LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Benny Andersson blev ett stort stöd i Ludvigs kamp: ”Nykter alkoholist”

09 feb, 2024 
Emelie Tholin
Maria Broberg
Benny Andersson har tre barn och bestämde sig 2001 för att bli nykter.
När yngste sonen Ludvig senare fick missbruksproblem blev han ett stort stöd.
– Jag kunde ta mig ur för att någon i min närhet visste något om det här, säger Ludvig.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

Benny Andersson, 77, är en svensk artist och låtskrivare som är mest känd för att ha varit en del av den ikoniska popgruppen ABBA. Han har även skrivit ett flertal kända pjäser som Kristina från Duvemåla och Chess tillsammans med Björn Ulvaeus.

Benny Andersson har tre barn från två olika förhållanden. Innan Benny gifte sig med Abba-kollegan Anni-Frid Lyngstad, 78, och sedan Mona Nörklit, 80, var han förlovad med Christina Grönvall. Paret fick två barn innan de gick skilda vägar.

Benny Anderssons barn går i pappas fotspår

Benny Andersson var bara 17 år när han och Christina välkomnade Peter Grönvall, 60, till världen. Och två år senare kom dottern, Hélene Grönvall, 59.

Sonen Peter är gift med artisten Nanne Grönvall, 61, och likt sin pappa har han en musikgrupp ihop med Nanne som heter One more time.

Efter uppbrotten med Christina och Anni-Frid hamnade Benny Andersson till slut med sin Mona, och de fick sonen Ludvig Andersson som nu vuxit upp och hunnit blir 42 år för att vara exakt.

Annons

Precis som sin pappa och storebror har Ludvig ett stort musikintresse. 2009 startade han och Mats Lundgren bandet Atlas med Ludvig på sång och gitarr.

Idag är Ludvig Andersson producent och har jobbat med filmer som Mamma Mia! Here we go again och Cirkeln. Han är också en av de som står bakom Abbas digitala scenshow, Abba Voyage, som hade premiär i London under maj 2022.

Ludvig och Benny Andersson.FOTO: Instagram

Benny Andersson son avstår alkohol: ”Nykter alkoholist i sju år”

Flera kända profiler har valt att avstå all form av berusningsmedel. Björn Ulvaeus har varit öppen med att han korkade igen för nästan 20 år sedan.

– Det var bland de bästa grejerna jag har gjort och jag kan rekommendera det till de som är fast i det eländiga, det är en fruktansvärd sjukdom, har Björn Ulvaeus sagt i Nyhetsmorgon.

Annons

Även Benny Andersson har tagit farväl av spriten. Han slutade dricka i samma veva som Ulvaeus.

– Jag ville inte att mitt liv skulle bli ett svart hål. Jag insåg att om jag fortsätter att dricka är risken stor att jag förlorar allt, har Benny berättat.

Även Bennys son Ludvig Andersson har tampats med ett alkoholberoende. Många berördes av hans öde när han gästade Skavlan med sin pappa.

– Man ärver sånt här av sina föräldrar. Jag har varit nykter alkoholist i sju år. Jag kunde ta mig ur för att någon i min närhet visste något om det här, säger Ludvig.

Han fortsätter:

– Om man dessutom tar mycket droger som jag gjorde så skyndar man på den där processen. Så när jag var 22 år hamnade jag för första gången på beroendekliniken på S:t Görans. Då får man tänka om man tycker att det är värt det.

Att Benny blev nykter kom att bli nästan avgörande för Ludvig – som kunde få hjälp av sin pappa.

– Det är det bästa jag har gjort med mig själv. Om man märker att man inte känner sig som sig själv om man inte har alkohol i kroppen, då är det dags att sluta, säger han i en intervju med magasinet Vi.

FOTO: James Veysey/Shutterstock/TT, Instagram

Annons