Åsa Vesterlunds nya cancerbesked – läkarnas allvarliga miss

Åsa Vesterlund

Åsa Vesterlund har tidigare drabbats av hudcancer och för några veckor sedan fick hon tillbaka det igen.
Nu berättar hon om läkarnas allvarliga miss.
– Jag hade på känn att något inte stämde, säger hon till Hänt.
Slå på ljud

Det var under 2010 som Hollywoodfrun Åsa Vesterlund, 45, drabbades av hudcancer för första gången. Några år senare kom det tillbaka och Åsa tvingades till en akut operation.

Nu har hon drabbats igen. Åsa skrev under måndagen på Instagram hur svenska läkare missat att hon hade hudcancer för några veckor sedan.

”Den svenska läkaren försäkrade mig efter att ha undersökt mig från topp till tå att jag inte hade något att oroa mig för,” skev hon på Instagram.

”Min läkare i USA hittade sex märken som såg misstänkta ut och skickade i väg patologiprover. Två dagar senare kom provsvaren och två av märkena var cancer. Det här är den andra gången som det här händer mig. Svenska läkare (två olika) missar att jag har födelsemärken med cancer.”

Åsa menar att hon inte litar på den svenska sjukvården och att hon är tacksam för sin amerikanska läkare som upptäckte det.

”Jag fick cancern borttagen och jag är tillbaka på banan,” skrev hon.

Frågade en extra gång

Åsa berättar för Hänt att hon för några veckor sedan kollade sin hud i Sverige och att de då inte hittade något utan sa att allt såg bra ut.

– Jag kollade för några veckor sedan i Sverige. Då sa de inget. Det sjukaste var att jag frågade om en specifik prick. Sen när jag åkte tillbaka till USA så uppsökte jag även en läkare där, då jag hade på känn att något inte stämde.

Åsas magkänsla hade rätt – då den amerikanska läkaren upptäckte att hon återigen hade hudcancer.

– Det gäller att ta prickarna i tid, man kan ju dö om man inte märker något.

Åsa säger att hon inte vet hur länge hon haft det denna gång, då hon besökt två läkare regelbundet i Sverige som båda sagt att allt sett bra ut, vilket nu visade sig inte stämma.

– Första gången jag drabbades var 2010 sen kom det tillbaka igen inom kort, det är tydligen vanligt. Sen har jag varit i Sverige ju och gått till olika hudläkare varav alla hela tiden sagt att jag varit okej, 

– Så jag kan nog ha haft det länge. 

Vill upplysa andra

Åsa vill nu uppmana andra att hålla koll på sina hudförändringar och att man ska gå och kolla sig hos en duktig hudläkare om man anar att något inte är som det ska.

– Jag vill upplysa folk om detta så att man verkligen håller koll. Det kan vara smart att ftografera prickarna och se så det inte ändrar färg, säger hon.

FOTO: Karin Törnblom/TT/Charlotte Brunzell/TT

LÄS OCKSÅ: Hollywoodfrun Åsa Vesterlund bekräftar uppbrottet – första orden

LÄS OCKSÅ: Åsa Vesterlund i älgolycka: ”Massa blod överallt”

SENASTE NYTT!