LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Anitha Clemence beslut efter hatet: ”Gör det i protest”

17 feb, 2019 
Hans & Anna Shimoda
Anitha Clemence stänger ner sin Instagram och gör den privat efter näthatet
Efter att ha varit tvungen att utså flera hatkommentarer på sin egen Instagram har nu Anitha Clemens bestämt sig för att stänga ner sitt konto för allmänheten.
Annons

Influencern och enreprenören Anitha Clemence, 40, före detta Schulman, är har närmare 70 000 följare på Instagram och ett mycket aktivt kommentarsfält.

Men det rådande debattklimatet på sociala medier, där följare letar efter minsta detalj att hata har nu fått Anitha att ta ett drastiskt beslut – hon stänger ner sitt Instagramkonto för allmänheten och gör det privat.

– Det är helt sjukt att det ska vara sådant här klimat på sociala medier. Jag får kommentarer som ”du är vidrig” och ”jag hatar ditt konto” kanske tre-fyra gånger per dag, säger Anitha och fortsätter:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det som är så snett är att jag med virtuellt våld ska ta bort de som mår dåligt av min feed. Då är det bättre att de inte är hos mig. Därför ska jag göra mitt konto privat och jag tycker fler stora konton på Instagram ska göra det i protest. Åtminstone under en selektiv tid för att säga att ”det räcker nu”. Det håller på att bli en hatisk plats. Jag har skapat hashtaggen #sluthatat som jag hoppas kan skapa någon form av diskussion.

Annons

Anitha nämner drevet och hatet som Jessica Almenäs, 43, precis fått utstå på grund av att hon skrattade åt ett inslag om draghundsport i Breaking News.

– Straffet står inte i paritet till brottet. Jag kan inte vara med och bidra till den här utvecklingen längre. Det är helt sinnessjukt. Jag ser folk som missuppfattar skämt och får kvinnliga komiker att behöva förklara eller backa istället för att bara få skämta. Om man inte tycker om eller förstår en viss typ av humor eller underhållning är kul, då är det väl bättre att undvika det?, frågar sig Anitha.

Influencern tror att det här med att ”låsa in” sitt innehåll är en utveckling som kommer.

– Det handlar inte om att jag ska stänga ned utan jag vill inte ha folk som hatar i min feed. Varför ska jag ha det? Jag har ingenting emot diskussioner, det är en sak och man måste inte tycka som jag, men det är hatet jag vill få bort.

Allt blir värre i sociala medier

Anitha säger att många unga idag är uppväxta med en närmast konstig preussisk hög moral och därför anser de sig ha rätt att uppfostra den äldre generationen.

Annons

– Inte sedan 30-talet har de unga haft så hög moral som idag. Det är bevisat enligt forskning. De letar febrilt efter att anpassa sin omvärld efter deras världsbild och då uppstår det missförstånd och klinscher som resulterar i hat, menar Anitha.

Hon inser att det är för att nättrollen kan gömma sig bakom ett tangentbord, som det är så lätt att hata.

– Tänk om jag skulle gå förbi någon på gatan och plötsligt säga ”fan vad ful du är, du borde dö”. Det skulle man ju inte göra, men i sociala medier är det helt ok att häva ur sig vad som helst. Jag hoppas att digitaliseringsministern Anders Ygeman ser över hur man kommer till bukt med det här på sikt för sociala medier är just nu ett laglöst land där 7 miljoner människor dagligen är medborgare, säger Anitha.

FOTO: TT/Eero Hannukainen, TT/Karin Törnblom

Annons