Anna Book i revanschtårar efter hyllningarna på genrepet: ”Hjärtat har känts så sargat”

Anna Book i revanschtårar efter hyllningarna på genrepet: ”Hjärtat har känts så sargat”

Efter två sömnlösa nätter bestämde sig Anna Book för att sjunga den diskvalificerade låten Himmel för två - utom tävlan. Resultat? Stående ovationer och stöd från oväntat håll.

Det här skulle bli Anna Books, 45, stora tävlingscomeback på Melodifestivalen, 30 år efter att hon stod på scen och sjöng klassikern ABC.

Men låten Himmel för två vars svenska text är skriven av deckardrottningen Camilla Läckberg, 41, har redan varit aktuell en gång i Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest, fast under ett annat namn och med en annan text från en annan låtskrivare.

Anna Book har haft två sömnlösa dygn.

Anna Book har haft två sömnlösa dygn.

Reglerna är glasklara. Det gick inte att göra annat än att diskvalificera låten.

– Hjärtat har känts så sargat de senaste två dygnen. Jag har gråtit jättemycket och varit frustrerad, säger Anna Book till Hänt.

Det var först oklart om sångerskan ville uppträda med låten utom tävlan. Men hon bestämde sig för att göra det – för sin egen skull och för fansen.

Trots att artisten bara sovit en timme på två dygn och levt på te och smoothies ställde hon sig på scenen under fredagens genrep i Göteborg och avslutade kvällen med den schlagerosande dängan – till publikens jubel och stående ovationer.

Kramkalas med dansarna.

Kramkalas med dansarna.

När hon sjungit klart blev känslorna övermäktiga. Tårögd kramade hon om dansarna på scen.

– Det kändes jättefint med alla stående ovationer. Det var som bomull som lade sig runt hjärtat, säger Anna Book till Hänt.

Nu längtar sångerskan efter lördagens liveframträdande.

– Det kommer nog åter igen komma känslor över mig och då jag måste inse att jag är på Melodifestivalen, att jag firar deras fantastiska 15-årsjubileum, mitt eget 30-årsjubileum, att jag har den här fina spetsklänningen som jag har drömt om att få ha på mig på en scen och att jag har gått ner 60 kilo i vikt.

Anna Book gillar sin nya figur.

Anna Book gillar sin nya figur.

– Det är så mycket positiva saker. Jag försöker tänka på det och inte tänka så mycket på att folk inte kan rösta på mig.

Anna Book tackar maken Roberto Toledano, 47, samt barnen Felicia, 24, Antonio, 15, och Vanessa, 13, för stödet. Men också Camilla Läckberg och SVT.

– Min familj peppade mig direkt och sa att jag skulle framföra låten som ett härligt jubileumsnummer. ”Var stolt!”, sa de. Jag har verkligen velat ge Mellopubliken en härlig ny schlager. En bra låt. Visa att jag utvecklas och ändå är mig lik.

Hon får också stöd från otippat håll. Forna skivbolagsbossen Bert Karlsson, 70, som är på plats i Göteborg tycker att det är en fördel att låten diskvalificerats.

Bert Karlsson och Anna Book på artisthotellet Elite Park Avenue.

Bert Karlsson och Anna Book på artisthotellet Elite Park Avenue.

– Anna får ju en uppmärksamhet som är enorm. Det är bara att gilla läget. Det är kanon. Om jag hade varit artist i den Melodifestivalen hade jag nog valt den här utgången. Marknadsföringen är fantastisk. Och låten blir ju spelad, säger Bert Karlsson till Hänt.

Foto: IBL, Hänt

FRÅN FÖRSTASIDAN