Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Barnskådisens svåra tid – efter succén som Håkan-Bråkan i Sunes jul

17 apr, 2018 
AvOla Brising
Som tioåring hade han varit Håkan-Bråkan i julkalendern ”Sunes jul” på SVT, gjort en långfilm, stått på Stadsteaterns stora scen och fått rollen som Max i tv-serien ”Svensson, Svensson”. Nu berättar Gabriel Odenhammar om baksidorna med att ha varit barnstjärna.
Annons

Gabriel Odenhammar, 34, fick rollen som Sunes lillebror Håkan-Bråkan i SVT:s julkalender ”Sunes jul” 1991 när han var 8 år gammal. Det var början till en framgångsrik karriär som barnstjärna. Året därpå fick han roller i de två stora föreställningarna ”Macbeth” och ”Det susar i säven” på Stockholms stadsteater. 1993 var han Håkan-Bråkan igen i långfilmen ”Sunes sommar” och som elvaåring debuterade han som Max i den populära tv-serien ”Svensson, Svensson”.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Men efter succéerna som barn sadlade Gabriel om. Han fortsatte först en tid som skådespelare med att dubba en del svenska röster i filmer som ”Harry Potter” och ”Toy Story”, men utbildade sig sedan till brandman. I dag är han gift med Malin, 37, som han har barnen Elvira, 4, och Hugo, 2, med och Gabriel arbetar till vardags nu mera som flygledare på Norrköping flygplats.

– Jag söker lite roller här och där och lägger röster till filmer men jag brinner inte för det 100 procent och jag har valt att inte gå scenskolan, berättade han i vintras i en intervju med Folkbladet.

Annons

I en ny intervju med Expressen talar den forne barnskådisen nu ut om baksidorna med att vara barnstjärna. Han berättar:

– Det var tre-fyra månader när jag var 23, 24 år som jag låg hemma, och hamnade i en riktig depression. Min favoritsysselsättning var att sova. De flesta ungdomar, eller i tidig vuxenålder går igenom det. I mitt fall kom jag på vad det var. Jag kom på att jag inte hade bestämt någonting i mitt liv själv.

När Gabriel ser tillbaka på åren i tv-branschen jämför han sig själv med ”Ensam hemma”-stjärnan Macaulay Culkin, 37, som blivit vida omskriven för sina skandaler då karriären som barnstjärna var över.

– Vi har väl haft lite samma problem han och jag. Man kan jämföra mina problem, lite med alkoholen, fast med förhållandevis lite pengar. Men på en skala så stämmer det nog rätt bra, säger han till tidningen.

Annons

Några pengar från åren som barnstjärna ar han inte kvar. Men på frågan om vad han skulle säga om hans egna barn vill bli skådisar kommer upp svarar Gabriel:

– Jag brukar säga, de kommer få göra precis som de vill. Men jag kommer inte pusha dem, precis som mina föräldrar inte pushade mig. Jag tyckte det var skitkul, men jag har lärt mig att det är lätt att bli utnyttjad som barnskådis i branschen.

Foto: IBL

Annons