Artikeln innehåller reklamlänkar

Astrid Lindgrens dotter rasar mot filmen: "Absurt"

Astrid Lindgrens dotter kritisk till filmen Unga Astrid

Snart har filmen "Unga Astrid" som handlar om Astrid Lindgrens ungdom, premiär. Nu ryter Astrid Lindgrens dotter, Karin Nyman, ifrån mot filmmakarna. "Att det ska ”skapas fritt” kring just den här tiden i Astrids liv, känns absurt", säger Karin Nyman.

Bara ett par veckor återstår innan det är biopremiär av efterlängtade filmen “Unga Astrid” med  Alba August i rollen som Astrid Lindgren.

Filmen berättar om författaren Astrid Lindgrens ungdom, en period i hennes liv som hittills varit ganska okänd. Filmen handlar delvis om Astrid Lindgrens relation med en gift tidningsredaktör, vilket resulterade i en graviditet.

Astrid Lindgren fick föda barnet i hemlighet i Köpenhamn 1926. Barnet döptes till Lars och åtta år senare föddes dottern Karin Nyman som är Lars halvsyster.

Karin Nyman är mycket kritisk till hur filmen visar hennes mammas liv, framför allt graviditeten. Karin Nyman är säker på att Astrid Lindgren skulle sagt nej till filmen om hon levat idag.

– Den oönskade graviditeten var förstås en enorm sak i mammas liv, säger Karin Nyman i en intervju i tidningen Vi som Expressen tagit del av.

Hon fortsätter:

– Därvidlag har filmarna rätt i att den var avgörande, men precis hur avgörande tillvaron kändes för Astrid innan hon födde Lasse vet ingen människa! Tiden i Vimmerby med skvallret, blickarna, föraktet och frågorna fick nog mamma att in i märgen förstå vad uppmärksamhet kostar. Hon flydde från Vimmerby och ville sedan aldrig mer bli föremål för den sortens intresse för hennes privatliv. Att det då ska ”skapas fritt” kring just den här tiden i Astrids liv, känns absurt.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut! (länk till Aller media shop)

Karin Nyman berättar att hennes mamma aldrig pratade om relationen med Reinhold Blomberg, Lars pappa. Därför menar hon att det krävs mycket konstnärlig frihet för att skildra denna del av Astrid Lindgrens liv och att filmmakarna omöjligt kan ha vetat hur Astrid Lindgren tänkte och kände innan Lars föddes.

– Jämför med filmerna om exempelvis Borg och Churchill som berättar vad dessa män åstadkom i livet … medan en biopic om Astrid handlar om hennes privatliv – och då några år av hennes mest intima privatliv – tjugo år innan hon skriver den bok som gör henne berömd. Är det inte rätt tvivelaktigt? Som om det vore det enda intressanta med henne, säger Karin Nyman.

LÄS OCKSÅ: Astrid Lindgrens barnstjärnor – så ser våra favoriter ut idag

LÄS OCKSÅ: Stel i ryggen? Lär dig sköna övningen som hjälper!

FOTO: Stella, IBL, Imdb

SENASTE NYTT!