Björn Ranelid.

Annons

Materialet i filmen har aldrig tidigare visats. Vi får bland annat följa med när Björn Ranelid är prisutdelare i San Fransisco, föreläser i Sverige, äter familjemiddag och besöker sonen August i Amsterdam.

Dokumentären "Människan och ordet" följer Björn Ranelid i både arbete och privatliv.
Dokumentären “Människan och ordet” följer Björn Ranelid i både arbete och privatliv.

Trots att Björn Ranelid är en person som syns och hörs överallt finns det mycket som vi inte vet om honom, i alla fall enligt Björn själv. Han lovar att vi i dokumentären får veta mycket om honom som tidigare varit okänt.

– O ja! Det är barnen som berättar allt. Ni får höra. Till exempel berättar August att det var kämpigt en period när jag så offentlig. Det var inte lätt att hantera det i den åldern som han var i, 17 – 18 år.

Annons

Björn Ranelid och hustrun Margareta, 66, har varit ett par i 41 år, sedan de var studenter. Margareta är också Björns manager.

Vad har Margareta betytt för ditt skrivande?

– Oerhört mycket! Hon är klok, hon balanserar mig på ett förnuftigt sätt, hon ger mig god inspiration och lyssnar på mig. Hon ger mig goda råd och läser kopiöst mycket själv. Vi pratar mycket om litteratur och musik. Vi har roligt tillsammans. Annars kan man inte hålla ihop i 41 år.

Hur tror du ditt liv tett sig om ni aldrig träffats?

– Det kan jag omöjligt säga. Men det är klart att det är en nåd att träffa en sådan kvinna. Det gör att jag väcks i anden och själen. Hon är väldigt klok.

Hustrun Margareta har stått vid Björns sida i 41 år.
Hustrun Margareta har stått vid Björns sida i 41 år.

För några år sedan fick Björn Ranelid veta att han kan ha en annan biologisk pappa än den han växte upp med. Detta ledde till idén till boken som Björn just nu skriver.

Annons

– Om han nu är min biologiska pappa, förtydligar Björn. Jag måste forska vidare i detta. Jag har inte riktigt orkat ta tag i det än. Jag låter det växa fram.

Några detaljer om boken, som kommer heta ”Mitt sjätte sinne”, vill han inte ge.

– Du får fråga mig igen om ett halvår, för då är nog boken klar, säger han.

Björn Ranelid pratar gärna och mycket om all exponering han får, i både tv, på scenen och i tidningar. Men att uppmärksamhet är något han själv önskat håller han inte med om.

– Jag söker inte publicitet. Alla tror ju det. Men jag kan ju inte ringa till tv och säga att de ska köpa in en dokumentär om mig, säger Björn och fortsätter.

– Vänd på det istället. Det är en hyllning till mig. För jag har gjort 3500 framträdanden. Jag har talat inför sju miljoner människor. Jag har framträtt mest i Sverige genom tiderna.

I framtiden väntar föreläsningar, nya böcker och resor. Men något framträdande i Melodifestivalen blir det inte.

– Nej, det ska mycket till för att det ska bli av, säger Björn och skrattar.

Foto: Svt, IBL, Stella

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons