TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Anna Brolins mardröm – talar ut efter flytten från ex-maken: ”Eländigt"

01 feb, 2024 
AvOla Lagerström
Anna Brolin
Allt hon tar i blir till guld.
Anna Brolin är en av TV4:s tunga elefanter.
Karriären inledde hon dock som kassabiträde i familjens Pressbyrå hemma i Enköping.
– Vi sålde allt möjligt, och vips hade vi förvandlat kiosken till en turistbyrå, minns Anna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här bryter alla Farmen-deltagare ihop – tårarna sprutarBrand logo
Här bryter alla Farmen-deltagare ihop – tårarna sprutar

Hur står det till världens bästa Anna?

– Just idag har det varit en toppendag, jag känner mig ganska harmonisk just nu. I morse sjöng vi en lite, mina barn och jag, och så spelade vi musik. ”Petter” går varm där hemma. Barnen har fastnat för ”Vinden har vänt”. Musik gör mig glad.

När ringde väckarklockan i morse?

– 6:45.

Det här är anna brolin

Namn: Anna Brolin.

Ålder: 43.

Jag känner mig som: Det skiftar! När jag glömmer vantar och mössor så känner jag mig som sju. Stundtals – när jag liksom halkar till på gatan – så känner jag mig som 70, så det är lite olika…

Till stjärntecknet är jag: Oxe, men jag känner mig oftast mer som en tvilling, faktiskt.

Min familj består av: Sönerna Lionel, 6, och Elton, 8.

På husdjursfronten: Vill gärna mina barn att det ska hända något. Det är framför allt hund och katt som skulle uppskattas, men nej, jag är pälsdjursallergier. Det är lite svårt för mig, även om det självklart finns allergihundar.

Det bästa med mig är att jag: Bryr mig väldigt mycket – och oftast är närvarande.

Det sämsta med mig är att jag: Är slarvig, tidsoptimist och väldigt dålig på att planera.

Så bor jag: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Jag blir på gott humör när jag: Hör mina barn skratta.

Så märks det när jag surnar till: Jag är inte sur eller irriterad så ofta. Däremot kan jag bli arg, framför allt när jag känner att folk i allmänhet inte gör sitt jobb och det leder till att saker inte funkar. Men framför allt orättvisor…

Jag flyttas tillbaka till min barndom då jag: Åker pulka med barnen – och kommer ihåg hur det kändes som liten. Nyligen plockade mina föräldrar fram en klassisk gammal rodelsläde som de tog hem från Kitzbühel för över 40 år sedan, (skratt). Den åkte vi på, barnen och jag. Barnen var lite irriterade på att den inte gick att styra som en snowracer…

Så håller jag mig i mental form: Jag rör på mig. För mig är det ett sätt att hålla mig i mental form. Även att prata med folk som ger mig energi.

Så håller jag mig i fysisk form: Jag har ett korsband som är av, vilket är extremt utmanande när man idrottat i hela sitt liv. Jag vill spela tennis och padel, men just nu är jag på resan tillbaka till att kunna göra sådana saker. Jag har upptäckt att längdskidåkning faktiskt är ganska skönt för knäet. I direktsänd radio har Arantxa Alvarez och jag lovat att vi ska åka Vasaloppet 2025. Hon har aldrig åkt längd i hela sitt liv. Själv har jag bara tagit en lektion med Gunde i bagaget.

Mitt bästa år hittills: Jag måste nog säga i plural – 2015 och 2017 när mina barn föddes. Det går inte att toppa!

Mitt sämsta år hittills: Förra året, 2023, var rätt kantat av incidenter och utmaningar. Ganska eländigt, faktiskt. Kan inte riktigt säga allt, men jag hade bland annat en vattenskada – och så bröt jag korsbandet. Jag kände verkligen att det var någon som ville utmana mig…

Min handstil är: Snabb. Och för mig är den läslig. I skolan lärde jag mig gammaldags handstil. Det är något jag är otroligt tacksam för. I mitt jobb – där man jobbar med direktsänd TV – behöver man ibland skriva ner saker ganska snabbt. Framför allt när man jobbar med sport. Det går verkligen undan när jag skriver gammeldags handstil.

