TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Biggest loser-vinnaren Erik Hörstadius om skilsmässan

13 sep, 2019 
AvOla Lagerström
Författaren och journalisten Erik Hörstadius talar ut i stor intervju:
✔︎ Kroppsförändringen efter vinsten i Biggest loser VIP 2018.
✔︎ Kärlekslivet: ”Jag är gift med min ex-fru”.
✔︎ Blåst på jättesumma: ”Jag är rätt lättlurad”.
Annons

Erik Hörstadius, 54, vann Biggest loser VIP 2018. Nu berättar han i en stor intervju om den svåra skilsmässan och om hur livet efter Biggest loser förändrats.

Hur står det till världens bästa Erik?

– Jag känner mig galet starkt fysiskt och mentalt. Alltså, på ett underbart sätt. Men runtomkring mig – utan att gå in på detaljer – faller folk som käglor. Det är tur att jag är stark.

Du har skrivit flera bra böcker, men det är som deltagare i programmet Biggest loser VIP 2018 du fått mest uppmärksamhet. Säljer du fler böcker nu när din kändisstatus ökat?

– Nej, faktiskt inte. Det har inte märkts på bokförsäljningen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Har du haft några perioder i ditt vuxenliv där du knappt tjänat ett ruttet lingon?

– Ja, jag tjänade generellt jävligt lite tills jag vid 29 års ålder började jobba med tv. Vi snackar under 100 000 kronor om året. Tur att jag var superduktig på att leva billigt. Jag hade ingen bil, stal slattar på krogen, köpte aldrig kläder och var skicklig på att laga billig vardagsmat. Jag är en överlevare. Klarar liksom allt. 2004 hade jag ett riktigt pissår: nästan inga frilansjobb, katastrofstämning i äktenskapet och två små barn. Men jag studsade tillbaka efter det. Det var det året som jag fyllde 40. Jag var jättetjock, tjänade inga pengar och min fru hatade mig!

Annons

Förekom det under dina hundår att du lånade pengar av din morsas gubbe som är Kjell-Olof Feldt, Sveriges tidigare finansminister?

– Ja, absolut! Kjell är förresten som storbankerna. Han gillar att låna ut, men gillar också att tjäna pengar på räntan. Nu har jag faktiskt betalat tillbaka allting, men ett tag höll hans ockerräntor på att knäcka mig!

Erik Hörstadius
Erik Hörstadius liv har förändrats efter vinsten i Biggest Loser VIP.

Är det sant att du bor bara något stenkast från platsen där Olof Palme blev mördad?

– Ja, nästan. 400 meter. Jag går förbi där flera gånger i veckan. Och jag träffade Palme många gånger när han var i livet. Jag kände honom inte väl men jag minns att han hade en otroligt härlig utstrålning. Han var familjevän. Snäll, opretentiös och laserintelligent. Han gjorde faktiskt ett väldigt starkt intryck på mig. Får jag tillägga att jag har alibi för mordkvällen?

Annons

Vad avslöjar att det bor en mediaprofil hemma hos dig?

– Generellt är det ganska stökigt hemma hos kreativa människor. Och så finns det en enorm datorpark med mer eller mindre kraschade datorer.

Fortfarande gift med sin exfru

Varför är du gift med din ex-fru – som du inte varit tillsammans med på elva år?

– Det finns tre svar. Det ena är rätt mystiskt. Det är möjligt att vi känner band till varandra genom barnen. Och så finns det ett krasst svar. När vi gick skilda vägar så pluggade hon till sjuksköterska. Hon visste att hon skulle få en fast inkomst medan jag som frilans gick jättemycket upp och ner. Som gifta har man liksom per automatik gemensam ekonomi. Hennes fasta inkomst var en trygghet när jag tjänade dåligt och mina höga inkomster var ett plus för henne – när det gick bra för mig. Vi hade helt enkelt en trygghet i varandra som vi kunde surfa på. Tredje svaret – och det är sant på riktigt – är att hon har ett rätt nära umgänge med min mamma. Dessutom tar hon med sina väninnor till vår släkts lantställe. Vi reser också mycket tillsammans, hon och jag, utan barnen. På något märkligt sätt är vi en typ av aktiebolagsfamilj – trots att det verkligen är totalt dött med romantik sedan tio år tillbaka. När jag tänker efter… Finns det inte något modernt i det? Varför hänga upp allt på romantik när allt det andra fungerar? Min familj och hon gillar ju varandra…

Annons

”Jag känner aldrig viljan att gå in i en ny kärleksrelation. Man är liksom gubbig och bekväm. Det finns något oskönt med det. Eller hur?”

Finns det en risk att potentiella flickvänner drar öronen åt sig när de får veta att du är gift?

– Ja, det gör det. Någon har blivit riktigt sur. På riktigt, alltså. Å andra sidan kan jag tycka att detta är ett rätt kul test. Om en tjej tycker att det är ballt att jag är gift med min ex-fru så tycker jag att det tyder på att det finns bra kvaliteter hos henne. Tycker hon däremot att det är jobbigt så har hon kanske en gammal föreställningsvärld. Ibland dyker det här upp. Någon man träffat googlar en och så kommer det fram: ”Men vad fan, du är ju gift med ditt ex!” Det blir rätt kul diskussioner.

Sprack ditt äktenskap på grund av att du klantade till dig?

– Nej, det berodde snarare på oss båda. Vi var tjocka losers och oattraktiva för oss själva. Nu för tiden är hon skitsnygg, men på den tiden var hon en tjock loser. Myskläder. Inget sex de sista åren. Vi hade på något sätt gett upp inför varandra. Det hade nog varit gynnsamt om det hade skett något snedsteg, men det gjorde det inte.

Annons

Hur många år har du varit solokvist?

– Jag har inte haft något som varat mer än någon månad – sedan 2011. Jag börjar oroa mig för att jag håller på att bli en gubbkuf som inte kan leva med någon. Jag känner aldrig viljan att gå in i en ny kärleksrelation. Man är liksom gubbig och bekväm. Det finns något oskönt med det. Eller hur? På riktigt så älskar jag att vara ensam. Jag skulle önska att jag längtade efter en partner mer än jag faktiskt gör. Jag tycker inte riktigt att det är friskt att vara på det här sättet. Däremot har jag gärna korta romanser.

Erik Hörstadius
Erik har varit singel mer eller mindre i åtta års tid, han är fortfarande gift med sin exfru.

Hörstadius liv efter Biggest loser VIP-vinsten

Hur är du som pappa?

– Jag berättar mycket om det jag vet om världen. Jag tramsar mycket. I grunden tror jag att de gillar det, men ibland säger de att jag tramsar för mycket. Sedan, när man har barn, så lever man ”fel liv”. Jag lever lika mycket deras liv som jag lever mitt eget. När barnen är ledsna… Fy fan vad hemskt det är! Jag är själsligt starkt sammansvetsad med båda.

Annons

”Det var två års deppighet innan jag visste hur man träffar tjejer”

Var din barndom en bedrövelse?

– Nej, verkligen inte. Visst var jag skilsmässobarn… Det var en ganska otrevlig skilsmässa med vårdnadstvist, men jag var så liten att jag inte riktigt uppfattade vad som hände. Jag gick en helt okej medelklasskola i Nacka. Kul kompisar. Mycket sport och så där. Ljus barndom. Min dåliga period var mellan 17 och 19. Då var jag olyckligt kär i en tjej. Jag hade katastrofalt dåligt självförtroende ända tills jag träffade min första riktiga flickvän när jag var 19. Det var två års deppighet innan jag visste hur man träffar tjejer.

Är du en hälsoknutte nu för tiden?

– Ja, det är jag förutom att jag dricker lite för mycket. Jag tränar mycket och käkar nästan bara bra käk.

När du gjorde entré i Biggest Loser VIP 2018 vägde du 129,6 kilo. När programserien var över vägde du 93,8. Vad väger du nu?

– Det beror på hur man räknar, men skriv att jag gått upp sex kilo i fläsk.

Annons

Hur var det att banta ihop med Gunilla Persson, Alexandra Zazzi och Kalle Moraeus?

