LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Åren efter Eurovision song contest: Därför försvann Anna Bergendahl

02 feb, 2019 
AvSarah Mansouri
Anna Bergendahl om tuffa åren efter Eurovision song contest som fick henne att dra sig tillbaka.
Anna Bergendahl tävlar i första deltävlingen i årets Melodifestival. Nu berättar hon om den svåra perioden i livet som är inspirationen till låten hon tävlar med.
Annons

I helgen är det dags för den första deltävlingen i Melodifestivalen 2019. En av artisterna som tävlar i Göteborg är Anna Bergendahl, 27, som blev känd för svenska folket efter hennes medverkan i Idol 2008.

Men det är inte första gången tittarna kan se henne uppträda i Mellon.

Senaste gången artisten deltog in tävlingen var 2010 och då drog hon hem vinsten med gitarrballaden This is my Life. Tyvärr gick det kanske inte som önskat för Annas del senare i Eurovision Song Contest – hon det blev det första och hittills enda svenska bidraget i den europeiska tävlingen som inte tog sig från semifinal till final.

Expressen skriver att nio år senare är Anna nu halvvägs igenom en läkarutbildning och alltså även tillbaka på Melodifestivalens scen. Men hon ser inte på sin återkomst som en revansch. Artisten menar att det är en så stark låt, som hon vill sjunga för så många som möjligt. Hon säger att det inte är alls säkert att hon kommer gå vidare, men 27-åringen skulle självklart bli väldigt glad om hon gjorde det.

Annons

”Kan vara sin egen hjälte”

– Den heter Ashes to ashes och den kommer med väldigt mycket ljust och hopp, värme, kraft, styrka – som jag behöver ge till mig själv, och som jag vill ge alla som lyssnar, berättar Anna för Expressen och avslöjar även vart inspirationen till låten faktiskt kommer ifrån:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Inspon är att jag var igenom en ganska tuff period för inte så längesedan och tog mig ur den och kom ut starkare och ville skriva om det, att man kan vara sin egen hjälte och ta sig igenom något svårt.

Anna sjunger alltså om en svår tid i sitt liv, då hon drabbades av ångest och prestationsångest. I samma veva blev dessutom hennes pappa sjuk, vilket självklart var väldigt tufft. Men sångerskan menar att det inte kommer kännas alltför känslosamt att framträda med låten i Melodifestivalen – idag har hon kommit ur den svåra perioden som en starkare person. Istället beskriver hon det som att hon känner sig rätt lugn och stabil.

Anna Bergendahl avslöjar också hur hon gjorde för att ta sig förbi den tuffa tiden.

– Det var ju med hjälp av familj och vänner såklart, men det var i slutändan jag själv som hjälpte mig själv ur det och jag var min egen hjälte och det är det låten handlar om, säger Anna till Expressen.

FOTO: IBL/Robin Lorentz-Allard, IBL/Patrik Österberg

Annons