Min nattsömn är: Fortfarande konstant oavbruten, men jag njuter av att mina barn kommer in och vill sova med mig. Det kommer en dag då detta upphör. Jag försöker njuta av att jag har två små pojkar som kryper upp och nära.

Jag ser fram emot att: Göra mig hemmastadd i mitt nya hem. Förra halva året hade jag liksom inget hem. Nu vill jag bara känna lugnet och inte flytta runt en massa – utan faktiskt få ha lite kul!

Annons

Vem gäspar mest vid frukostbordet?

– Idag var det sexåringen. ”Varför ska vi gå upp så himla tidigt?”, suckade han, (skratt).

Som programledare är du gammal i hönsgården. Du har lett en drös TV-program, alltifrån Spårlöst och Biggest loser till Farmen, Efter fem och en himla massa härliga sportsändningar. Vilken produktion har du känt starkast för?

– Det finns ett mästerskap som slår det mesta – och det är fotbolls-VM i Brasilien 2014. Vi sände från Copacabana, fotbollens vagga.

Snacka om att få prestationsångest, Anna!

– Det vet jag inte riktigt, men man blir ju väldigt koncentrerad. Under ett mästerskap är det ganska många spelarnamn och arenanamn som du ska traggla in i huvudet. Nästan 800 spelare och ledare. Inför just det här mästerskapet pluggade jag portugisiska. Jag hade inga barn då, så det var fullt fokus på pluggandet. Jag tyckte om att kliva in i mästerskapsbubblan och få andas in den.

Farmen-programledaren: ”Ingen erfarenhet alls av gårdsliv”

Vad är det mest otippade du tagit dig an i tv-väg?

Annons

– Det är nog Farmen. Mina kompisar skrattar högt! Du vet, jag är djurrädd. Dessutom är jag pollenallergiker. Jag har liksom ingen erfarenhet alls av gårdsliv och fyrfota varelser, men jag har lärt mig en del på vägen…

Har du någonsin gått till jobbet med riktigt tunga steg?

– Ja, absolut. Någon gång, mellan varven, kan det bli en jättedålig sändning. Då är det bara att kasta sig upp på hästen igen. Jag tror att jag kan tala för väldigt många i min yrkesroll. Ens absolut största kritiker är en själv. Jag glömmer ett EM 2012. Vi hade repat otroligt mycket för att sätta starten och premiärsändningen, men det slutade med att det inte kom ut något ljud de första tre minuterna. Dagen efter stod det ”fiasko för Anna Brolin” i tidningarna. Jag fick alltså klä skott för det tekniska felet. Då var det tufft att gå till jobbet, men nu har jag blivit bättre på att hantera den biten. En sändning blir aldrig bättre än dess svagaste länk. Man är väldigt många som arbetar med stora produktioner. I ”Farmen” är vi 120. Det är verkligen ett teamwork. Det gäller att allt funkar, det är inte bara vi programledare som måste säga rätt saker. Det är jättekul när allt funkar som det ska, när hela orkestern lirar. Det är mindre kul när samspelet brister.

Annons

Vad är det fina i kråksången med Efter fem?

– Det är mycket, tycker jag! Apropå att vara en sammansvetsad orkester så har vi otroligt duktiga kollegor – på alla positioner. Vi har alltid med senaste nytt och plockar upp livekänslan. Är väldigt nyhetskoncentrerande. Händer det något nytt så kommer det alltid med i sändningen, i det läget är vi snabba. Sedan älskar jag verkligen mina kollegor, alla som jobbar framför och bakom kameran. Allt detta gör att vi får väldigt bra tittarsiffror. Det går verkligen bra för oss, vilket är jättekul!

Har du alltid varit en mediaråtta?

– Alltså, jag har alltid varit intresserad av journalistik. Min familj var en av de första i Enköping som hade parabolantenn. Pappa jobbade med sådant när jag var liten, så vi hade CNN väldigt tidigt. Jag ville bli antingen ”krigskorre” eller sportjournalist. Det var väldigt tidigt min stora dröm. Jag har nog alltid varit en ”nyhetsjunkie”, men i yngre dagar stod jag i en Pressbyrå. När 80-talskrisen slog till köpte min pappa en kiosk på torget i Enköping. Där jobbade både mamma och pappa, min bror och jag – och så min kompis Renée. Vi sålde allt möjligt, och vips hade vi förvandlat kiosken till en turistbyrå! Under gymnasietiden extraknäckte jag även som ”sjungande träl” på ett vikingablot på Härjarö.

Annons

Vilken Efter fem-kollega tar du helst en kaffe med – utanför arbetstid?

– Jag skulle gärna vilja bjuda hem hela redaktionen till mitt nya kök. Senaste tiden har mina kollegor fått stå ut med allt möjligt, jag har kommit dragande på kakelplattprover och allt möjligt till jobbet. Jag skulle vilja tacka för tålamodet – för hela förra året!

Roja Studios

Anna Brolin om relationen till ex-maken idag efter skilsmässan

Häromåret bröt du upp från en längre relation. Du och kidsens pappa bor nu på olika håll. Hur har ni det nu, han och du?

– Vi är verkligen goda vänner och bor typ 70 meter ifrån varandra. Har skolan mitt emellan. Vi har gjort det bästa vi kan. Vi gör fortfarande väldigt många saker tillsammans med våra barn.

Annons

Vad får man för en typ av gobit om man bli ihop med dig?

– Ja, vad får man? Man får nog stå ut med att det händer ganska mycket oväntade saker. Min tillvaro är rätt oplanerad. Samtidigt får man nog en stor portion spontanitet och livslust, tror jag.

Är du en fena i köket?

– Absolut inte! Jag har inte övat så mycket, men jag bor väldigt nära många restauranger, (skratt). Fast nu har jag ett nytt kök, så jag känner att jag kanske ska ta klivet och bli lite bättre på det där. Jag har inte så stort självförtroende i köket, men det beror framför allt på att jag inte har övat så mycket.

Du har slagit ner dina nya bopålar några stenkast från Götgatan på Södermalm där det myllrar av caféer, secondhandaffärer och modebutiker. Och så restauranger, som sagt! Vilka celebriteter brukar du stöta ihop med?

– I sandlådan, i parken, kan man hitta Jason. Timbuktu, alltså. Sedan har vi rätt många skådespelare. Vissa, som jag intervjuat i studion, har jag stött ihop med på lekplatsen, vid gungorna. Dessutom har jag mina kollegor Henrik Alsterdal och Anders Pihlblad som också bor på Södermalm – och ibland springer jag faktiskt in i Alexander Skarsgård.

Annons

Bara något stenkast från din lya har Joel Kinnaman ett hamburgerhak. Brukar Joel släpa dit sina vänner Josephine Bornebusch, Gustaf Skarsgård och Krister Henriksson?

– Nej, Josephine och Gustaf och Krister ser jag inte, men jag bidrar väldigt mycket till kassan. Restaurangen är nämligen mina barns absoluta favoritställe!

Vilken sida av dig har inte kommit fram i medias blixtljus?

– Den vilda sidan. Den får ytterst få se!

Vad hittar du gärna på när du inte knegar och lever familjeliv?

– Med ett intakt korsband hade jag gärna spelat tennis och padel, men golf funkar ju. Annars går jag gärna på konserter och hänger med mina sköna vänner.

Vad väntar runt hörnet?

– Jag ska strax iväg till Rix Megapol och babbla om Farmen. På väg dit ska jag förbi mitt stammishak Urban Deli och ta en kaffe.

Slutligen Anna, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det är nog när barnen fått i sig mat, innan det är läggdags och de förstått att det är ”skärmfritt”. Vi sjunger och spelar och kör lite danstävling. Det tycker jag är underbart!

FOTO: Hans Shimoda/TT, Karin Törnblom/TT

Annons