– Bland det roligaste jag gjort i hela mitt liv! Spännande äventyr. Roliga människor – både vad gäller tv-team och medverkanden. Jag kände också att jag gjorde något bra för mig själv och märkte direkt att det var kul att träna stenhårt. Omständigheterna var perfekta. Man totalfokuserade på att reparera kroppen och sig själv. Sedan hade vi tur med personkemin. Även Gunilla och jag gillade varandra. Vi hade ett bråk, men när vi blev sams blev vi jättesams. Jag kommer älska dem till döddagar, allihop.

Erik Hörstadius om dåliga samvetet

Vilken kändis vill du helst träffa över en starköl?

Jennifer Lawrence. Jag är väldigt förtjust i Hollywoodglamour. Hon verkar ha en skönt slipad hjärna. Och så tycker jag att hon är jättesnygg.

I vilka situationer känner du dig som en dålig människa?

– När jag lovat mig själv eller barnen att städa och inte gör det. Och när jag levererar en dålig artikel.

Annons

Vad är typiskt dig enligt dina vänner?

– Det första jag tänker på är att jag är så jävla glad. Sedan är det väl att det inte finns något stopp när det är party och att jag har åsikter om precis allt. Jag är verkligen en åsiktsmaskin.

Vad är det brottsligaste du råkat ut för?

– Det var väl när jag blev snodd på mitt Visakort. Stölden var så skicklig att jag inte upptäckte den förrän nästan en vecka senare. Då hade tjuvarna bränt 40 000 kronor. Det här var 2004. På den tiden hade jag inte internetbanken. Plötsligt var pengarna borta. Skitskumt! Otroligt skicklig operation…

Vad fan hände, Erik?

– Det går nästan inte att förklara. Jag skulle hjälpa några snubbar med att tanka bensin. De gav mig en 100-lapp och så skulle jag använda mitt kort för att fylla på med bensin för det beloppet. Jag fick tillbaka ett kort som såg exakt likadant ut som mitt. Jag var full när det hände. Jag trodde att jag fick tillbaka mitt kort. Jag fick 100 spänn – och de behöll mitt kort. Upptäckte det en vecka senare… De hade sett koden när jag slog in den. Jag var full och dum och godtrogen. Jag är ganska lättlurad.

Annons

”Jag tycker att det är ganska jobbigt när folk tycker negativa saker”

Vad gör du för att förlänga sommarkänslan?

– I min själ är det alltid sommar. Somliga har noterat att jag går med shorts in i november. Sedan dricker jag mycket vin – även när sommaren är slut…

Viket konstigt rykte förföljer dig?

– Jag googlar inte mig själv på Flashback, men för jättelänge sedan gick det ett rykte som sa att jag påstod att jag jobbade på Aftonbladet för att vinna fördelar. Sedan finns det en annan grej. En snubbe spred ut att… Nej, förresten, jag kan inte säga det. Det kommer att se konstigt ut i text. Jag backar. Jag tycker att det är ganska jobbigt när folk tycker negativa saker, men ibland har jag fått höra att jag är snål och att jag är helt värdelös på att bränna pengar. Jag har en extremt liten konsumtion. En del tror att jag är snål. Jag är generös mot andra men ekonomisk mot mig – hävdar jag då, (skratt).

Slutligen Erik, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det är inte varje dag, men ett hårt träningspass följt av vin, sköna människor och gärna en bra fotbollsmatch på tv.

FAKTA OM: Erik Hörstadius

Namn: Erik Hörstadius.
Ålder: 54.
Stjärntecken: Skorpion.
Familj: Ensamstående pappa till två döttrar.
Jobbar som: Författare och journalist.
Bor: Stockholm.
God egenskap: Snäll.
Dålig egenskap: Lider av ett uppskjutarbeteende – ibland svårartat.
Älskar att: Fiska abborre med 17-åriga Alma.
Hatar att: Såra människor oavsiktligt.
Borde: Dricka mindre.
Kändismerit: Gnuggat skägg med Boris Becker i London.

FOTO: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT, 

Annons