Anja Pärsson blir snart mamma: "Jag passar inte att vara gravid"

Snart blir Anja Pärsson mamma. Men graviditeten har inte varit någon dans på rosor. "Jag passar inte för att vara gravid. Jag har inte tillräcklig med ­tålamod för att någon annan ska styra."

Anja Pärson, 34, är redan mamma till Elvis, 2, och bonusmamma till Emmi, 8, och nu väntar hon själv barn för första gången.

– Jag passar inte för att vara gravid. Jag har inte tillräcklig med ­tålamod för att någon annan ska styra, berättar den före detta skidåkaren för Aftonbladet.

Som idrottare var Anjas liv planerat av henne själv, därför är det ovant att ha någon i magen som bestämmer. Fast det är inte bara negativt, om vi ska tro OS-medaljören.

– Jag har alltid varit så kontrollerad med min egen kropp. Nu har en annan männ­iska helt tagit över kontrollen. På ett sätt är det väldigt skönt. Halva resan är ju den mentala resan. Så jag njuter på ­något sätt av att vara gravid.

Filippa har redan gjort det – nu är det Anjas tur att vara gravid. Foto: IBL

Filippa har redan gjort det – nu är det Anjas tur att vara gravid. Foto: IBL

Något som däremot gör henne frustrerad är att hon inte får sköta sig själv.

– Alla runt omkring mig är som blodiglar, jag får knappt ­lyfta en väska. De vet att jag hade ­kunnat bära runt en cementsäck utan att tänka på det.

Även om hon har två barn sedan tidigare har det varit svårt att greppa vad som väntar när bebisen tittar ut senare i vår.

– Den sista tiden har jag börjat förstå att det är något som ska hända. Och jag har fattat att det är ett barn där inne. Ett tag var det bara en alien. Så jag kommer nog landa i det så småningom.

Livet har förändrats drastiskt sedan Anja la skidkarriären på hyllan för tre år sedan. Hon har gift sig med Filippa, 42, blivit mamma och i stället för träning tvingats fokusera på familjens vardagspussel.

– Det har varit ett cirkuståg som jag bara hoppat på. Och sedan har det ­varit full fart. Barn, hus, alla möjliga grejer. Så det har varit omtumlande. Man kan nog aldrig förbereda sig helt på att ­sluta för det är en så stor omställning. Men jag har aldrig ångrat mig.

Andra läser också:

Så botar du bakfyllan från helvetet – 9 stensäkra tips

23 leksaker som garanterat kommer att traumatisera dina barn för resten av livet

18 gånger vi insåg att världen behöver fler sexscener med Charlie Hunnam