Arvingarnas svåra kris – nu berättar Casper Janebrink om bråket

Arvingarnas svåra kris – nu berättar Casper Janebrink om bråket

Arvingarna må vara ett av Sveriges mest hyllade dansband.
Men nu berättar sångaren Casper Janebrink om sprickan i bandet.
– Sa knappt hej till varandra, säger han i en intervju med Aftonbladet.
Så har Arvingarna lyckats hålla ihop i över 30 år – avslöjar hemligheten bakom
1:05

Efter reklamen: Så har Arvingarna lyckats hålla ihop i över 30 år – avslöjar hemligheten bakom

(1:05)

Slå på ljud

Dansbandet Arvingarna med Casper Janebrink, Kim Carlsson, Tommy Carlsson och Lars Larsson må ha funnits sedan 1989 och varit ett extremt uppskattat band. Sedan de vann Melodifestivalen med låten Eloise för 29 år sedan har karriären gått som en dans och bandet har sen dess gjort tusentals spelningar runt om i Sverige.

Bandet har även varit med i Melodifestivalen ett flertal gånger därefter, och när de framförde låten I do 2019 kan man konstatera att karriären för de fyra göteborgarna fick helt ny fart.

Året därpå fick de det egna underhållningsprogrammet Arvingarnas sommar – fest på Lassemans altan i TV4 som sänder under hösten. Samma jul fick de programmet Arvingarnas jul, även det inspelat hemma hos Lasseman. Sommarprogrammet sänds fortfarande i TV4 med nyproducerade avsnitt på bästa sändningstid.

Därför syns Casper Janebrink utan Arvingarna

En person som bokats extra utöver bandet gemensamma uppdrag är sångaren Casper Janebrink. Sommaren 2021 var han en av deltagarna i Så mycket bättre, dock utan bandmedlemmarnas sällskap. Gruppen i helhet uppträdde bara tillsammans en gång under säsongen.

Samma sommar vikarierade han dessutom som programledare för Bingolotto tillsammans med Agneta Sjödin, ett jobb han har även denna sommar.

Nu berättar Casper Janebrink i en intervju med Aftonbladet att det funnits vissa skavigheter inom bandet, han tror till och med att det kan ha varit viss avundsjuka inom gruppen riktat mot honom.

– Det kan det ha funnits. Samtidigt har de låtit mig ta plats eftersom de andra inte varit så intresserade av det. Men jag tog nog för mycket plats och bestämde lite för mycket över alla och det kunde bli dålig stämning. När jag backade från det och släppte fram de andra märkte jag att det blev bättre, säger han.

Arvingarna nära att sluta

Att Casper var den enda personen som gästade Så mycket bättre hävdar han beror på att det oftast är så i tv-sammanhang. Själv ville Casper att hela Arvingarna skulle vara med, men att det inte gick.

– Jag vägrade ställa upp om inte hela gruppen i alla fall fick vara med i något av programmen, och så blev det till slut. Det var vårt krav. Vi ville promota Arvingarna på bästa sätt och inte bara Casper, säger han.

Men Arvingarna har haft en djupare kris än huruvida vem eller vilka som ska vara med i ett tv-program. Runt 2010 stod bandet vid ett vägskäl; de upplevde att deras publik inte kom till spelningarna längre. Samtidigt hade bandkollegorna en djupare kris.

– Nej, man satte sig i turnébussen och sa knappt hej till varandra och åkte iväg och spelade. Sedan suckade man när man insåg att man skulle ut och spela igen nästa fredag och lördag. Det var inte kul. Men vi lyckades vänta på det där och idag är stämningen toppen.

FOTO: Tommy Holl/TT, Hanna Brunlöf Widell/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN