För ett och ett halvt år sen kom det tunga beskedet att Tim ”Avicii” Bergling hade avlidit under en privat resa i Oman, han blev bara 28 år gammal.
Senare stod det klart att den svenska världsstjärnan gått bort efter att själv ha tagit sitt liv. Sorgen för hans föräldrar och övriga nära anhöriga är bestående, så även för fansen.
Klas Bergling om hyllningskonserten till Avicii
Idag samlas 55 000 fans i Friends arena i Solna för att delta på hyllningskonserten Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness. Alla intäkter går till Tim Bergling Foundation, stiftelsen som Aviciis föräldrar Anki Lidén och Klas Bergling startat till minne av sonen.
– Det känns fantastiskt fint att de gör det här, det är en hyllning till Tim och han skulle ha älskat att sitta där och höra sina låtar spelas i ett band. Och sedan hade han haft en jävla massa synpunkter på allting, säger Klas Bergling till Aftonbladet.
Tim Bergling Foundations samarbete med Mind
I januari 2020 inleder stiftelsen sitt första samarbete med den ideella organisationen Mind som gör ett viktigt arbete när det gäller att förebygga självmord. Under tre års tid kommer Tim Bergling Foundation bistå med totalt 30 miljoner kronor, med målet att Mind ska kunna utöka sin Självmordslinje som är landets enda stödlinje för personer med självmordstankar. Idag har de öppet 18 timmar per dygn, men med stiftelsens stöd kommer de kunna ta emot samtal från personer i kris dygnet runt alla dagar om året.
– Jag hoppas verkligen att vi kan göra en skillnad och nå ut till unga att det finns hjälp att få och att den är ganska nära. Tim var ju öppen själv… han pratade själv om ångesten han kände i sin dokumentär, säger Klas Bergling till Aftonbladet.
FOTO: TT
Hit kan du vända dig för hjälp om du mår dåligt
Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Ring alltid 112 om läget är akut.
BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.
Hjälplinjen: 0771-22 00 60.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Föräldratelefon: 020-85 20 00.
Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.