LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Artisten lyckligare än någonsin – utan alkohol

02 sep, 2017 
Hänt
Efter en karriär med både toppar och dalar pekar det mesta just nu uppåt för Kikki Danielsson. I höst hyllas hon i Så mycket bättre" – Det har varit mycket positivt i år, säger hon i podden "Nemo möter en vän".
Annons

Kikki Danielsson, 65 är aktuell på flera fronter i höst. Bland annat som en av deltagarna i årets upplaga av “Så mycket bättre” i TV 4. En inspelning hon beskriver som oerhört intensiv och rolig.

– Det var lite som att vara på kollo, säger Kikki Danielsson i podden ”Nemo möter en vän” om att tussas ihop med artister som Tomas Andersson Wij, 45, Uno Svenningsson, 58, Icona Pop, Erik Saade, 26, Sabina Ddumba, 43, och Moneybrother, 42.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Det var också ett “kollo” där Kikki Danielsson hyllades ordentligt. Med årens lopp har tjejen som sjungit i dansband och i nio Melodifestivaler vunnit både folkets och kritikernas hjärta.

Vägen till scenen var inte självklar. Kikki Danielsson sjöng gärna under uppväxten i Småland men var samtidigt vansinnigt blyg. Men hon fick visa upp sin talang i tävlingar och senare med uppdrag som att spela i bingohallar. Det var nämligen lag på att hallarna skulle ha underhållning en halvtimme före och en halvtimme efter själva spelet.

Annons

När Kikki Danielsson väl fick jobbet som sångerska i dansbandet Wizex på tidigt 70-tal försökte hon överkomma sin blyghet genom att memorera texten ordentligt så att hon kunde blunda när hon sjöng. Och det har burit henne ganska långt.

Kikki har under sin långa karriär sålt drygt 3,5 miljoner skivor, fått 26 guldskivor och sex platinaskivor. 1979 fick hon, tillsammans med Wizex, en Rockbjörn för Årets bästa dansband. Tre år i rad, 1980-1982, blev hon utnämnd till Skandinaviens bästa countrysångerska och 1994 fick hon en Grammis för Årets dansband tillsammans med Roosarna.

Under årens lopp har Kikki Danielsson också varit flitigt omskriven. Såhär i efterhand tycker hon att förhållandet med pressen var bra fram tills dess det kom ut att hon var reumatiker. Sjukdomen var en chock för henne och familjen men hon menar att det finns de som har det värre.

– Då blev det synd om mig. Och det där har varit väldigt jobbigt tycker jag, säger hon i podden.

Annons

Kikki Danielsson berättar också öppet om sitt förhållande till alkoholen som hon sökte tröst i för att tackla sjukdomen och ett svajande äktenskap. Hon kunde inte stå ut med tanken på att barnen skulle få växa upp med skilda föräldrar som hon gjort.

– Jag drack för att stå ut kan man säga. Och medicinera mig.

I dag är hon nykter sedan flera år tillbaka och känner att det gett henne mer lycka i livet. Under hennes dag i “Så mycket bättre” kände hon till exempel ren eufori utan att ha druckit en droppe.

– Det var sanslöst. Jag har aldrig blivit så hyllad förr.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 Text: Henrik Högström

Foto: IBL

Annons