Ankdöden hos Mandelmanns: "Inte ett särskilt lätt hjärta"

Allt är inte rosenskimrande på Mandelmanns gård. I säsongsavslutningen står Gustav Mandelmann inför ett svårt val när det har blivit dags att slakta årets ankor. "Jag har glatt mig så mycket med ankorna under hela säsongen", säger han sorgset i programmet.

I säsongsavslutningen av TV4:s “Mandelmanns gård” har den kallare årstiden krupit allt närmare, och det är dags att förbereda sig inför vintern. Gustav och Marie Mandelmann ser till att ta tillvara på frön, kål och rotfrukter. Men det är inte bara grönsakerna som måste tas omhand – detsamma gäller djuren.

I programmet ser paret till att fåren får komma in i det stora växthuset där de ska bo över vintern, och i hagen ställer man i ordning ett krypin för gårdens grisar.

“Slaktens tid”

Men inte alla djur kommer att få uppleva vintern – vissa ska slaktas för att säkerställa köttillgången på gården under den kalla årstiden.

– Hösten är ju slaktens tid, så är det. På något sätt finns det djupt inne i en själv en känsla av att “nu gäller det att greja det här, så att jag har kött och grönsaker så att jag står mig”, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Bland annat ska några av ankorna sätta livet till, något som inte är helt lätt för Gustav Mandelmann.

– Det är inte ett särskilt lätt hjärta jag har när det är dags att slakta ankor, men man måste. Det är bara så. De blir alldeles för många och framför allt blir det alltför många tuppar, säger han i programmet.

En del av livet på landet

Ankorna serveras sedan på parets årliga “Anksgiving”, en variant på den amerikanska högtiden “Thanksgiving”, då Mandelmanns bjuder in sina vänner på middag.

– Det är för att fira året som har varit. Jag har glatt mig så mycket med ankorna under hela säsongen, allt från det att vi kläckte dem. Vi har levt med dem under sommaren och de har trumpetat så fort man visat sig här vid dammen. Det är verkligen så himla fina invånare här på Djupadal. Så det är med sorg också, men man måste för att få en balans i flocken.

LÄS OCKSÅ: Gustav Mandelmann: ”Jag har gått hos en KBT-psykolog”

Att slakta djuren man föder upp ingår i livet på landet, säger paret Mandelmann.

– Och så är det fantastiskt gott också. Det finns inte mycket kött som slår en anka som har levt så här fritt i dammarna och sedan till hösten är fet och gödd. Att sätta det på bordet är rena triumfen, säger Gustav Mandelmann.

“De är så fina”

För Marie Mandelmann är det etiska perspektivet centralt.

– Det känns väldigt viktigt att veta att djuren jag äter har haft det bra. Ni kan inte ana hur vissa djur har det, säger hon i programmet.

Till sist är det dags att välja ut två anktuppar som ska slaktas.

– De är så fina, säger Gustav Mandelmann sorgset medan han står bredvid sin hustru och tittar in i ankhuset.

– Men nu måste vi göra det.

Säsongsavslutningen av “Mandelmanns gård” sänds på torsdag klockan 21 i TV4.

LÄS OCKSÅ: Glädjebeskedet: Klart för ny säsong av ”Mandelmanns gård”

TEXT: Minna Wallén-Widung

FOTO: TV4

Senaste nytt